Γιατί είναι κακή ιδέα το να φας σοκολάτα πριν κοιμηθείς;

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη
Σάβ, 10/04/2021 - 15:33

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και την γενικότερη ευεξία μας. Για αυτό και θα πρέπει να ακολουθούμε όλα τα βήματα για να κοιμόμαστε σωστά, ήρεμα και ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Και ενώ πολλές φορές θέλεις πριν κοιμηθείς να ''τσιμπήσεις'' κάτι, λίγη σοκολάτα για παράδειγμα, μάθε πως αυτό είναι μια κακή ιδέα. Συγκεκριμένα το να φας σοκολάτα πριν τον ύπνο είναι μια πολύ κακή ιδέα.

Και τι γίνεται με όλες αυτές τις φορές που έχεις διαβάσει πως η μαύρη σοκολάτα για παράδειγμα έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου; Η αλήθεια είναι πως παρόλο που η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης καλό είναι να την καταναλώνεις μόνο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Και όχι αργά το απόγευμα ή το βράδυ.

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη

Σύμφωνα με τη Dr. Erin Stokes ''Η καφεΐνη καθιστά δύσκολο το να σε πάρει ο ύπνος και σε εμποδίζει να φτάσεις στο στάδιο του βαθύ ύπνου. Τον βαθύ ύπνο όμως τον έχεις ανάγκη για να ξεκουραστείς πραγματικά''. Εάν καταναλώσεις σοκολάτα πριν τον ύπνο, το σώμα σου θα προσπαθεί να επεξεργαστεί την καφεΐνη, τη ζάχαρη και το λίπος ταυτόχρονα, όταν ιδανικά, το νευρικό σου σύστημα θα έπρεπε να μπαίνει σε κατάσταση ανάπαυσης. Η σοκολάτα περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη. Αυτή θεωρείται ως ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ταυτόχρονα όμως επηρεάζει το σώμα σου με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η καφεΐνη.

Ενώ η ποσότητα καφεΐνης στη σοκολάτα είναι ελάχιστη, μερικοί άνθρωποι θα αισθανθούν την επίδρασή της στον ύπνο τους, περισσότερο από άλλους. Άλλωστε κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να πίνουν εσπρέσο ακριβώς πριν από τον ύπνο και να έχουν μια ξεκούραστη νύχτα. Ενώ άλλοι δεν μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και εάν πιούν τον τελευταίο καφέ τους το μεσημέρι.

Η Dr. Erin Stokes λέει ότι ''σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο να σταματάς την κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Έτσι θα δώσεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο για να την αφομοιώσει πριν κοιμηθείς. Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος οποιουδήποτε είδους πριν κοιμηθείς μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Αλλά μην ξεχνάς επίσης πως και τον κοιμάσαι πεινασμένη μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο σου.''. Εάν θέλεις ένα σνακ πριν από το κρεβάτι, παράλειψε τη σοκολάτα. Ιδανικά επέλεξε κάτι που θα σε βοηθήσει πραγματικά να κοιμηθείς καλύτερα. Όπως μια μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο.

Πηγή: savoirville.gr