
Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς, όπως κάθε εβδομάδα, ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ετοιμάσαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά.
Αυτή την εβδομάδα, 25-31/3, γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου οπότε τη Δευτέρα ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του. Αν νηστεύετε τώρα τη Σαρακοστή, δείτε εδώ το πλήρες νηστίσιμο μενού που ετοιμάσαμε για αυτές τις μέρες.
Δευτέρα 25η Μαρτίου – Ο τέλειος τηγανητός μπακαλιάρος

Το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου στα καλύτερά του, με ένα μπακαλιάρο με την πιο τραγανή κρούστα που έχουμε δοκιμάσει. Είναι σαν πολλαπλά λεπτά φύλλα που σπάνε στο δάγκωμα σαν φύλλο σφολιάτας και λιώνουν απολαυστικά στο στόμα. Μαζί και καρυδάτη σκορδαλιά, με ένταση και χαρακτήρα.
Bonus, λόγω της ημέρας – Παντζαροσαλάτα με ρίγανη και λαδόξιδο με πορτοκάλι

Η αγαπημένη σαλάτα της ημέρας, με τα ολόγλυκα παντζάρια να δένουν αρμονικά και να ισορροπούν με τη φρεσκάδα και την οξύτητα των εσπεριδοειδών.
Τρίτη – Κοτόπουλο τηγανιά με αρακά και μυρωδικά

Ζουμερό και μυρωδάτο φιλέτο κοτόπουλο με τρυφερό αρακά, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και μαντζουράνα, έτοιμο σε μόλις 15 λεπτά! Ζεστό προζυμένιο ψωμί, μια μαλακή φέτα και ντοματίνια σαλάτα και έτοιμο το τραπέζι.
Τετάρτη – Σπανακόρυζο ντοματένιο και λεμονάτο με μανιτάρια

Το κλασικό μας σπανακόρυζο, εμπλουτισμένο με λίγη ντομάτα και μανιτάρια, γίνεται πιάτο από τα λίγα. Συνοδέψτε το με μια καροτοσαλάτα με πράσινες ελιές και αφράτα παξιμάδια.
Πέμπτη – Γιουβαρλάκια

Ποιο είναι το δικό μας comfort food; Μα φυσικά τα γιουβαρλάκια, με μυρωδάτο μείγμα κιμά, νόστιμο ζωμό και πυκνό αυγολέμονο. Συνοδεύουμε με ψωμί της αρεσκείας μας, ελιές, φέτα και μια λαχανοσαλάτα με λαδολέμονο.
Παρασκευή – Φακές με ξινόμηλο

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια ετοιμάζουμε αυτές τις απίθανες φακές με λίγο δροσερό ξινόμηλο. Η γλυκόξινη γεύση του φρούτου εξισορροπεί τη γήινη, ξηροκαρπάτη γεύση του οσπρίου και το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο. Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι και φέτα με ντοματίνια.
Σάββατο – Γαριδομακαρονάδα στο λεπτό

Βάζουμε το ούζο στο ψυγείο για να είναι δροσερό και ετοιμάζουμε μια από τις νοστιμότερες και εύκολες θαλασσινές μακαρονάδες με φίνες γαρίδες, ντοματίνια και λίγο κρόκο Κοζάνης. Μια σαλάτα με βραστά χόρτα εποχής με λαδολέμονο και κριθαρένια παξιμάδια συμπληρώνουν το γεύμα.
Κυριακή – Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και σάλτσα κρασιού

Το κλασικό κυριακάτικο φαγητό, το φουρνιστό κοτόπουλο με πατάτες, ψημένο με μια ιδιαίτερη και πολύ γευστική σάλτσα κρασιού και μελωμένα, ζουμερά ντοματίνια. Ζεστό προζυμένιο ψωμί και μια πράσινη δροσερή σαλάτα με ξηρούς καρπούς και έτοιμο το κυριακάτικο τραπέζι.

































