Αθλητικό σουτιέν: Πως θα επιλέξεις το ιδανικό για το στήθος σου;

Τετ, 01/09/2021 - 15:28

Το να βρεις το ακριβώς σωστό μέγεθος σουτιέν για το στήθος σου, που θα σου είναι άνετο σε όλα τα σημεία, είναι από μόνο του δύσκολο. Το αθλητικό σουτιέν, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία. Κυρίως γιατί συχνά έχουν εντελώς άλλη φόρμα ανάλογα την εταιρεία, μπορεί να είναι μια χαρά στο σημείο του στήθους, αλλά μεγάλο στους ώμους, και συχνά δεν έρχονται στα κλασικά μεγέθη σουτιέν, αλλά σε small, medium, large κ.ο.κ.. 

Βέβαια, το να φοράμε λάθος μέγεθος αθλητικού σουτιέν μπορεί να είναι τρομερά εκνευριστικό. Σκέψου μόνο ότι, ναι μεν όλα τα ρούχα μας θέλουμε να είναι άνετα, αλλά ειδικά αυτό ανήκει στα κομμάτια, που τα φοράμε ακριβώς με τον σκοπό να είμαστε άνετα. Τι κάνουμε, λοιπόν; Όσα περισσότερα μπορούμε, για να διαλέξουμε το πιο σωστό για το σώμα μας και τις δραστηριότητές μας.

Βρες σίγουρα ποιο είναι το νούμερό σου

Κατ’ αρχάς, ιδανικά προσπάθησε να βρεις αθλητικό σουτιέν με κλασικά νούμερα σουτιέν, αντί με τύπου medium και large. Αν δεν τα καταφέρεις, το μόνο που μπορείς να κάνεις εδώ είναι να δοκιμάσεις όλα τα νούμερα, για να δεις ποιο αισθάνεσαι καλύτερα πάνω στο σώμα σου. 

Διαφορετικά ήρθε η ώρα να βγάλεις τη μεζούρα. Ο αριθμός του μεγέθους αντιστοιχεί στο μέγεθος του θώρακά σου, ενώ το γράμμα στο μέγεθος του στήθους σου, του cup. Για να βρεις το πρώτο, μέτρα με τη μεζούρα την περιφέρεια ακριβώς κάτω από το στήθος σου και στρογγυλοποίησε, αν χρειαστεί, τον αριθμό. Για παράδειγμα, αν η περιφέρεια είναι 79 εκατοστά, τότε το μέγεθος είναι 80. Από την άλλη, για το μέγεθος του στήθους σου μέτρησε την περιφέρεια από το ύψος της μεγαλύτερης προεξοχής του στήθους σου. Τα εκατοστά, που θα δεις, αντιστοιχούν στο μέγεθος όπως το βλέπεις στην παρακάτω εικόνα:
 


 

Τέσταρε το λάστιχο

Το λάστιχο του αθλητικού σουτιέν είναι το σημαντικότερο κομμάτι του. Ο λόγος είναι ότι αυτό στηρίζει τουλάχιστον το 80% του στήθους. Θες, λοιπόν, ένα λάστιχο να μην είναι ούτε τόσο μικρό, ώστε να σε πονάει, ούτε τόσο μεγάλο, ώστε να μην εφαρμόζει κάτω από το στήθος σου. Ουσιαστικά θες το λάστιχο να είναι περίπου 2 με 5 εκατοστά πιο μεγάλο σε σχέση με την περιφέρεια του θώρακά σου. Οτιδήποτε μεγαλύτερο θα μεταφέρει το βάρος στις τιράντες, με αποτέλεσμα αρκετό πόνο στους ώμους. Για να μην κουβαλάς μεζούρες στα μαγαζιά, δοκίμασε απλά το σουτιέν και βγάλε τη μία από τις δύο τιράντες. Αν το νούμερο είναι σωστό, τότε το στήθος σου θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται κανονικά. 

Διάλεξε τον σωστό τύπο αθλητικού σουτιέν για το μέγεθος του στήθους σου

Προφανώς, ένα πιο μεγάλο στήθος έχει άλλες ανάγκες σε σχέση με ένα πιο μικρό. Συγκεκριμένα, χρειάζεται ένα με περισσότερο ύφασμα στο ντεκολτέ, ώστε να έχει μεγαλύτερη στήριξη και σταθερότητα. Αντιθέτως, ένα πιο μικρό δεν χρειάζεται το επιπλέον ύφασμα και μπορεί να περιοριστεί σε μία λαιμόκοψη χαμόγελο. 

Προτίμησε ένα αθλητικό σουτιέν με cups

Μπορεί να νομίζεις ότι ένα σουτιέν χωρίς cups είναι προτιμότερο, μιας και έχει λιγότερο φορτίο. Ωστόσο, αν το σκεφτείς, πάντα τα αθλητικά σουτιέν που έχουν μόνο ένα λεπτό ύφασμα, έρχονται και πιέζουν και πονάνε το στήθος σου. Με τα cups δεν θα έχεις αυτό το πρόβλημα, αφού θα λειτουργούν σαν αναπαυτικά μαξιλαράκια. 

Διάλεξε τον σωστό τύπου αθλητικού σουτιέν για τις δραστηριότητες σου

Στην ουσία, έχουμε δύο κατηγορίες δραστηριοτήτων. Τις δραστηριότητες χαμηλής έντασης και υψηλής έντασης. Οι πρώτες μπορεί να είναι από yoga και pilates, μέχρι απλά ότι το έβαλες για να πας για ψώνια. Σε αυτή την περίπτωση, επίλεξε ένα χωρίς μπανέλα, μιας και δεν χρειάζεσαι επιπλέον στήριξη και θα είσαι αρκετά άνετα. Στις δεύτερες έχουμε ασκήσεις, όπως HIIT και τρέξιμο. Γι’ αυτές, χρειάζεσαι ένα αθλητικό σουτιέν με μεγαλύτερη συμπίεση, έτσι ώστε να κρατάει όσο πιο σταθερό γίνεται το στήθος σου. 

Μην επαναπαύεσαι στο νούμερό σου

Το να γνωρίζεις το νούμερο σου είναι ένα καλό σημείο αφετηρίας. Ωστόσο, ανάλογα την εταιρεία ή το εκάστοτε αθλητικό σουτιέν, μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή. Φρόντισε πάντα να δοκιμάζεις πριν αγοράσεις, τσεκάροντας και τα πάνω κάτω νούμερα από το συνηθισμένο σου. 

Πηγή: oneofus.gr