Χίος, Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου

Τρί, 19/11/2019 - 15:59

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στην Χίο, στο Ομήρειο στις 5.30 μ.μ. με θέμα: «Η πολιτική, οικονομική, κοινωνική, εδαφική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι σημαίνει αυτή η εφαρμογή της πολιτικής για το νησί της Χίου».

Ποιοι είμαστε

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου (Europe Direct Βορείου Αιγαίου) αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας της τοπικής κοινωνίας με όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως στόχο έχει την προβολή της Ευρωπαϊκής Διάστασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και την υποστήριξη και διάδοση του έργου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ένας καλά ενημερωμένος πολίτης αποτελεί τον καλύτερο εταίρο μιας δημοκρατικής και αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενημέρωση αφορά σε όλους τους πολίτες Βορείου Αιγαίου όλων των ηλικιακών ομάδων, γύρω από θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την Ε.Ε. και ιδιαίτερα στους τομείς που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως σε θέματα νεολαίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, περιβάλλοντος και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Συνάντηση Εργασίας στις 13 Δεκεμβρίου 2019

Η συγκεκριμένη Συνάντηση Εργασίας  εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας προτεραιότητας της Πολιτικής Συνοχής και  έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν η Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα. Μαύρη Μαρία,  ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, κα. Μαρία Παπαδανιήλ , η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, κα. Ευτυχία Βλυσίδου, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αριστείδης Κελεπερτζής, ο κ. Γιώργος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών καθώς και  ο κ. Παντελής Λεγάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου.

Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Χίο έχουν καλεστεί ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών MBA και Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής  κ. Μιχάλης Μπεκιάρης,  ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για Στελέχη Επιχειρήσεων και Αναπληρωτής καθηγητής κ. Ανδρικόπουλος Ανδρέας, οι Πρόεδροι των τμημάτων της Χίου, ο καθηγητής κ. Αγάπιος Πλατής, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών και Οικονομίας της Διοίκησης, ο καθηγητής κ. Κωνσταντόπουλος Νικόλαος, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο καθηγητής κ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και η καθηγήτρια κα. Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. Ακόμη, η Κοσμήτορας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, κα. Μαρία Λεκάκου, η καθηγήτρια κα. Ελένη Θανοπούλου, η καθηγήτρια κα. Αμαλία Πολυδωροπούλου και ο Καθηγητής κ. Μανώλης Χριστοφάκης. Επίσης θα συμμετάσχουν παλιοί και νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επιπλέον, έχουν προσκληθεί οι Διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας, την Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς της Χίου.

Τέλος, προσκλήσεις έχουν λάβει και πρόσωπα από τον χώρο των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα,  ο κ. Σπηλιώτης απο την ΕΡΤ Χίου, ο κ. Παντελής Φίκαρης από την Ενημέρωση του Πολίτη, ο κ. Τζούμας από την εφημερίδα Αλήθεια Χίου, ο κ. Νίκος Ζερβόπουλος από το Χίος in,  ο κ. Μήτσουρας από την Χίος Press, ο κ. Στέδης Ιωάννης από το blog Αστραπάρης, ο κ. Γιανναρός από την εφημερίδα Πατρίδα, και η  κα. Κλαίρη Κάβουρα από το site Kounoupi, καθώς και το Masticha Shop.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να συζητήσουμε γύρω από την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής  κατά το παρελθόν στη Χίο και εάν αυτή η Πολιτική έχει προοπτικές εφαρμογών  για το μέλλον.

Κατά συνέπεια, η συμμετοχή σας στην κοινή δράση μας με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ορίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 24/01/2020 - 21:25
Ο καθηγητής Ν. Δ. Φίλιππας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της INTERAMERICAN, Γ. Καντώρο και τα στελέχη της εταιρείας Μ. Φραγκουλόπουλο, αναπλ. γενικό διευθυντή πωλήσεων και marketing και Γ. Ρούντο, διευθυντή εταιρικών υποθέσεων.

Η δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει επηρεάσει όχι μόνο τον ενήλικο πληθυσμό της, αλλά και τη γενιά Ζ - δηλαδή τη γενιά με έτος γέννησης μετά τα μέσα και προς το τέλος της δεκαετίας του 1990. Για τον βαθμό της χρηματοοικονομικής ενημέρωσης της γενιάς Ζ, καθώς και τη σχέση μεταξύ του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού της νέας γενιάς με τη χρηματοοικονομική ευημερία της, ο, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Δ. Φίλιππας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και επιστημονικός διευθυντής του INTERAMERICAN Research Center και o Δρ Χρήστος Αβδούλας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου και του INTERAMERICAN Research Center, είχαν μια σημαντική και παγκοσμίως πρωτότυπη, επιστημονική δημοσίευση με τίτλο “Financial literacy and financial well-being among generation-Z university students: Evidence from Greece”, σε ένα από τα πιο αξιόλογα επιστημονικά περιοδικά Χρηματοοικονομικής, το “The European Journal of Finance”.

 Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η χρηματοοικονομική γνώση έχει καταστεί βασική δεξιότητα στον 21ο αιώνα, με δεδομένη την αστάθεια των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, την ασύμμετρη πληροφόρηση, την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και την ταχέως αυξανόμενη ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech). Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού (financial illiteracy) των νέων και της χρηματοοικονομικής ευημερίας τους, καθώς και της δυνατότητάς τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε έκτακτα αρνητικά χρηματοοικονομικά γεγονότα ( financial shocks).

Στη μελέτη, εντοπίζονται οι παράγοντες (δημογραφικοί, χρηματοοικονομικών συμπεριφορών, κ.ά.) που επηρεάζουν τις εν λόγω μεταβλητές. Για τον σκοπό της συγκεκριμένης έρευνας, σχεδιάστηκε και διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο σε 456 προπτυχιακούς φοιτητές οικονομικών σχολών στην Ελλάδα. Οι προπτυχιακοί φοιτητές αντιπροσωπεύουν τη γενιά Ζ, που βίωσε με απόλυτο τρόπο τα αποτελέσματα μιας μοναδικής, σε διάρκεια και ένταση, οικονομικής κρίσης. Με τη χρήση προηγμένων στατιστικών μεθόδων και τεχνικών, αναλύθηκαν οι απαντήσεις και τα εμπειρικά αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά.

Συγκεκριμένα, με τις πέντε κλασσικές ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται στη διεθνή βιβλιογραφία, μετρήθηκαν τα επίπεδα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Στις τέσσερεις από τις πέντε ερωτήσεις απάντησε σωστά το 50% των φοιτητών, ενώ μόνο το 19,3% των φοιτητών απάντησε σωστά και στις πέντε ερωτήσεις. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι φοιτητές οι οποίοι διατηρούν αρχεία εσόδων/εξόδων, οι φοιτητές των οποίων ο πατέρας κατέχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης και οι άρρενες φοιτητές σε σχέση με τις φοιτήτριες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι χρηματοοικονομικά εγγράμματοι.

Ως προς το κατά πόσο οι φοιτητές είναι χρηματοοικονομικά ευάλωτοι (financial fragile), τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρηματοοικονομικά εγγράμματοι φοιτητές είναι προετοιμασμένοι καλύτερα για την αντιμετώπιση ενός απροσδόκητου χρηματοοικονομικού σοκ. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό ως τον βασικό παράγοντα επίδρασης στη χρηματοοικονομική ευημερία των νέων. Καταληκτικά, οι συγγραφείς της μελέτης παρουσιάζουν προτάσεις πολιτικής για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις χρηματοοικονομικές συμπεριφορές των Ελλήνων πολιτών και στη σημασία των ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων.

Με τη δημοσίευση της μελέτης στο “The European Journal of Finance”, αναδεικνύεται και ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του INTERAMERICAN Research Center ως ενός διεθνώς αξιόπιστου κέντρου έρευνας πάνω στη σύγχρονη θεματολογία της παγκόσμιας επιστημονικής αρθρογραφίας «για να ζουν οι άνθρωποι ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα» - όπως δηλώνεται και στην αποστολή της εταιρείας. Ειδικότερα για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό των παιδιών και των νέων, η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής προσέγγισης γι’ αυτές τις ηλικίες, με εκδόσεις του Νικολάου Δ. Φίλιππα, καθώς και με διαδραστική διαδικτυακή ενημέρωση μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης από μέντορες - στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας.