Ποτέ πια κόκκινα μάτια που τσούζουν σε θάλασσα και πισίνες

Φροντίδα για τα μάτια σας και φέτος το καλοκαίρι.
Τετ, 01/07/2020 - 02:41
red-eyes-from_sea

ΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟ 50% των ανθρώπων που υποφέρουν από ξηροφθαλμία και νιώθετε συχνά το χαρακτηριστικό αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος, ξέρετε εκ πείρας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η ξηροφθαλμία επιδεινώνεται και πως τα μάτια υποφέρουν από ερεθισμούς και τσούξιμο στην παραλία και στις πισίνες. Ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Θεοχάρης δίνει συμβουλές για να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς ενοχλήσεις.

Καταρχάς, πρέπει να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο, για να προστατεύετε τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV και την κουραστική έκθεση στο έντονο φως. Επίσης, φορέστε γυαλιά κολύμβησης στην πισίνα και στη θάλασσα για προστασία από το αλάτι, το χλώριο αλλά και από ξένα σώματα (έντομα, σκόνη κ.λπ.).

Αποφεύγετε να ανοίγετε τα μάτια σας μέσα στο νερό χωρίς γυαλιά, καθώς αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Επίσης, φροντίστε να βγάζετε τους φακούς επαφής προτού κολυμπήσετε, γιατί μπορούν να γίνουν αιτία αναπαραγωγής επιβλαβών βακτηρίων, εάν δεν λαμβάνουν σωστή φροντίδα. Παράλληλα, πίνετε άφθονα υγρά για να διατηρήσετε την υγρασία των ματιών σας, ώστε να παράγουν επαρκή ποσότητα δακρύων, το «λιπαντικό» των ματιών.

Το καλοκαίρι είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα σε σταγόνες, που περιέχουν υαλουρονικό νάτριο ως ενυδατικό και εκχύλισμα από χαμομήλι. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάνω από τους φακούς τους.

Πρέπει να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο, για να προστατεύετε τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV και την κουραστική έκθεση στο έντονο φως.

Επίσης, η σωστή διατροφή συμβάλλει στη σωστή παραγωγή δακρύων, επειδή τα δάκρυα παράγονται με τη χρήση ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα (κυρίως τα ψάρια), αλλά μπορούν επίσης να ληφθούν από συμπληρώματα διατροφής. Το καλοκαίρι είναι εποχή ξεκούρασης, την οποία χρειάζονται και τα μάτια σας. Κάντε αποτοξίνωση από τις online εργασίες, περιορίστε τη χρήση οθονών, ξεκολλήστε από το τάμπλετ και το κινητό και εστιάστε το βλέμμα σας μακριά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος της λίπανσής τους και να αντιστρέψουν τις βλάβες και την κούραση που προκαλούν η εργασία σε κομπιούτερ-τάμπλετ και η έλλειψη βλεφαρίσματος.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι και τα μάτια χρειάζονται... πλύσιμο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της ξηροφθαλμίας, όπως η άμμος και η γύρη, που αν εισχωρήσουν στα μάτια, προκαλούν πόνο και δυσφορία. Είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας. Εάν έχετε κάτι στο μάτι σας ή αρχίσετε να τα αισθάνεστε ερεθισμένα, τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα πάνω στα βλέφαρά σας και μετά ξεπλύνετε απαλά με νερό, για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία, και αποφύγετε να τα τρίβετε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στον κερατοειδή.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO