Χίος, Τετάρτη 15 Αυγούστου

ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC και INTERAMERICAN ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης στη φροντίδα της υγείας

Τρί, 19/06/2018 - 06:54
Ο Αντώνης Γερονικολάου, διευθύνων σύμβουλος της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC, με τους ομιλητές ιατρούς (από αριστερά) Κυριάκο Κυριακόπουλο, γενικό οικογενειακό ιατρό, Νικόλαο Σαλαμέτη, γαστρεντερολόγο, διευθυντή Ενδοσκοπικού Τμήματος της κλινικής, Κωνσταντίνο Χαλ

\

Την εταιρική στρατηγική εστίασης στην πρόληψη για την υγεία υπογράμμισε η ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν η INTERAMERICAN και η ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC, στις 13 Ιουνίου στο αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Επιστημονικοί συνεργάτες της κλινικής, στο γενικό θεματικό πλαίσιο «Απαντήσεις της σύγχρονης Ιατρικής σε καίρια θέματα Πρόληψης για την Υγεία», ανέπτυξαν τα ειδικότερα θέματα για την παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την υπνική άπνοια και την αναγκαιότητα του τακτικού check-up.

 

Στόχο της εκδήλωσης αποτέλεσε, όπως επεσήμανε προλογίζοντας τους ομιλητές ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων ζωής και υγείας της INTERAMERICAN, «η ανάδειξη των εξαιρετικών δυνατοτήτων των ιδιόκτητων υποδομών υπηρεσιών υγείας στην υποστήριξη της προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας» και βέβαια, η αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος από το εταιρικό δίκτυο πωλήσεων, στην εντεινόμενη προσπάθεια της εταιρείας για καθετοποιημένη διαχείριση της υγείας των ασφαλισμένων. Πέρα από τους πολλούς συνεργάτες από τα γραφεία πωλήσεων του εταιρικού δικτύου στην Αττική, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση πελάτες, στελέχη της INTERAMERICAN και της κλινικής.

 

Τη ροή των παρουσιάσεων συντόνισε ο Αντώνης Γερονικολάου, διευθύνων σύμβουλος της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία της προληπτικής ιατρικής για την υγεία, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της για την ποιότητα ζωής. Ο κ. Γερονικολάου υπογράμμισε τη μεθοδική προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών της κλινικής, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών και την αποτελεσματικότητα.

 

Για την παχυσαρκία, «την απειλητική επιδημία του 21ου αιώνα», μίλησε ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ειδικός παθολόγος, διευθυντής Παθολογικού Τμήματος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC. Ο ομιλητής προσδιόρισε τα αίτια της νόσου -γενετικά, διατροφικά, οικογενειακά, έλλειψη άσκησης και σύγχρονο τρόπο ζωής με την τεχνολογία να έχει και αυτή μερίδιο στον περιορισμό της κινητικότητας και την αύξηση του βάρους- καθώς και τις επιπλοκές, υπογραμμίζοντας την ανησυχητική αύξηση της παχυσαρκίας: 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικοι υπέρβαροι και από αυτούς, 600 εκατομμύρια παχύσαρκοι (στοιχεία 2014 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Ο κ. Χαλκιάς τόνισε την άμεση σύνδεση της παχυσαρκίας με τη διαβητοπάθεια και μίλησε για καλές πρακτικές πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης (διαιτητική, φαρμακευτική, βαριατρική χειρουργική), με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων.

 

Στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αναφέρθηκε ο Νικόλαος Σαλαμέτης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής Ενδοσκοπικού Τμήματος της κλινικής. Όπως παρατήρησε, το 5-6% του πληθυσμού ενδέχεται να νοσήσει από καρκίνο του παχέος εντέρου στις δυτικές κοινωνίες, όπου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο ομιλητής μίλησε για τους πολύποδες και τα εξελισσόμενα αδενώματα που σε βάθος χρόνου μπορούν να γίνουν κακοήθη, τα συμπτώματα και τη δυνατότητα πρόληψης με επίδραση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και με έγκαιρη διάγνωση στην προκαρκινική φάση. Ειδικότερα για τον ασυμπτωματικό πληθυσμό, ο κ. Σαλαμέτης παρουσίασε τις ακολουθούμενες πρακτικές, διαβαθμίζοντας σε ομάδες ατόμων τον κίνδυνο και το είδος του προληπτικού ελέγχου που πρέπει να ακολουθούν.

 

Ακολούθησε η παρουσίαση του Βασίλη Τζίλα, πνευμονολόγου, πανεπιστημιακού υποτρόφου ΕΚΠΑ, για το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις αιτίες πρόκλησης, στα χαρακτηριστικά συμπτώματα διάγνωσης του προβλήματος, στους φαινοτύπους -παχυσαρκία, κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών- που, ωστόσο, δεν αποκλείουν ούτε τεκμηριώνουν τη διάγνωση, η οποία πραγματοποιείται με έλεγχο ύπνου στην κλινική και με πολυσωματογραφική μελέτη ύπνου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με C-PAP, ο κ. Τζίλας παρουσίασε τη χρήση του «αόρατου» ανατομικού νάρθηκα.

 

Ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, γενικός οικογενειακός ιατρός, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών αναφερόμενος στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Ο ιατρός όρισε το check-up (εργαστηριακό, απεικονιστικό, επεμβατικό) ως βάση για την ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη. Στόχος του τακτικού ελέγχου είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και η συχνότητα της επανάληψής του συναρτάται με την ηλικία, το είδος των εξετάσεων, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και τα προβλήματα υγείας του εξεταζομένου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα νοσήματα στα οποία αφορά η πρόληψη: τα χρόνια -υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες-, τα καρδιαγγειακά, τα κακοήθη και τα συνδεδεμένα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής, ενώ παρουσίασε και τις εξετάσεις που περιλαμβάνονται σε ένα βασικό έλεγχο.

 

Συμπερασματικά, οι ομιλητές συνέκλιναν στην αναγκαιότητα της προληπτικής ιατρικής και φροντίδας της υγείας ως ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι οι βλαπτικοί παράγοντες που επιδρούν στην υγεία, όπως το περιβάλλον, η διατροφή, το στρες, οι αυξημένες υποχρεώσεις και η κόπωση, έχουν διαφοροποιηθεί και αυξηθεί στην εποχή μας. Επισημαίνεται πως τόσο η ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC όσο και τα πολυϊατρεία MEDIFIRST, που ανήκουν στην INTERAMERICAN, είναι απολύτως προσανατολισμένα στην πολιτική πρόληψης της εταιρείας για την υγεία και μέσω αυτής, στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον πελάτη μειώνοντας κόστος, χρόνους και καταπόνηση του ασφαλισμένου.

 

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Τρί, 14/08/2018 - 19:09
Με εξαίρεση το 2016, από το 2012 μέχρι σήμερα η ακτοπλοϊκή κίνηση παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις

Στα επίπεδα των 185 – 190 χιλιάδων επιβατών τείνει να σταθεροποιηθεί τα τελευταία 5 χρόνια η ακτοπλοϊκή κίνηση στο νησί, όσον αφορά τους αφιχθέντες με τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές εσωτερικού, με προορισμό το λιμάνι της Χίου.

Αν εξαιρέσει κανείς τους αφιχθέντες του 2016, που ήταν κατά 10.000 λιγότεροι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσίασε στην «Α» η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, τα υπόλοιπα χρόνια η κίνηση των αφιχθέντων κυμάνθηκε στον αριθμό που προαναφέρθηκε με εξαίρεση τα έτη 2009 και 2010 που είχαμε τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας (149.918 επιβάτες) και την καλύτερη χρονιά (213.478 επιβάτες), αντίστοιχα.

Όπως εκτιμά η κα Αργύρη, κρίνοντας από τα δεδομένα της ακτοπλοϊκής κίνησης το πρώτο επτάμηνο του 2018 που καταγράφει 102.822 αφιχθέντες, φέτος, εκτός απροόπτου, ο αριθμός των αφιχθέντων θα κλείσει στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

Στα επίπεδα του 2015 επιστρέφουν τα δρομολόγια που εκτελούνται στις γραμμές εσωτερικού από και προς το λιμάνι της Χίου

 

Κι έρχεται για τη συνέχεια  της επεξεργασίας των δεδομένων το ερώτημα: τελικά τα δρομολόγια που μειώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιβατικού κοινού, ή η μείωση των επιβατών οδήγησε στη μείωση των δρομολογίων, με τις εταιρείες να βάζουν περισσότερα το καλοκαίρι και να περιορίζουν τους πλόες την υπόλοιπη περίοδο;

Μένοντας μόνο στην αλήθεια των αριθμών και επικεντρώνοντας στο 1ο εξάμηνο των ετών από το 2015 έως το 2018 εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι τα δρομολόγια των πλοίων φέτος έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2015, είναι μειωμένα -μέχρι και 12,9%- σε σχέση με το 2016 και 2017, όμως δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση επιβατών και μάλιστα σε σχέση με το 2016 το ’18 υπάρχει αύξηση κατά 1,2% (στα όρια του στατιστικού λάθους) στους αποβιβασθέντες.

Το «ακτοπλοϊκό τσουνάμι» των προσφύγων – μεταναστών

Η αναφορά στα στοιχεία επικεντρώθηκε κυρίως στους αφιχθέντες και όχι σε εκείνους που επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από το λιμάνι της Χίου, με δεδομένο ότι για το 2015 και το 2017 δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1ο εξάμηνο του 2016 έφυγαν 87.774 επιβάτες, αλλά το ίδιο διάστημα οι μετανάστες που αναχώρησαν από τη Χίο έφτασαν στον αριθμό των 34.966, ενώ και το 2015 μέσα στους 82.774 επιβάτες που έφυγαν από Χίο ήταν και 12.826 πρόσφυγες – μετανάστες! Αν αφαιρεθούν λοιπόν από το επιβατικό κοινό οι μεταφορές των προσφύγων, τότε, κατ’ εκτίμηση, όπως φαίνεται στα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ειρήνη Αργύρη, το 2018 έχουμε μείωση επιβιβασθέντων κατά 2,2% σε σχέση με το ’17, κατά 6,3% σε σχέση με το 2015, και αύξηση 24% συγκριτικά με το 2016!