Αλλάζουν τα φωτιστικά σώματα του Δημοτικού Φωτισμού μειώνοντας κατά 71% την ενεργειακή κατανάλωση

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 05/01/2022 - 13:35

Στα πολλαπλά οφέλη για το ταμείο του Δήμου Χίου αλλά και της βελτίωσης στην ποιότητα ζωής των δημοτών, σε κάθε περιοχή του νησιού, που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης και συστηματοποίησης κοινόχρηστων χώρων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Πλαισιωμένος από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες ο κ. Κάρμαντζης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την οικονομία ύψους 71% στην κατανάλωση kWh, με ότι αυτό σημαίνει για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Παράλληλα με την χρήση τηλεελέγχου στους πίνακες διανομής, και ο εργολάβος και ο Δήμος θα γνωρίζει αμέσως αν κάποιο φωτιστικό έχει βλάβη και θα το αντικαθιστά άμεσα, σε όποιο σημείο της Χίου και αν βρίσκεται χωρίς να χρειαστεί η ειδοποίηση από τον δημότη.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 8.777.302.82€ ενώ ο ανάδοχος θα επιλεγεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου η πλήρη λειτουργία του έργου θα είναι τον Δεκέμβριου του 2022 με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου έδωσε τον καλύτερο εαυτό της προκειμένου να αποτραπεί ο δανεισμός, που ήταν στο πλάνο της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το ανωτέρω έργο.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι αναφορές των αντιδημάρχων με τον Παναγιώτη Μανδάλα να σημειώνει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλα έργα αναφορικά με τον ηλεκτροφωτισμό, τον Γιάννη Ξενάκη να επισημαίνει το τριπλό όφελος (βελτίωση φωτισμού, μείωση ανταποδοτικών, επιπλέον έργα λόγο εξοικονόμησης χρημάτων), τον Παναγιώτη Αναγνώστου να τονίζει την πρωτοπορία αυτού του έργου και τέλος τον Γιώργο Μπελέγρη που τόνισε ότι η χρηματοδότηση αυτού του έργου δεν θα γίνεται από τον δημοτικό προϋπολογισμό άλλα ο ανάδοχος θα πληρωθεί από την ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων.

Οι υπηρετικοί παράγοντες που πλαισίωναν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής αναφέρθηκαν στις ενέργειες που κάθε τομέας έκανε προκείμενου να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου ενώ επεσήμαναν με την σειρά τους τα πολλαπλά οφέλη.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Κώστα Μπουλά από την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού που τόνισε μεταξύ άλλων ότι το 2023 η Χίος θα είναι πιο φωτεινή και περισσότερο ορατή τόσο από τα απέναντι παράλια όσο και από δορυφόρους, ενώ στα οφέλη για το περιβάλλον από την μείωση κατανάλωσης ενέργειας αναφέρθηκε η προϊστάμενη της οικονομικής υπηρεσίας Σμάρω Παληού.

Το πλήρες χρονοδιάγραμμα του έργου είναι:

- Διαγωνισμός 21/02/2022 - Ανάδειξη Προσωρινού Ανάδοχου 21/04/2022

- Υπογραφή Σύμβασης 10/06/2022 - Πλήρης Λειτουργία του Έργου 10/12/2022

 

 

 

diethnis_diagonismos_gia_energeiaki_anavathmisi_dimotikoy_fotismoy

Σχετικά Άρθρα