Το Επιμελητήριο ζητά επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ σε ΜΜΕ

Τρί, 07/11/2023 - 10:42

Στο θέμα της καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων έγκρισης σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, αναφέρεται με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου.

Όπως σημειώνει τον Μάρτιο του 2023 προκηρύχθηκαν οι δέσμες δράσεων με την ονομασία «Πράσινη Μετάβαση» καθώς και «Ψηφιακός  Μετασχηματισμός ΜΜΕ», με βασικό στόχο την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να καταστούν ψηφιακά ωριμότερες, αλλά και περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητες.

Ωστόσο, η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα μακρά, με αποτέλεσμα οκτώ μήνες μετά να έχουν εκδοθεί ελάχιστες εγκριτικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το παραπάνω έχει ολλαπλές βλαπτικές συνέπειες και συγκεκριμένα:

• Επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά (προμηθευτές, κατασκευαστές, ελεύθεροι επαγγελματίες, κ.ά.)

• Οι επιχειρήσεις χάνουν το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς,  ιδιαίτερα  στη  νέα ψηφιακή πραγματικότητα, ο χρόνος έχει «άλλη διάσταση» και η τεχνολογία αιχμής αλλάζει ταχύτατα.

•  Δημιουργείται μία αρνητική διάθεση των μικρομεσαίων να «εμπλακούν» σε διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Σχετικά Άρθρα