Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Άλλο περιβόλια άλλο οικόπεδα κύριε Υπουργέ

Επιστολή του ΦΟΚ εν όψει της επίσκεψης Βορίδη
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 07/11/2019 - 22:06

Άλλο περιβόλια, άλλο οικόπεδα. Αυτονόητο μεν αλλά όχι για το υπουργείο Οικονομικών, με άμεσο εμπλεκόμενο όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον επικεφαλής του οποίου επευθύνεται ο ΦΟΚάμπου με την παρακάτω επιστολή, με αφορμή την επίσκεψη του Μ. Βορίδη στη Χίο την 11η Νοεμβρίου.

Αναλυτικά στην επιστολή επισημαίνονται: 

 

Θέμα: Αλλαγή χρήσης των περιβολιών-αγροκτημάτων στον Κάμπο της Χίου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στη Χίο για τον εορτασμό της 11ης Νοεμβρίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αφορά το παρόν και μέλλον της μοναδικής περιοχής του Κάμπου της Χίου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται διάφορα υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος) αλλά και αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω της καλλιέργειας κυρίως εσπεριδοειδών.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους καλλιεργητές είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ότι από το 2012 το χιώτικο μανταρίνι καταχωρήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το Μανταρίνι Χίου συνδέεται απόλυτα με την οικονομία, αλλά και την ταυτότητα του νησιού, καθώς και με τον πολιτισμό του τόπου.

Από τη μία, λοιπόν, το ΥΠ.ΠΟ. με το ΦΕΚ 578/Β/90 χαρακτήριζε τον Κάμπο ως ιστορικό τόπο και από την άλλη το ΥΠΕΧΩΔΕ με το Π.Δ. του 1992 απαγόρευε την κατάτμηση των ιδιοκτησιών στον οικισμό του Κάμπου. Και έρχεται με τη σειρά του το Υπ. Οικονομικών να θεωρεί τα ακίνητα του Κάμπου ως οικόπεδα (χωρίς να έχουν βέβαια και την δυνατότητα οικοπεδοποίησης) με το σκεπτικό ότι ο Κάμπος σαν οικισμός που χαρακτηρίζεται, τα ακίνητα του θεωρούνται οικόπεδα.

Ο Κάμπος διατηρεί τον αγροτικό του χαρακτήρα παρά τις αντίξοες συνθήκες και αυτό κατά κύριο λόγο χάρις στην ύπαρξη των περιβολιών των εσπεριδοειδών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κάμπος δοκιμάζεται και απειλείται, τόσο λόγω των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες αγοράς των εσπεριδοειδών, όσο λόγω και άλλων σοβαρών προβλημάτων όπως η λειψυδρία, έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, ασύμβατες καλλιέργειες, κλπ.

Η συντήρηση των περιβολιών είναι επιβεβλημένη αφού ο οικιστικός ιστός του Κάμπου περιλαμβάνει, και ορθώς, άρρηκτα και τα περιβόλια των εσπεριδοειδών. Είναι προφανές ότι η συντήρηση των περιβολιών καθίσταται ολοένα και προβληματικότερη για τους κατοίκους του Κάμπου πράγμα, που πολύ απλά σημαίνει την αδυναμία διατήρησής των, και την πλήρη παρακμή και καταστροφή της περιοχής. Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα παραπάνω, εφόσον με το χαρακτηρισμό των περιβολιών του Κάμπου ως οικοπέδων, θα προκύψει ιδιαίτερα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των καλλιεργητών κατοίκων του που τίθενται υπό διωγμό.

  • συνεχίσει το δημόσιο την τακτική του να χαρακτηρίζει τα κτήματα ως οικόπεδα, τότε θα έχουμε στον Κάμπο αγρότες χωρίς αγροτική γη αφού θα είναι κύριοι οικοπέδων. Παράλληλα οι κάτοικοι του Κάμπου θα χαρακτηρίζονται ιδιοκτήτες οικοπέδων χωρίς εμπορεύσιμη ρεαλιστική αξία. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατή η κατάτμηση σε μικρότερα από 8.000τ.μ. τεμάχια, και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να την πωλήσουν για ανοικοδόμηση όπως σε άλλες περιοχές. Με όλα τα παραπάνω θα φθάσουμε στο παράλογο να υπάρχει έκταση 15.000τ.μ. με κτίσμα το οποίο ο αγρότης ή καλλιεργητής δεν θα μπορέσει να αντέξει την συντήρησή του.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει πράξη το γράμμα του νομοθέτη που θέλει τον Κάμπο αγροτική-οικιστική περιοχή πρέπει ένα τμήμα του κτήματος να είναι το οικιστικό και τα υπόλοιπα να διατηρήσουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

Εμείς σαν Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου και σαν Φίλοι του Κάμπου Χίου με κύριο σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Κάμπου και την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, διαμαρτυρόμαστε εντόνως διότι η αλλαγή του χαρακτηρισμού από αγροτική-οικιστική - όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του ισχύοντος Π.Δ. από 23-12-1991 (ΦΕΚ 33Δ/17-1-1992) με το οποίο ο Κάμπος έχει χαρακτηρισθεί "Παραδοσιακός οικισμός" - θα έχει σαν συνέπεια να γίνει αμιγώς οικιστική.

Σας καλούμε λοιπόν να συνδράμετε, από τη πλευρά σας, στο να ανακληθούν οι ενέργειες που τιμωρούν, αντί να επιβραβεύουν, τούς κατοίκους του Κάμπου που θέλησαν να "κρατήσουν" την πατρική τους γη διατηρώντας την καλλιέργεια της γης και των εσπεριδοειδών σαν αποκλειστική πηγή εισοδήματος. Παράλληλα να αναθεωρηθούν οι όποιες σχετικές αποφάσεις, προβαίνοντας συγχρόνως και στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να συμβάλει η συντεταγμένη πολιτεία όχι μόνο στη διατήρηση του Κάμπου αλλά και στην αναζωογόνησή του με τις αναγκαίες δράσεις με τρόπο ώστε ο Κάμπος της Χίου να αποτελέσει και πάλι μία παραγωγική περιοχή που θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ζωή του νησιού.

 

Νίκος Νικολούδης Πρόδρος, Αγγελική Γαϊσίδη Γραμματέας 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Σάβ, 07/12/2019 - 08:55

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

H Cosmote ανακοίνωσε αύξηση των GB σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου -οικιακούς και εταιρικούς- κρατώντας ίδιες τις χρεώσεις των πακέτων της.   

Σύμφωνα με την εταιρεία, «πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του κόστους για mobile data που πραγματοποιεί η Cosmote από τον Ιούλιο του 2019. Συνολικά, σε διάστημα έξι μηνών, έχει πενταπλασιαστεί ο διαθέσιμος όγκος στα πακέτα mobile Internet για τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η τιμή ανά GB να έχει μειωθεί κατά 80%. Πλέον, η τιμή ανά GB κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ».

Οι συνδρομητές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νέα πακέτα δεδομένων, μέσα από την εφαρμογή My Cosmote ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Cosmote και «Γερμανός». 

Προγράμματα κινητής Cosmote Mobile: Προσφορά με πολλαπλάσια GB

Επιπλέον, η Cosmote προχωρά σε προσφορά στα προγράμματα κινητής Cosmote Mobile, τα οποία, σε συνδυασμό με τα νέα, ενισχυμένα πακέτα δεδομένων Giga Max, παρέχουν πολλαπλάσια GB σε πολύ προνομιακές τιμές. Η προσφορά στα προγράμματα ομιλίας Cosmote Mobile είναι διαθέσιμη, για νέες συνδέσεις, στο online shop

Από την πλευρά της, η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση νέων πακέτων δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες συμβολαίου για αγορά επιπλέον και ξεχωριστά των παροχών του προγράμματός τους και αφορούν όγκο που ξεκινά από τα 10GB και φτάνει έως και τα 40GB κάθε μήνα, ως εξής:

  • 40GB για 1 μήνα προς 19,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 μήνα προς 9,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 εβδομάδα προς 5,90 ευρώ και,
  • 10GB για 3 μέρες προς 2,90 ευρώ.

Όπως τονίζεται, τα νέα μηνιαία πακέτα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, ενώ τα πακέτα με ισχύ μία εβδομάδα και τρεις ημέρες αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμα προσεχώς.

«Με τα νέα πακέτα της Vodafone, όλοι οι πελάτες συμβολαίου μπορούν να απελευθερώσουν τη χρήση Data, με κόστος που ξεκινά από τα 30 σεντς και φτάνει το 1 ευρώ ανά Gigabyte. Επιπλέον, μέσα από το My Vodafone App, η Vodafone τριπλασιάζει τα data στα υπάρχοντα πακέτα δεδομένων από 1GB σε 3GΒ για ένα μήνα, χωρίς να αλλάζει η τιμή τους, η οποία παραμένει σταθερή στα 5,90 ευρώ για όλους τους πελάτες συμβολαίου», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη «η Vodafone Ελλάδας έχει αποδείξει ότι στέκεται στο πλευρό των πελατών της. Πρώτοι διπλασιάσαμε τα Data στους πελάτες που συνδυάζουν κινητή και σταθερή. Με τα καινοτόμα Vodafone Pass δώσαμε τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα τις κινητές εφαρμογές επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και επαγγελματικής συνεργασίας χωρίς να καταναλώνουν τα data των προγραμμάτων τους».

«Μέσα από το My Vodafone App και το CU App προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας, συμβολαίου ή καρτοκινητής δωρεάν data, ενώ μόνο από μέσα από το Shake It μοιράσαμε φέτος δωρεάν πάνω από 3,3 χιλιάδες ΤΒ σε όλους μας τους πελάτες. Σήμερα, κάνουμε το επόμενο βήμα και προσφέρουμε ακόμη περισσότερα data που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και εξελισσόμενες συνήθειες των πελατών μας. Παράλληλα, εξετάζουμε και τις υπόλοιπες εμπορικές προσφορές των data στα υφιστάμενα προγράμματα συμβολαίου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με νέες ανακοινώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπρουμίδης.

Ταυτόχρονα η Wind σημειώνει πως «οι συνδρομητές της μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά απεριόριστα DATA χωρίς να ανησυχούν για την κατανάλωση των δεδομένων απλά ενεργοποιώντας την υπηρεσία unlimited GΒ».

Σημειώνεται πως η εμπειρία των απεριόριστων δεδομένων παρέχεται στα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα W με μειωμένο μηνιαίο πάγιο για συνδρομητές συμβολαίου οικιακούς και εταιρικούς.

Η μείωση της τιμής θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ