Πρησμένα πόδια το καλοκαίρι; Πώς θα απαλλαχθείτε από το ενοχλητικό σύμπτωμα

Γιατί η ζέστη κάνει πόδια και αστραγάλους να πρήζονται;
Πέμ, 06/07/2023 - 22:31

Το καλοκαίρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι υπέροχο. Οι μεγάλες ημέρες ατελείωτης ηλιοφάνειας κατορθώνουν να κάνουν τη διάθεση όλων λίγο πιο φωτεινή. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες παρενέργειες του υψηλού υδραργύρου που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε. Τα πρησμένα πόδια και οι αστραγάλοι είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Το να μην μπορούμε να φορέσουμε τα παπούτσια της επιλογής μας αυτή την εποχή είναι αναμφισβήτητα ένα ενοχλητικό πρόβλημα. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε;

Γιατί η ζέστη κάνει πόδια και αστραγάλους να πρήζονται;

Το σώμα αγαπά τη σταθερότητα και εργάζεται διαρκώς σκληρά για να διατηρήσει μια κανονική θερμοκρασία πυρήνα, περίπου 37oC. Το πρήξιμο ποδιών και αστραγάλων αποτελεί μια αντίδραση, που υποδεικνύει ότι το σώμα πρέπει να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά για να πετύχει τη φυσιολογική θερμοκρασία.

«Ένα από τα πράγματα που κάνει το σώμα για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία είναι να διαστέλλει τα αγγεία, που παρέχουν αίμα στο δέρμα, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά θερμότητας προς το δέρμα και από εκεί την απελευθέρωσή της στην ατμόσφαιρα», λέει στο Stylist η Zoe Watson, ιδρύτρια της πλατφόρμας ευεξίας Wellgood Wellbeing. «Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται διαρροή υγρού στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα, που ενθαρρύνει τη διέλευση μεγαλύτερων όγκων υγρού προς τα κάτω, έχει ως αποτέλεσμα πόδια και αστράγαλοι να πρήζονται».

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;

«Σίγουρα, κάποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο, όπως, για παράδειγμα, οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, λόγω του ότι ο συνολικός όγκος αίματος αυξάνεται περίπου κατά 30%, και οι ηλικιωμένοι, επειδή έχουν λιγότερο εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα το αίμα να μη μεταφέρεται τόσο εύκολα από τις φλέβες προς την καρδιά και να συγκεντρώνεται στους περιβάλλοντες ιστούς. Η ζέστη επιδεινώνει το πρόβλημα αυτό», εξηγεί η δρ. Watson.

Τα καλά νέα είναι ότι, πέρα από την ταλαιπωρία, γενικά δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό σε αυτή την πάθηση. «Αν οι αστράγαλοί σου πρήζονται μόνο με τη ζέστη, δεν χρειάζεται να ανησυχείς», λέει η δρ. Watson. «Εάν, ωστόσο, το πρήξιμο επιμένει και μετά το καλοκαίρι ή συνδυάζεται με δύσπνοια, θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιαγγειακών προβλημάτων», διευκρινίζει.

Πώς θα προφυλαχθείς από το πρήξιμο των ποδιών

Η δρ. Watson συμβουλεύει: «Σήκωσε τα πόδια σου ψηλά. Έτσι, θα μειώσεις τον ρόλο της βαρύτητας στην επιδείνωση του προβλήματος. Ξάπλωσε αναπαυτικά και βεβαιώσου ότι θα σηκώσεις τα πόδια πάνω από το ύψος της καρδιάς. Πέρα από αυτό, όμως, σημαντικό είναι να κινείσαι καθημερινά σε ικανοποιητικό βαθμό. Η άσκηση εξασφαλίζει την απαραίτητη κίνηση των ποδιών και την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Όσο περισσότερο αντλεί αίμα η καρδιά, τόσο το καλύτερο».

«Μη το παρακάνεις. Το κλειδί είναι να κρατάς τα πόδια σε κίνηση και αυτό μπορεί να γίνει απλά με το περπάτημα», επισημαίνει η ειδικός.

Μια ακόμη πολύ σημαντική ενέργεια είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

«Όταν η πρόσληψη νερού είναι χαμηλή, η συγκέντρωση αλάτων στο αίμα αυξάνεται, με αποτέλεσμα περισσότερο νερό να παραμένει στους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού, καθώς η υπερκατανάλωση αυξάνει τη συγκέντρωση αλάτων στο σώμα και ενθαρρύνει την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο», καταλήγει η γιατρός.

Με πληροφορίες από www.savoirville.gr