Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Άλλο περιβόλια άλλο οικόπεδα κύριε Υπουργέ

Επιστολή του ΦΟΚ εν όψει της επίσκεψης Βορίδη
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 07/11/2019 - 22:06

Άλλο περιβόλια, άλλο οικόπεδα. Αυτονόητο μεν αλλά όχι για το υπουργείο Οικονομικών, με άμεσο εμπλεκόμενο όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον επικεφαλής του οποίου επευθύνεται ο ΦΟΚάμπου με την παρακάτω επιστολή, με αφορμή την επίσκεψη του Μ. Βορίδη στη Χίο την 11η Νοεμβρίου.

Αναλυτικά στην επιστολή επισημαίνονται: 

 

Θέμα: Αλλαγή χρήσης των περιβολιών-αγροκτημάτων στον Κάμπο της Χίου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στη Χίο για τον εορτασμό της 11ης Νοεμβρίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αφορά το παρόν και μέλλον της μοναδικής περιοχής του Κάμπου της Χίου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται διάφορα υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος) αλλά και αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω της καλλιέργειας κυρίως εσπεριδοειδών.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους καλλιεργητές είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ότι από το 2012 το χιώτικο μανταρίνι καταχωρήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το Μανταρίνι Χίου συνδέεται απόλυτα με την οικονομία, αλλά και την ταυτότητα του νησιού, καθώς και με τον πολιτισμό του τόπου.

Από τη μία, λοιπόν, το ΥΠ.ΠΟ. με το ΦΕΚ 578/Β/90 χαρακτήριζε τον Κάμπο ως ιστορικό τόπο και από την άλλη το ΥΠΕΧΩΔΕ με το Π.Δ. του 1992 απαγόρευε την κατάτμηση των ιδιοκτησιών στον οικισμό του Κάμπου. Και έρχεται με τη σειρά του το Υπ. Οικονομικών να θεωρεί τα ακίνητα του Κάμπου ως οικόπεδα (χωρίς να έχουν βέβαια και την δυνατότητα οικοπεδοποίησης) με το σκεπτικό ότι ο Κάμπος σαν οικισμός που χαρακτηρίζεται, τα ακίνητα του θεωρούνται οικόπεδα.

Ο Κάμπος διατηρεί τον αγροτικό του χαρακτήρα παρά τις αντίξοες συνθήκες και αυτό κατά κύριο λόγο χάρις στην ύπαρξη των περιβολιών των εσπεριδοειδών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κάμπος δοκιμάζεται και απειλείται, τόσο λόγω των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες αγοράς των εσπεριδοειδών, όσο λόγω και άλλων σοβαρών προβλημάτων όπως η λειψυδρία, έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, ασύμβατες καλλιέργειες, κλπ.

Η συντήρηση των περιβολιών είναι επιβεβλημένη αφού ο οικιστικός ιστός του Κάμπου περιλαμβάνει, και ορθώς, άρρηκτα και τα περιβόλια των εσπεριδοειδών. Είναι προφανές ότι η συντήρηση των περιβολιών καθίσταται ολοένα και προβληματικότερη για τους κατοίκους του Κάμπου πράγμα, που πολύ απλά σημαίνει την αδυναμία διατήρησής των, και την πλήρη παρακμή και καταστροφή της περιοχής. Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα παραπάνω, εφόσον με το χαρακτηρισμό των περιβολιών του Κάμπου ως οικοπέδων, θα προκύψει ιδιαίτερα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των καλλιεργητών κατοίκων του που τίθενται υπό διωγμό.

  • συνεχίσει το δημόσιο την τακτική του να χαρακτηρίζει τα κτήματα ως οικόπεδα, τότε θα έχουμε στον Κάμπο αγρότες χωρίς αγροτική γη αφού θα είναι κύριοι οικοπέδων. Παράλληλα οι κάτοικοι του Κάμπου θα χαρακτηρίζονται ιδιοκτήτες οικοπέδων χωρίς εμπορεύσιμη ρεαλιστική αξία. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατή η κατάτμηση σε μικρότερα από 8.000τ.μ. τεμάχια, και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να την πωλήσουν για ανοικοδόμηση όπως σε άλλες περιοχές. Με όλα τα παραπάνω θα φθάσουμε στο παράλογο να υπάρχει έκταση 15.000τ.μ. με κτίσμα το οποίο ο αγρότης ή καλλιεργητής δεν θα μπορέσει να αντέξει την συντήρησή του.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει πράξη το γράμμα του νομοθέτη που θέλει τον Κάμπο αγροτική-οικιστική περιοχή πρέπει ένα τμήμα του κτήματος να είναι το οικιστικό και τα υπόλοιπα να διατηρήσουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

Εμείς σαν Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου και σαν Φίλοι του Κάμπου Χίου με κύριο σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Κάμπου και την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, διαμαρτυρόμαστε εντόνως διότι η αλλαγή του χαρακτηρισμού από αγροτική-οικιστική - όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του ισχύοντος Π.Δ. από 23-12-1991 (ΦΕΚ 33Δ/17-1-1992) με το οποίο ο Κάμπος έχει χαρακτηρισθεί "Παραδοσιακός οικισμός" - θα έχει σαν συνέπεια να γίνει αμιγώς οικιστική.

Σας καλούμε λοιπόν να συνδράμετε, από τη πλευρά σας, στο να ανακληθούν οι ενέργειες που τιμωρούν, αντί να επιβραβεύουν, τούς κατοίκους του Κάμπου που θέλησαν να "κρατήσουν" την πατρική τους γη διατηρώντας την καλλιέργεια της γης και των εσπεριδοειδών σαν αποκλειστική πηγή εισοδήματος. Παράλληλα να αναθεωρηθούν οι όποιες σχετικές αποφάσεις, προβαίνοντας συγχρόνως και στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να συμβάλει η συντεταγμένη πολιτεία όχι μόνο στη διατήρηση του Κάμπου αλλά και στην αναζωογόνησή του με τις αναγκαίες δράσεις με τρόπο ώστε ο Κάμπος της Χίου να αποτελέσει και πάλι μία παραγωγική περιοχή που θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ζωή του νησιού.

 

Νίκος Νικολούδης Πρόδρος, Αγγελική Γαϊσίδη Γραμματέας 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/07/2020 - 20:12

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το InvestGR Forum φέρνει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. H INTERAMERICAN είναι και φέτος μεταξύ των χορηγών, ενώ ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, θα συμμετάσχει σε πάνελ συνομιλητών με θέμα το ψηφιακό άλμα της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την επενδυτική εστίαση του οργανισμού, παράλληλα, στην καινοτομία της ψηφιακής τεχνολογίας και σε ανθρώπινους πόρους με νέες, ψηφιακές δεξιότητες. Είναι τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της εταιρικής στρατηγικής και της υλοποίησης του ψηφιακού και οργανωτικού - δομικού μετασχηματισμού της INTERAMERICAN, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αναπτυξιακά λειτουργικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη δημόσια υγεία, το 3rd InvestGR Forum 2020: «Greece in the Pole Position - η Ελλάδα σε προνομιακή θέση αφετηρίας για τις ξένες επενδύσεις» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και σε δύο περιόδους, στις 15-16 Ιουλίου και στις 8-9 Οκτωβρίου 2020. Στα τέσσερα πάνελ συζήτησης του Ιουλίου θα συμμετάσχουν πολιτικοί, CEOs εταιρειών, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα όπως η ελκυστικότητα της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού, το ψηφιακό άλμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελληνική καινοτομία και η έννοια του Σκοπού (Purpose) για το κράτος και τις εταιρείες. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΕΥ Ελλάδος και του InvestGR Forum, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2020». Στην έρευνα αναμένεται να αποτυπωθούν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN, με τη συμμετοχή της και φέτος στο ιδιαίτερου χαρακτήρα διαδικτυακό συνέδριο, δημιουργεί μια παράδοση συνεχούς παρουσίας στο κέντρο του προβληματισμού για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο περυσινό InvestGR, ο κ. Καντώρος είχε υπογραμμίσει την υποσχόμενη δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «προσφέρεται για μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position οργανώνεται από την PUBLIC AFFAIRS AND NETWORKS και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ, ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι χορηγοί Επικοινωνίας. Στρατηγικοί εταίροι του InvestGR Forum 2020 είναι οι EY Greece και JTI.

Για την παρακολούθηση του 3rd InvestGR Forum 2020, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://investgr.eu/en/home-conference-en