Χίος, Πέμπτη 9 Απριλίου

Ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας ζητά το Εργατικό Κέντρο

Τρί, 24/03/2020 - 15:53

To ζήτημα της διενέργειας ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Χίου επικαλούμενο καταγγελίες εργαζομένων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις υπό λειτουργία επιχειρήσεις και στο νησί μας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του, Κώστας Λίνας, μιλώντας στο Ράδιο «Αλήθεια» το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για μαύρη εργασία, ακόμα και για απολύσεις καθώς και για μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού σε χώρους εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι χρησιμοποιούν «ούζο και σούμα»!

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι έλεγχοι έχουν παγώσει – πανελλαδικά- κι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, παρά τις όποια υποστελέχωση υπάρχει και σε τοπικό επίπεδο της υπηρεσίας. «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα υπόλοιπα περιγράφονται αναλυτικά στην επιστολή του Εργατικού Κέντρου στον Υπουργό Εργασίας& Κοινωνικών Υποθέσεων,  κ. Γιάννη Βρούτση, την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων  Χίου:

 

«Αξιότιμοι κύριοι,

Δεδομένων των δύσκολων και πρωτοφανών συνθηκών που βιώνουμε στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες μέρες λόγω  του κορονοϊού αναγνωρίζουμε όλοι ότι μεγάλο βάρος έχουν επωμιστεί οι εργαζόμενοι στις υπό λειτουργία επιχειρήσεις (Σούπερ Μάρκετ και λοιπά καταστήματα προμηθειών, βενζινάδικα, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, εργαζόμενοι στα υπό λειτουργία ξενοδοχεία, διανομείς  κτλ).

Επιθυμούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα μέτρα που έχετε λάβει στην υπηρεσία σας για τη διασφάλιση της τήρησης της Εργατικής Νομοθεσίας, καθώς έχουμε δεχτεί στο Εργατικό Κέντρο Χίου καταγγελίες από εργαζόμενους για μαύρη εργασία, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, υποχρεωτική άδεια και μη παροχή της άδειας ειδικού σκοπού, αλλαγές στα ωράρια και τις συμβάσεις εργασίας κτλ.

Είναι καθήκον όλων μας αυτές τις δύσκολες στιγμές να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ταχθούμε στο πλευρό των εργαζομένων που ακόμα μια φορά καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους τις επιπτώσεις που επιφέρει αυτή η δύσκολη για όλους μας κατάσταση.

Είμαστε σε αναμονή των ενεργειών σας  και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.»

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 20:32
Interamerican

Η INTERAMERICAN, με ενσωματωμένη την υπευθυνότητα στη στρατηγική αλληλεπίδρασης με τους stakeholders στους δύο βασικούς άξονες βιωσιμότητας: της Οικονομίας και της Κοινωνίας, κατέγραψε για το 2019 απόδοση οικονομικής αξίας 172,07 εκατ. ευρώ. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η απόδοση μερίσματος στους μετόχους, το «κοινωνικό προϊόν» του 2019 ήταν αυξημένο κατά 3,1% έναντι του 2018.

 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέβαλε στους εργαζομένους της σε μισθούς και παροχές 36,64 εκατ. ευρώ, σε αμοιβές συνεργατών διαμεσολάβησης 46,78 εκατ. και σε αμοιβές προμηθευτών 61,98 εκατ.. Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό ανήλθαν στα 8,32 εκατ. ευρώ. Η άμεση απόδοση αξίας στην οικονομία ήταν 11,78 εκατ. σε εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και 6,26 εκατ. σε άμεσο φόρο εισοδήματος. Ακόμη, για πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας διατέθηκαν 0,31 εκατ. ευρώ, που αναλογούν στο 1,7% των επαναλαμβανομένων κερδών προ φόρων.

 

Κατά το 2019, η INTERAMERICAN είχε παρουσιάσει μελέτη της EY για την κοινωνική και οικονομική επίδρασή της. Η μελέτη τεκμηρίωνε την οργανωμένη προσπάθεια της εταιρείας να παρακολουθεί ενεργά και να ενσωματώνει στρατηγικά κάθε εξέλιξη στον τομέα της επιχειρηματικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας με ουσιαστικής απόδοσης πρακτικές, ευθυγραμμισμένες με το business. Οι επιταγές των 17 Sustainable Development Goals του Ο.Η.Ε. αποτελούν οδηγό επιλογών για την INTERAMERICAN και κατά τη δύσκολη φάση της πανδημίας, για τη διαχείριση καταστάσεων σχετικών με την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια εργαζομένων, συνεργατών και πελατών και την υποστήριξη αναγκών της ευρύτερης κοινωνίας.

 

Η εταιρεία αναγνωρίζεται και με μετρήσεις αξιολόγησης της υπευθυνότητας, όπως έγινε πρόσφατα από το Sustainability Performance Directory - τον Επιχειρηματικό Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης του Quality Net Foundation. Η αξιολόγηση εντάσσει την INTERAMERICAN στην ηγετική ομάδα των 20 επιχειρήσεων: “The Most Sustainable Companies in Greece”, που μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα βέλτιστης επιχειρηματικής πρακτικής για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη στη χώρα μας.