Παρα/θερίζοντας (σ)την ύπαιθρο: o.live resort

ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 14/09/2020 - 12:42
Η Κωνσταντίνα Μπούσουλα και η Μαρίνα Κοντού που έφτιαξαν το project o.live resort

Η διπλωματική εργασία με τίτλο: Παρα/θερίζοντας (σ)την ύπαιθρο: o.live resort, Ergo.Tourism, ολοκληρώθηκε σε ένα πλαίσιο που θα την καθιστούσε εν δυνάμει υλοποιήσιμη.

 

Πρόκειται για ένα έντονα επικλινές οικόπεδο εκτός σχεδίου, 35 στρεμμάτων στην περιοχή Δαφνώνα-Παφυλίδας, κεντρικά της Χίου, με αιωνόβια δέντρα ελιάς.

Καθοριστική στο λόγο επιλογής, υπήρξε η ύπαρξη ενός πετρόκτιστου, διώροφου (πλέον) πύργου που υπάγεται στο οικόπεδο από τον 15ο αιώνα. Βασικό μέλημα, αποτέλεσε η ανάδειξή του, η συμπερίληψή του στην πρόταση και ο σεβασμός του χαρακτήρα και της ταυτότητάς του.

 

Η διπλωματική εργασία περιλαμβάνει το σχεδιασμό 12 υπόσκαφων καταλυμάτων, με όλες τις ανέσεις, που θα καθιστούσαν ευχάριστη μια προσωρινή διαμονή, ενώ ταυτόχρονα πραγματεύεται ένα άλλο είδος τουρισμού, τον αγροτουρισμό.

 

Απευθύνεται σε τουρίστες που αναζητούν εμπειρίες και βιωματικές δραστηριότητες αλλά και σε όσους επιθυμούν να ξεκουραστούν στη φύση. Έτσι προτείνονται δραστηριότητες σχετικές με τον εναλλακτικό τουρισμό, εντός και εκτός του οικοπέδου.

 

Ο σχεδιασμός των καταλυμάτων έγινε με πρωταρχικούς σκοπούς, τη λειτουργικότητα της οργάνωσης, την ενσωμάτωση στο φυσικό τοπίο, την καθαρότητα της μορφής, τη σαφήνεια της κατασκευής, την ανάδειξη των λεπτομερειών και την ευελιξία. Αποτελείται από ένα σύνολο από ανεξάρτητους όγκους, ιεραρχικά διαμοιρασμένους στο βουνό.

 

Διατηρήθηκε ο πύργος στην κορυφή και τοποθετήθηκαν οι χρήσεις σε 3 βασικές ζώνες, σε σχήμα ‘Γ’, “αγκαλιάζοντάς” τον, στην ανατολική και βόρεια πλευρά του. Ανατολικά προσφέρεται απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, ενώ βόρεια υπάρχει ένα πράσινο, έντονα δασικό, τοπίο.

 

Η πρόταση έχει δυο βασικές σχεδιαστικές αρχές, την έννοια του “καννάβου” και την έννοια του “τετραγώνου”. Ο κάνναβος 12x12 έδωσε τη δυνατότητα να διατηρηθούν τα υψόμετρα των επιπέδων του οικοπέδου και εξυπηρέτησε στο διαμοιρασμό των χρήσεων.

 

Το τετράγωνο προέκυψε από την αυστηρή τετραγωνική κάτοψη του πύργου 5Χ5, για το σχεδιασμό των δίκλινων (5Χ5), των τρίκλινων (6Χ6) και των τετράκλινων (7Χ7) δωματίων.

 

Όλος ο σχεδιασμός έγινε λαμβάνοντας υπόψη και επισκέπτες Α.μεΑ.

 

Τέλος, η πρόταση περιλαμβάνει, ένα εστιατόριο με roof garden, αίθουσα πρωινού, ρεσεψιόν, πισίνα με pool bar, χώρο δεξιώσεων, χώρο yoga και παρασκευαστήριο ελιάς. Ο πύργος αξιοποιείται ως concept store στο ισόγειο και ως παρατηρητήριο στον όροφο.

 

Βασικό υλικό που χρησιμοποιείται στην πρόταση είναι η τοπική πέτρα “Κορακάρη”, από την οποία είναι κατασκευασμένος ο Πύργος, ενώ στις όψεις χρησιμοποιείται επίχρισμα σε γαιώδεις αποχρώσεις, στους τόνους της ελιάς. Το ξύλο και το μέταλλο προτείνονται σε μικρότερες επιφάνειες και λεπτομέρειες.

 

"Σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται, η αρχιτεκτονική αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί συνιστώσα για την προστασία του τόπου, τη διατήρηση της ιστορίας, την έκφραση της κοινωνίας. Η αφιλοκέρδεια και η συνείδηση οφείλουν να τη διέπουν, χαρακτηριστικά που επιδιώξαμε να διατηρήσουμε αισθητά, κατά τη σχεδιαστική διαδικασία της διπλωματικής αυτής εργασίας", σημειώνουν οι δύο απόφοιτες, του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Μπούσουλα και Μαρίνα Κοντού.

Να σημειώσουμε ότι επιβλέπων καθηγητής ήταν ο κ. Δημήτριος Κονταξάκης.