Η μητέρα γιορτάζει και μαζί της κι η πλάση

Πέμ, 29/04/2021 - 12:36
Η μητέρα γιορτάζει και μαζί της κι η πλάση

Μάννα, μητέρα, μαμά. Λέξεις, που πριν ειπωθούν και πάρουν ζωή, περνάνε πρώτα από την καρδιά μας. Μαμά: η πιο απλή από αυτές έχει δύο όμοιες συλλαβές, το «μα» που είναι από τις πρώτες που αρθρώνουν τα μωρά. Μια λέξη που προέρχεται από την αρχαιότητα και είναι κοινή σε πολλές χώρες και γλώσσες, με μικρές μόνο διαφορές.

Αν υπάρχει η απαρχή του καλού, τότε, η πανανθρώπινη αξία που περικλείει ο ορισμός της μητέρας, της κάθε μητέρας, της μητέρας μας, είναι ότι με τη χάρη και τις χάρες της, οφείλεται ένα σημαντικό μέρος της εξέλιξης του ανθρώπινου γένους.

 

Η μητέρα στα βάθη του χρόνου

Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες, εξελίχθηκε μέσα στις κοινωνίες των κρατών του κόσμου και μαζί της εξελίχθηκαν και οι ρόλοι της. Σε μια υγιή οικογένεια, ο ρόλος της μητέρας δεν μοιάζει μόνο, είναι ιερός. Από τις πρωτόγονες κοινωνίες, τα μέλη της οικογένειας έπρατταν με σκοπό την ασφάλεια και την ευημερία τους. Οι άντρες έφευγαν για μέρες προς αναζήτηση τροφής, ενώ οι γυναίκες πίσω, προστάτευαν τα παιδιά τους και τα αδύναμα μέλη και επέλυαν ότι θέματα προκύπταν στο σπίτι, αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο που ζούσαν. 

Το κοινό γνώρισμα μιας μητέρας σε μια πρωτόγονη φυλή, με μιας μητέρας αγρότισσας που δουλεύει σε χωράφια και μιας μητέρας σε μια σύγχρονη πόλη που εργάζεται σε μια πολυεθνική, είναι η ανιδιοτελής αγάπη που νιώθουν για τα παιδιά τους. Αυτό το κοινό γνώρισμα το μοιράζονται όλα τα έμβια όντα στη γη που δίνουν ζωή. Με την εξελικτική όμως πορεία των ανθρώπων, αυτή η σχέση πήγε ένα βήμα παραπέρα.

 

Μια σχέση ζωής ξεκινά

Το ιδιαίτερο δέσιμο που νιώθει μια μητέρα με το παιδί της, ξεκινά από την κυοφορία. Κατά τη διάρκεια των εννέα αυτών μηνών που το παιδί αναπτύσσεται, η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να δίνει προσοχή στη σωματική, αλλά και στην ψυχική της υγεία. Ενημερώνεται από τον γιατρό της και ακολουθεί διατροφικές συνήθειες που είναι ωφέλιμες για την κατάσταση που διανύει.

Όσον αφορά και τη σωστή τροφή της ψυχής της εκείνο το διάστημα, ακολουθεί συμβουλές και πρακτικές που της ταιριάζουν, αλλά κυρίως νιώθει και επικοινωνεί με το πλάσμα που μεγαλώνει μέσα της. Μια σχέση αναπτύσσεται και εξελίσσεται όταν το παιδί της γεννηθεί.

 

Η γιορτής της μητέρας

Η σχέση του μωρού με τη μητέρα του ξεκινά από τότε που βρίσκεται στο ασφαλές καταφύγιο της μήτρας της. Η αλληλεπίδραση αυτή γίνεται ορατή στους γύρω πότε με φτερουγίσματα που νιώθει η μέλλουσα μαμά και πότε με… κλωτσούλες. Το θαύμα της ζωής επιτελείται, το μωρό γεννιέται και κλαίει για να πάρει την πρώτη του ανάσα. Και την πρώτη του στοργή θα την πάρει στην ασφάλεια της αγκαλιάς της, στην οικεία μυρωδιά του κόρφου της.

Η γλύκα και η ζέστα του αόρατου αυτού δεσίματος παραμένουν τα ίδια μέσα στα χρόνια. Από την πιο τρυφερή ηλικία δεν σταματάει το παιδί να δείχνει την αγάπη του προς την μητέρα. Δεν είναι όλες τους οι μέρες ανθηρές, υπάρχουν και οι συννεφιασμένες, όπως υπάρχουν σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Στη βάση της βρίσκεται η αγάπη, που την εκδηλώνουν στην καθημερινότητά τους, αλλά και στις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους, όταν λαμβάνει για δώρο το αγαπημένο της φουστάνι στα γενέθλιά της ή το αγαπημένο της λουλούδι στη γιορτή της μητέρας. Την ευχαριστεί όταν τη σκέφτεται το παιδί της και απολαμβάνει ό,τι δώρα και να λάβει, αλλά την πιο βαθιά χαρά της θα την πάρει όταν το χαμογελαστό του στόμα θα της πει «Μαμά σ’ αγαπώ!».

Η Γιορτή της Μητέρας πλησιάζει: είναι στις 9 Μαΐου 2021, ημέρα Κυριακή. Σήμερα υπάρχουν σε διάφορα eshop πολλά μικροδωράκια και κάρτες με ευχές για να δείξουμε στην μαμά πως την θυμηθήκαμε και με κάτι απλό να την κάνουμε να χαρεί και να χαμογελάσει.