Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

«Φουρτούνα» στα τάνκερ από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Προσωρινή η άνοδος των ναύλων στα VLCC - Καταλύτης η Κίνα
Παρ, 20/09/2019 - 17:39

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν μεταβάλλουν προς το παρόν τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, ενώ στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να εκτιμηθούν ολοκληρωμένα οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις αυτές στην πορεία των ναύλων.

Η άμεση απάντηση ήταν στις αρχές της εβδομάδας μια άνοδος των ναύλων στα VLCC, ωστόσο η ανοδική τάση αναμενόταν καθώς η αγορά μπαίνει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, που εποχικά η ζήτηση για δεξαμενόπλοια αυξάνεται.

Όπως αναφέρει στη «Ν» υψηλόβαθμο στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας ελληνικών συμφερόντων, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στο Κόλπο, οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές στην αγορά καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι έχει τα αποθέματα αργού να καλύψει τη ζήτηση, ενώ σύντομα θα επαναλειτουργήσουν και οι εγκαταστάσεις.

Παραδοσιακά αυξημένη ζήτηση
Από την άλλη η αγορά δεξαμενοπλοίων εισέρχεται σταδιακά στο τέταρτο τρίμηνο του έτους που παραδοσιακά λόγω εποχικότητας αυξάνεται η ζήτηση για αργό, συνεπώς αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά μία μείωση της προσφορά από τη Σαουδική Αραβία θα έχει ως αποτέλεσμα να αναζητηθούν νέες «πηγές» είτε σε γειτονικά κράτη, οπότε η εικόνα δεν διαφοροποιείται σημαντικά, είτε από τη Δυτική Αφρική και τις ΗΠΑ οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε άνοδο των τονομιλίων για μεταφορά αργού προς Άπω Ανατολή, άρα οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες για τους ναύλους κυρίως στα Very Large Crude Carriers (VLCC) και συνολικά για όλο τον κλάδο.

Όλα αυτά τα σενάρια εξετάζονται σε καθημερινή βάση και σχετίζονται απολύτως με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
50% του πετρελαίου μέσω του Ορμούζ

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Bimco, οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στον Περσικό Κόλπο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς περίπου το ήμισυ του συνόλου του πετρελαίου μεταφέρεται μέσω του στενού του Ορμούζ. Ένα κρίσιμο μέγεθος είναι οι εξαγωγές από τον Κόλπο αργού προς την Κίνα, οι οποίες δεν επηρεάστηκαν από την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με την Bimco οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν ανήλθαν σε 11 εκατ. τόνους το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτές είναι 30,1% χαμηλότερες από πέρυσι και οι εισαγωγές επιβραδύνθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους κατά μέσο όρο 2,3 εκατ. τόνους κατά τους πρώτους 4 μήνες, αλλά εν συνεχεία επιβραδύνθηκε ο ρυθμός σε 1,1 εκατ. τόνους τον Μάιο και 0,9 εκατομμύριο τόνους τον Ιούνιο.

Οι εξαγωγές αργού του Ιράν
Επισημαίνεται επίσης ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος ακριβή στοιχεία για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν. Το Reuters ανέφερε ότι ένας αξιωματούχος της διοίκησης Τραμπ εκτιμά ότι το 50%-70% των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράν είναι για την Κίνα και περίπου το 30% πηγαίνει στη Συρία.

Αναφορικά με τους ναύλους αυξήθηκαν έντονα αμέσως μετά τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στα 37.239 δολ την ημέρα στα VLCC, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια σε χαμηλότερα επίπεδα. Ανάλογη αντίδραση υπήρξε στις αρχές της εβδομάδας μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. 

Την προηγούμενη Δευτέρα οι ναύλοι στα VLCC στη διαδρομή TD3C Middle East Gulf-China εκτινάχθηκαν κατά 7.925 δολ. στα 32.367 δολ. ενώ στη διαδρομή US Gulf-China στα 37.203 δολ. την ημέρα από 28.354 δολ. την προηγούμενη Παρασκευή.
H τάση συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, αν και πιο συγκρατημένα.

Οι εισαγωγές από το Πεκίνο
Την ίδια στιγμή μπορεί οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ να μειώθηκαν κατά 76,2% (το πρώτο εξάμηνο του έτους), όμως την ίδια περίοδο οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 8,8% φτάνοντας τα 244,6 εκατ. τόνους. Η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή αργού πετρελαίου στην Κίνα, τα δύο έθνη έστειλαν αντίστοιχα 37,8 εκατ. τόνους και 37,7 εκατ. τόνους το α' εξάμηνο του έτους. Η Ρωσία εξάγει το αργό μέσω αγωγών, ενώ η Σαουδική Αραβία με δεξαμενόπλοια.

Τέλος, όπως σημειώνει η Bimco, παρ' όλο που οι κινεζικές εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία ενισχύουν περισσότερο τη ναυτιλιακή βιομηχανία από εκείνες της Ρωσίας, η επίλυση των εμπορικών εντάσεων και η επιστροφή των Κινέζων αγοραστών στην αμερικανική αγορά αργού πετρελαίου θα παράσχει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ναυτιλία για μεταφορά αργού πετρελαίου. 

Αύξηση παγκόσμιου στόλου
Με την εξαίρεση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι αναλυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, ένα εκ των οποίων είναι η πορεία του στόλου.

Όπως σημειώνει η Bimco, μέχρι τα μέσα Αυγούστου ο συνολικός στόλος δεξαμενόπλοιων έχει ήδη αυξηθεί κατά 4,3%. Η ανάπτυξη του στόλου δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου είναι ιδιαίτερα υψηλή, με την BIMCO να αναμένει ετήσια αύξηση 5,3%.

Η μεγαλύτερη αύξηση του στόλου δεν οφείλεται μόνο σε αυξημένες παραδόσεις νεότευκτων, αλλά και σε βραδύτερες από τις αναμενόμενες διαλύσεις πλοίων.

Σε αντίθεση με τις απογοητευτικές διαλύσεις, ο ρυθμός τοποθέτησης νέων παραγγελιών έχει επιταχυνθεί. Οι νέες παραγγελίες για το σύνολο του στόλου δεξαμενόπλοιων αυξήθηκαν στα 13,1 εκατ. DWT. Τον Μάιο έχουν παραγγελθεί έξι VLCC 300.000 DWT και περισσότερα και 30 Aframaxes. Η τάση για περαιτέρω παραγγελίες θα επιδεινώσει τις μελλοντικές συνθήκες της αγοράς, αναφέρει η Bimco.

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr
 

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Σάβ, 07/12/2019 - 08:55

Αλλαγές στα πακέτα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν Cosmote, Vodafone και Wind μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

H Cosmote ανακοίνωσε αύξηση των GB σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου -οικιακούς και εταιρικούς- κρατώντας ίδιες τις χρεώσεις των πακέτων της.   

Σύμφωνα με την εταιρεία, «πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του κόστους για mobile data που πραγματοποιεί η Cosmote από τον Ιούλιο του 2019. Συνολικά, σε διάστημα έξι μηνών, έχει πενταπλασιαστεί ο διαθέσιμος όγκος στα πακέτα mobile Internet για τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η τιμή ανά GB να έχει μειωθεί κατά 80%. Πλέον, η τιμή ανά GB κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ».

Οι συνδρομητές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νέα πακέτα δεδομένων, μέσα από την εφαρμογή My Cosmote ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Cosmote και «Γερμανός». 

Προγράμματα κινητής Cosmote Mobile: Προσφορά με πολλαπλάσια GB

Επιπλέον, η Cosmote προχωρά σε προσφορά στα προγράμματα κινητής Cosmote Mobile, τα οποία, σε συνδυασμό με τα νέα, ενισχυμένα πακέτα δεδομένων Giga Max, παρέχουν πολλαπλάσια GB σε πολύ προνομιακές τιμές. Η προσφορά στα προγράμματα ομιλίας Cosmote Mobile είναι διαθέσιμη, για νέες συνδέσεις, στο online shop

Από την πλευρά της, η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση νέων πακέτων δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες συμβολαίου για αγορά επιπλέον και ξεχωριστά των παροχών του προγράμματός τους και αφορούν όγκο που ξεκινά από τα 10GB και φτάνει έως και τα 40GB κάθε μήνα, ως εξής:

  • 40GB για 1 μήνα προς 19,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 μήνα προς 9,90 ευρώ,
  • 10GB για 1 εβδομάδα προς 5,90 ευρώ και,
  • 10GB για 3 μέρες προς 2,90 ευρώ.

Όπως τονίζεται, τα νέα μηνιαία πακέτα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, ενώ τα πακέτα με ισχύ μία εβδομάδα και τρεις ημέρες αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμα προσεχώς.

«Με τα νέα πακέτα της Vodafone, όλοι οι πελάτες συμβολαίου μπορούν να απελευθερώσουν τη χρήση Data, με κόστος που ξεκινά από τα 30 σεντς και φτάνει το 1 ευρώ ανά Gigabyte. Επιπλέον, μέσα από το My Vodafone App, η Vodafone τριπλασιάζει τα data στα υπάρχοντα πακέτα δεδομένων από 1GB σε 3GΒ για ένα μήνα, χωρίς να αλλάζει η τιμή τους, η οποία παραμένει σταθερή στα 5,90 ευρώ για όλους τους πελάτες συμβολαίου», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη «η Vodafone Ελλάδας έχει αποδείξει ότι στέκεται στο πλευρό των πελατών της. Πρώτοι διπλασιάσαμε τα Data στους πελάτες που συνδυάζουν κινητή και σταθερή. Με τα καινοτόμα Vodafone Pass δώσαμε τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα τις κινητές εφαρμογές επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και επαγγελματικής συνεργασίας χωρίς να καταναλώνουν τα data των προγραμμάτων τους».

«Μέσα από το My Vodafone App και το CU App προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας, συμβολαίου ή καρτοκινητής δωρεάν data, ενώ μόνο από μέσα από το Shake It μοιράσαμε φέτος δωρεάν πάνω από 3,3 χιλιάδες ΤΒ σε όλους μας τους πελάτες. Σήμερα, κάνουμε το επόμενο βήμα και προσφέρουμε ακόμη περισσότερα data που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και εξελισσόμενες συνήθειες των πελατών μας. Παράλληλα, εξετάζουμε και τις υπόλοιπες εμπορικές προσφορές των data στα υφιστάμενα προγράμματα συμβολαίου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με νέες ανακοινώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπρουμίδης.

Ταυτόχρονα η Wind σημειώνει πως «οι συνδρομητές της μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά απεριόριστα DATA χωρίς να ανησυχούν για την κατανάλωση των δεδομένων απλά ενεργοποιώντας την υπηρεσία unlimited GΒ».

Σημειώνεται πως η εμπειρία των απεριόριστων δεδομένων παρέχεται στα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα W με μειωμένο μηνιαίο πάγιο για συνδρομητές συμβολαίου οικιακούς και εταιρικούς.

Η μείωση της τιμής θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ