5 συνδυασμοί συστατικών που τονώνουν την υγεία της επιδερμίδας

Δεν ταιριάζουν όλα τα συστατικά μεταξύ τους και ορισμένα μπορεί να αδρανοποιούν τα οφέλη των άλλων.
Τρί, 28/09/2021 - 14:19

Μέχρι τώρα θα έχετε ακούσει όλα τα κόλπα για τη βέλτιστη φροντίδα της επιδερμίδας: ρετινόλη, βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ κλπ. Αυτά τα συστατικά είναι τα πρώτα στη λίστα, αλλά πόσο καλά λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλα;

Εξαρτάται• σε ποια συστατικά αναφερόμαστε. Δεν ταιριάζουν όλα τα συστατικά μεταξύ τους και ορισμένα μάλιστα μπορεί να αδρανοποιούν τα οφέλη των άλλων. Επομένως, για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των προϊόντων που αγοράζετε, παρακάτω σας δίνουμε τους πέντε καλύτερους, ισχυρότερους συνδυασμούς συστατικών.

Βιταμίνη C + Φερουλικό οξύ

Σύμφωνα με την Dr. Deanne Mraz Robinson, βοηθός καθηγητή κλινικής δερματολογίας, το φερουλικό οξύ καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και διορθώνει την δερματολογική βλάβη, επεκτείνοντας τη ζωή και την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C. Οι πιο ισχυρές μορφές βιταμίνης C είναι συχνά και οι πιο ασταθείς, όπως η L-AA ή το L- ασορβικό οξύ, που σημαίνει ότι τέτοιοι οροί είναι ευάλωτοι στο φως, τη ζέστη και τον αέρα. Ωστόσο, όταν τα συνδυάζουμε με φερουλικό οξύ, βοηθά στη σταθεροποίηση της βιταμίνης C.

Βιταμίνη C + Βιταμίνη Ε

Η Βιταμίνη Ε λειτουργεί τέλεια και από μόνη της, αλλά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, φαίνεται ότι κάνουν ένα πολύ αποτελεσματικό δίδυμο ειδικά όσον αφορά στη φωτο– βλάβη, δηλαδή στη βλάβη από τις ακτίνες του ήλιου. Και οι δύο λειτουργούν αδρανοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες, αλλά κάθε μία καταπολεμά διαφορετικά είδη βλάβης UV. Προσθέτοντας ορό από C και Ε. δίνετε στην επιδερμίδα σας διπλή αντιοξειδωτική προστασία.

Βιταμίνη C + Βιταμίνη Ε + Φερουλικό οξύ

Μάλλον τώρα θα αναρωτιέστε: αν οι βιταμίνες C και Ε είναι καλές, αλλά και ο πρώτος συνδυασμός επίσης, γιατί να θέλω τον συνδυασμό και των 3; Η απάντηση είναι ρητορική: Θέλετε να έχετε σταθερότητα και πολλά αντιοξειδωτικά. Στην ουσία ο συνδυασμός αυτός προσφέρει τριπλή δράση προστασίας.

Γιατί τα αντιοξειδωτικά και τα αντηλιακά είναι φίλοι μας

Αν και τα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν να πάρουν τη θέση ενός αντηλιακού, μπορούν να ενισχύσουν την προστασία από τον ήλιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός βιταμινών Ε, C και αντηλιακού αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της προστασίας από τον ήλιο.

Ρετινόλη και υαλουρονικό οξύ

Από την καταπολέμηση της ακμής μέχρι την αντιγήρανση, δεν υπάρχουν πολλά συστατικά τοπικής φροντίδας που μπορούν να ανταγωνιστούν με τα οφέλη των ρετινοειδών. Ωστόσο, πολλά είδη τους μπορεί να αποδειχθούν σκληρά με το δέρμα, προκαλώντας ερεθισμούς. Πολλοί δερματολόγοι, λοιπόν, συστήνουν τη χρήση του υαλουρονικού οξέος για τη συμπλήρωση των παραγώγων της βιταμίνης Α.

Πηγές:
ncbi.nlm.nih.gov/pmc
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
jaad.org
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12
enallaktikidrasi.com