Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Άλλο περιβόλια άλλο οικόπεδα κύριε Υπουργέ

Επιστολή του ΦΟΚ εν όψει της επίσκεψης Βορίδη
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 07/11/2019 - 22:06

Άλλο περιβόλια, άλλο οικόπεδα. Αυτονόητο μεν αλλά όχι για το υπουργείο Οικονομικών, με άμεσο εμπλεκόμενο όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον επικεφαλής του οποίου επευθύνεται ο ΦΟΚάμπου με την παρακάτω επιστολή, με αφορμή την επίσκεψη του Μ. Βορίδη στη Χίο την 11η Νοεμβρίου.

Αναλυτικά στην επιστολή επισημαίνονται: 

 

Θέμα: Αλλαγή χρήσης των περιβολιών-αγροκτημάτων στον Κάμπο της Χίου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στη Χίο για τον εορτασμό της 11ης Νοεμβρίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αφορά το παρόν και μέλλον της μοναδικής περιοχής του Κάμπου της Χίου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται διάφορα υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος) αλλά και αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω της καλλιέργειας κυρίως εσπεριδοειδών.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους καλλιεργητές είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ότι από το 2012 το χιώτικο μανταρίνι καταχωρήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το Μανταρίνι Χίου συνδέεται απόλυτα με την οικονομία, αλλά και την ταυτότητα του νησιού, καθώς και με τον πολιτισμό του τόπου.

Από τη μία, λοιπόν, το ΥΠ.ΠΟ. με το ΦΕΚ 578/Β/90 χαρακτήριζε τον Κάμπο ως ιστορικό τόπο και από την άλλη το ΥΠΕΧΩΔΕ με το Π.Δ. του 1992 απαγόρευε την κατάτμηση των ιδιοκτησιών στον οικισμό του Κάμπου. Και έρχεται με τη σειρά του το Υπ. Οικονομικών να θεωρεί τα ακίνητα του Κάμπου ως οικόπεδα (χωρίς να έχουν βέβαια και την δυνατότητα οικοπεδοποίησης) με το σκεπτικό ότι ο Κάμπος σαν οικισμός που χαρακτηρίζεται, τα ακίνητα του θεωρούνται οικόπεδα.

Ο Κάμπος διατηρεί τον αγροτικό του χαρακτήρα παρά τις αντίξοες συνθήκες και αυτό κατά κύριο λόγο χάρις στην ύπαρξη των περιβολιών των εσπεριδοειδών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κάμπος δοκιμάζεται και απειλείται, τόσο λόγω των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες αγοράς των εσπεριδοειδών, όσο λόγω και άλλων σοβαρών προβλημάτων όπως η λειψυδρία, έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, ασύμβατες καλλιέργειες, κλπ.

Η συντήρηση των περιβολιών είναι επιβεβλημένη αφού ο οικιστικός ιστός του Κάμπου περιλαμβάνει, και ορθώς, άρρηκτα και τα περιβόλια των εσπεριδοειδών. Είναι προφανές ότι η συντήρηση των περιβολιών καθίσταται ολοένα και προβληματικότερη για τους κατοίκους του Κάμπου πράγμα, που πολύ απλά σημαίνει την αδυναμία διατήρησής των, και την πλήρη παρακμή και καταστροφή της περιοχής. Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα παραπάνω, εφόσον με το χαρακτηρισμό των περιβολιών του Κάμπου ως οικοπέδων, θα προκύψει ιδιαίτερα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των καλλιεργητών κατοίκων του που τίθενται υπό διωγμό.

  • συνεχίσει το δημόσιο την τακτική του να χαρακτηρίζει τα κτήματα ως οικόπεδα, τότε θα έχουμε στον Κάμπο αγρότες χωρίς αγροτική γη αφού θα είναι κύριοι οικοπέδων. Παράλληλα οι κάτοικοι του Κάμπου θα χαρακτηρίζονται ιδιοκτήτες οικοπέδων χωρίς εμπορεύσιμη ρεαλιστική αξία. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατή η κατάτμηση σε μικρότερα από 8.000τ.μ. τεμάχια, και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να την πωλήσουν για ανοικοδόμηση όπως σε άλλες περιοχές. Με όλα τα παραπάνω θα φθάσουμε στο παράλογο να υπάρχει έκταση 15.000τ.μ. με κτίσμα το οποίο ο αγρότης ή καλλιεργητής δεν θα μπορέσει να αντέξει την συντήρησή του.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει πράξη το γράμμα του νομοθέτη που θέλει τον Κάμπο αγροτική-οικιστική περιοχή πρέπει ένα τμήμα του κτήματος να είναι το οικιστικό και τα υπόλοιπα να διατηρήσουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

Εμείς σαν Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου και σαν Φίλοι του Κάμπου Χίου με κύριο σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Κάμπου και την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, διαμαρτυρόμαστε εντόνως διότι η αλλαγή του χαρακτηρισμού από αγροτική-οικιστική - όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του ισχύοντος Π.Δ. από 23-12-1991 (ΦΕΚ 33Δ/17-1-1992) με το οποίο ο Κάμπος έχει χαρακτηρισθεί "Παραδοσιακός οικισμός" - θα έχει σαν συνέπεια να γίνει αμιγώς οικιστική.

Σας καλούμε λοιπόν να συνδράμετε, από τη πλευρά σας, στο να ανακληθούν οι ενέργειες που τιμωρούν, αντί να επιβραβεύουν, τούς κατοίκους του Κάμπου που θέλησαν να "κρατήσουν" την πατρική τους γη διατηρώντας την καλλιέργεια της γης και των εσπεριδοειδών σαν αποκλειστική πηγή εισοδήματος. Παράλληλα να αναθεωρηθούν οι όποιες σχετικές αποφάσεις, προβαίνοντας συγχρόνως και στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να συμβάλει η συντεταγμένη πολιτεία όχι μόνο στη διατήρηση του Κάμπου αλλά και στην αναζωογόνησή του με τις αναγκαίες δράσεις με τρόπο ώστε ο Κάμπος της Χίου να αποτελέσει και πάλι μία παραγωγική περιοχή που θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ζωή του νησιού.

 

Νίκος Νικολούδης Πρόδρος, Αγγελική Γαϊσίδη Γραμματέας 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/04/2020 - 16:32

                          Η μείωση μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, λόγω κορωνοϊού, θα τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Χίου, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη,  κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, διά περιφοράς- την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 6 μ.μ.

Όπως διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις του στην «Αλήθεια» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Χάρης Μπουρνιάς, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις μισθώσεις με μείωση κατά 40% των ενοικίων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που υπάρχει για μείωση των ενοικίων κατά 8% - σε ετήσια βάση- μετά από αίτημα του ενοικιαστή.

Όσον αφορά τις μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο, λόγω κορωνοϊού, ο αντιδήμαρχος Χίου, Χάρης Μπουρνιάς, επίσης παρέπεμψε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κεντρικά σημειώνοντας ότι δεν θα εισπραχθούν για όσο διάστημα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, σημειώνοντας ότι για πρακτικούς λόγους θα περιμένουν να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και μετά θα εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις.

Με τις υπηρεσίες του Δήμου να υπολειτουργούν, λόγω της πανδημίας και με δεδομένες τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο οικονομικό γίγνεσθαι όλη αυτή η κατάσταση, τονωτική ένεση αποτελούν δύο χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν από το Δήμο και γνωστοποιήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο, Χάρη Μπουρνιά.

Πρόκειται για την έγκριση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και για ποσό 879.000 ευρώ που θα αποδοθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας και εσόδων.

 

Με τις υπ

den_tha_plirosoyn_antapodotika_gia_oso_ehoyn_loyketo_ta_katastimata