Ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας ζητά το Εργατικό Κέντρο

Τρί, 24/03/2020 - 15:53

To ζήτημα της διενέργειας ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Χίου επικαλούμενο καταγγελίες εργαζομένων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις υπό λειτουργία επιχειρήσεις και στο νησί μας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του, Κώστας Λίνας, μιλώντας στο Ράδιο «Αλήθεια» το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για μαύρη εργασία, ακόμα και για απολύσεις καθώς και για μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού σε χώρους εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι χρησιμοποιούν «ούζο και σούμα»!

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι έλεγχοι έχουν παγώσει – πανελλαδικά- κι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, παρά τις όποια υποστελέχωση υπάρχει και σε τοπικό επίπεδο της υπηρεσίας. «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα υπόλοιπα περιγράφονται αναλυτικά στην επιστολή του Εργατικού Κέντρου στον Υπουργό Εργασίας& Κοινωνικών Υποθέσεων,  κ. Γιάννη Βρούτση, την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων  Χίου:

 

«Αξιότιμοι κύριοι,

Δεδομένων των δύσκολων και πρωτοφανών συνθηκών που βιώνουμε στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες μέρες λόγω  του κορονοϊού αναγνωρίζουμε όλοι ότι μεγάλο βάρος έχουν επωμιστεί οι εργαζόμενοι στις υπό λειτουργία επιχειρήσεις (Σούπερ Μάρκετ και λοιπά καταστήματα προμηθειών, βενζινάδικα, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, εργαζόμενοι στα υπό λειτουργία ξενοδοχεία, διανομείς  κτλ).

Επιθυμούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα μέτρα που έχετε λάβει στην υπηρεσία σας για τη διασφάλιση της τήρησης της Εργατικής Νομοθεσίας, καθώς έχουμε δεχτεί στο Εργατικό Κέντρο Χίου καταγγελίες από εργαζόμενους για μαύρη εργασία, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, υποχρεωτική άδεια και μη παροχή της άδειας ειδικού σκοπού, αλλαγές στα ωράρια και τις συμβάσεις εργασίας κτλ.

Είναι καθήκον όλων μας αυτές τις δύσκολες στιγμές να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ταχθούμε στο πλευρό των εργαζομένων που ακόμα μια φορά καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους τις επιπτώσεις που επιφέρει αυτή η δύσκολη για όλους μας κατάσταση.

Είμαστε σε αναμονή των ενεργειών σας  και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.»

Σχετικά Άρθρα