Ζητάει λύση για την επικίνδυνη στροφή στον Ναγό

Πέμ, 20/11/2025 - 05:48

Αγαπητή ΑΛΗΘΕΙΑ.

 Θέλω να σας αναφέρω εάν επείγον θέμα σχετικά με την οδική ανθρώπινη ασφάλεια και αφορά την κλειστή/τυφλή στροφή στον Ναγό που είναι 50 μέτρα πριν από την μάνα του νερού του Ναγού στην Δ.Ε.Καρδαμύλων. Όπως σίγουρα γνωρίζετε σε αυτήν την στροφή δεν μπορούν να περάσουν ταυτόχρονα 2 αυτοκίνητα με αντίθετες πορείες και με το ζόρι περνάνε τα φορτηγά και τα πούλμαν, εννοείται προς μια κατεύθυνση.

 Ο υποφαινόμενος ξεκίνησε το 2019 ενέργειες γι' αυτό το θέμα όπως επίσης και για την αφαίρεση βραχοτεμαχίων στην πλευρά του βουνού, 50 μέτρα πίσω από την εν λόγω στροφή και που φυσικά ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για τους διερχομένους πεζούς και αυτοκίνητα.

Δυστυχώς τότε το θέμα παρεπέμφθη στις καλένδες και το ξανακίνησα το 2022 έχοντας την συμπαράσταση της Περιφέρειας και ειδικά του επικεφαλής των Δημοσίων Έργων της Π.Ε. Χίου κ. Χρήστο Καρτάλη τον οποίο και ευχαριστώ προσωπικά.

 Παρ’ ότι έχω συλλέξει 700 υπογραφές που έχουν υποβληθεί αρμοδίως η Αρχαιολογική υπηρεσία αδικαιολόγητα, αναίτια και κόντρα στην κοινή λογική δεν επιτρέπει την δια πλάτυνση της στροφής κατά 2-3 μέτρα που έχομε ζητήσει - για να υπάρξει ασφαλής ορατότητα - προβάλλοντας την ....δικαιολογία ότι ο Ναγός είναι αρχαιολογικός χώρος απαγορεύοντας οποιαδήποτε επέμβαση, επειδή στην τελευταία ανασκαφή που έγινε ....πρόσφατα πριν 102 χρόνια δηλαδή το 1923 είχαν βρεθεί κάπου 109 μέτρα κάτω από την στροφή κάποια απομεινάρια αρχαίου ναού και τα οποία τώρα είναι 5-6 πέτρινα κομμάτια/μπλόκια, ατάκτως ριγμένα και προφανώς χωρίς καμιά αξιοποίηση.

Όπως καταλαβαίνετε οι 2 αυτές περιπτώσεις, η κλειστή/στενή στροφή και τα βραχοτεμάχια που κάθε χειμώνα έχομε κατολισθήσεις λόγω των βροχών, ενέχουν δυνητικό κίνδυνο για πεζούς και οχήματα και αυτό δεν αφορά μόνο τα Καρδάμυλα τον Ναγό και τον Γιόσωνα αλλά και τους κάτοικους των Βορειχώρων, Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα, κλπ.

Αναμένω με την δημοσιότητα να γίνει πιο κατανοητό αυτό θέμα που αφορά την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής από δυνητικά θανατηφόρα ατυχήματα.

 Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 

Καπ. Γιάννης Καράβολος

Σχετικά Άρθρα