Χίος, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου

Η Ελληνική γλώσσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης από τον Καθηγητή Χρ. Χαραλαμπάκη στο Ομήρειο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 08/03/2018 - 23:18
Διάλεξη του καθηγητή Χρ. Χαραλαμπάκη

 ''Η Ελληνική γλώσσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης¨...Προβλήματα και προοπτικές'' ήταν το θέμα της Διάλεξης που δόθηκε σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου to ap;ogeyma στην αίθουσα συνεδρίων του ΟΜΗΡΕΙΟΥ, από το Σύλλογο Φιλολόγων Χίου με ομιλητή τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη Ομ. Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΘΝΙΚΟΥ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Προηγήθηκε χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Νικόλαου Χαβιάρα, που προλογίζοντας τον κ. Χαραλαμπάκη τόνισε ότι είναι πολλάκις βραβευμένος από πολλούς φορείς για διάφορες δράσεις του και ότι τον Ιούνιο του 2003 η Ολομέλεια της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ του ανέθεσε ομόφωνα τον επιστημονικό συντονισμό του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014...ενώ το 2015 η Εταιρεία Συγγραφέων του απένειμε το Βραβείο Πολιτισμού "Δαίδαλος" για την εξαιρετική προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, με αφορμή την έκδοση του ΧΡΗΣΤΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.

Το βραβείο αυτό απονέμεται σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο.

          Το Σπίτι της Ευρώπης ''Βύρων''του απένειμε ομόφωνα τον "Ευρωπαϊκό Έπαινο για τη γενικότερη συμβολή του στην πραγμάτωση της Ευρωπαϊκής Ιδέας''.

          Τα Δημοσιεύματά του ανέρχονται σε 414 και καλύπτουν ποικίλες πλευρές της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονική πορεία και εξέλιξή της, όπως και ζητήματα της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας.

          Ο κ. Χαραλαμπάκης ξεκίνησε την ομιλία του παραθέτοντας τις παραμέτρους που καθιστούν την ελληνική γλώσσα ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ. 

           ΠΡΩΤΟΝ...Ομιλείται αδιάκοπα επί τέσσερις χιλιάδες χρόνια και  υπάρχουν γράπτα  της στοιχεία τρισίμισι χιλιάδων ετών ...δηλαδή είναι η αρχαιότερη μαζί με δυο διαλέκτους της Κινεζικής.

           Τα Ομηρικά Έπη [ΑΡΧΑΊ΄ΚΗ] και η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ [ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ] ...έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου...Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ [τη θρήσκεια που άλλαξε τον κόσμο] ...σε όλη τη γη!...

           Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χαραλαμπάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες και σημείωσε ενδεικτικά τα Τουρκικά...διότι όπως είπε καταλαβαίνουμε νοοτροπίες και δημιουργούνται ''ΓΕΦΥΡΕΣ'' για τους λαούς.

Σε κάποιο άλλο σημείο επίσης μίλησε για τα τόσα πολλά κοινά που έχουν οι Ευρωπα'ι'κές Γλώσσες και ''δεν είναι δάνεια'' όπως είπε αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ''συνυπήρξαν''.

            Είπε πολλά για τους Αρχαίους 'Ελληνες, τους νεοέλληνες λόγιους και ιδιαιτέρως για τον Κοραή...σχολίασε τη σύγχρονη πραγματικότητα λέγοντας σε κάποιο σημείο ...''τι να κάνει ένας πτυχιούχος τριανταεπτά χρονών με μισθό τριακόσια ΕΥΡΩ ...πως να παντρευτεί και γιατί ...''

             Η διάλεξη ήταν πολύ ευχάριστη και προκάλεσε και συζήτηση πάρα τον περιορισμένο αριθμό των παρευρισκομένων. Πάντως ''οι συνήθεις ύποπτοι" συμπολίτες μας που συχνάζουν σε τέτοια "συμπόσια" ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ μαζί με το βαρύ πυροβολικό των Φιλολόγων της Χίου.

             .

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι Καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος (1971) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Χαϊδελβέργης (1972-1976). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1976). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Μünster της Γερμανίας, Γρανάδας της Ισπανίας, Αθηνών, Κύπρου και Θράκης.

Χρημάτισε Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος του Τμήματος Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (1994-1996), Αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης (1996-1997), Εθνικός εμπειρογνώμονας για τη γλωσσική τεχνολογία (Language Engineering) στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1996-1998) και Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Language policies for a multilingual and multicultural Europe» του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπεύθυνος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Grundtvig-Alpine σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων στα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Τον Ιούνιο του 2003 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών του ανέθεσε ομόφωνα τον επιστημονικό συντονισμό του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014.

Από το πλήθος των δημοσιευμάτων του, 365 συνολικά, αξίζει να αναφερθούν τα βιβλία: Νεοελληνικός λόγος, Γλώσσα και εκπαίδευση, Γλωσσαλγήματα, Γλωσσική και λογοτεχνική κριτική, Κρητολογικά μελετήματα.

Εκτός από την διάλεξη που θα μεταδοθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, o Καθηγητής μίλησε στον Γιάννη Τζούμα στην εκπομπή "Αυτοπροσώπως' στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, που θα μεταδοθεί την εχόμενη Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Διάλεξη του καθηγητή Χρ. Χαραλαμπάκη

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 16/11/2018 - 13:40

Την 45η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τίμησαν σήμερα τα σχολεία, με τους μαθητές να ξαναθυμίζουν τις στιγμές που καθόρισαν την ιστορία της χώρας μας.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσα από στίχους και κείμενα απέδωσαν φόρο τιμής, σε μια γενιά που έβαλε τα θεμέλια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Μια διαφορετική γιορτή πραγματοποίησε το "4ο Δημοτικό Σχολειό Χίου", καθώς οι μαθητές… άφησαν το σχολικό κτίριο και πραγματοποίησαν την γιορτή τους στην Απλωταριά.

Οι μικροί μαθητές τραγούδησαν και… υπενθύμισαν στους περαστικούς τα γεγονότα του Νοέμβρη του '73, που σημάδεψαν την Ελλάδα.