Αδικημένη η Χίος από τις ενισχύσεις

Παρ, 04/06/2021 - 11:28

Αποκλεισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρών καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου από την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω του εξαγγελθέντος προγράμματος στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, βλέπει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στέλνοντας στα αρμόδια υπουργεία την παρακάτω επιστολή: 

Προς: κο Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κο Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού Κοιν: κο Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου και Βουλευτή Χίου κο Ανδρέα Μιχαηλίδη, Βουλευτή Χίου.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, η αρχική ανακούφιση που αισθάνθηκε ο επιχειρηματικός ιστός που ασχολείται με τον τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο μόλις εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων του οικείου κλάδου, σύντομα μετατράπηκε σε απελπισία, καθώς οι όροι που έχουν τεθεί ουσιαστικά αποκλείουν τα μικρά -κυρίως εποχικά- καταλύματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων που λειτουργούν στο Βόρειο Αιγαίο είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-2 εργαζόμενους κατά τη θερινή περίοδο , ωστόσο σε καμία περίπτωση δε διαθέτουν προσωπικό ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου έχουν ιδιαίτερα πληγεί από τις συνέπειες της προσφυγικής -μεταναστευτικής κρίσης και προφανώς το 2019 το οποίο η δράση θεωρεί έτος βάσης υπήρξε μία δύσκολη επιχειρηματικά χρονιά για αυτές.

Δεδομένου ότι είναι αφενός άδικο αλλά αφετέρου νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, ζητούμε να τροποποιηθούν οι όροι του προγράμματος και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών οικογενειακών καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί.

Με εκτίμηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος.

Σχετικά Άρθρα