Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

"Γέφυρα" Επιμελητηρίου για τις μεταφορικές στο λιμάνι Μεστών

Καταρχήν οικονομική καταγραφή της επιβάρυνσής τους και μετά βλέπουμε
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 07/02/2019 - 15:07

Συνάντηση με τις μεταφορικές εταιρείες πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, μετά την επιστολή που είχαν στείλει οι ιδιοκτήτες τους στο Λιμενικό ταμείο και στην οποία ανέφεραν ότι δεν στηρίζουν το δρομολόγιο στο Λιμάνι Μεστών.

«Μου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, κυρίως λόγω χιλιομετρικής απόστασης, που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας του, λόγω εργατικών καυσίμων και φθορές στα οχήματα», ανέφερε ο κ.Λεγάτος.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου συμφώνησε με τις μεταφορικές εταιρείες να προσκομίσουν στοιχεία, ώστε σε οικονομικό επίπεδο να αποτυπώνεται η επιβάρυνση που ισχυρίζονται ότι έχουν,  από την χρήση του Λιμένα Μεστών.

«Οφείλουμε να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν στους επαγγελματίες, αποτυπωμένα σε μια μελέτη και μετά να αναζητήσουμε λύσεις», τόνισε ο κ.Λεγάτος, συμπληρώνοντας ότι το Επιμελητήριο στηρίζει την λειτουργία του Λιμένα Μεστών «υπό προϋποθέσεις».

Βέβαια οικονομοτεχνικά η χρησιμότητα, καθώς και τα όποια προβλήματα από τη χρήση του λιμένα Μεστών αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο άλλης μελέτης, για την οποία έχουν συμφωνήσει οι τοπικοί φορείς με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ωστόσο από τότε που ανακοινώθηκε το πλάνο μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες και ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της καταρχήν πρώτης εκτίμησης του κόστους της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 10/08/2020 - 17:25

Ενημερώνουμε ότι σε  συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της δράσης 4.1.1. του ΠΑΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με θλίψη διαπιστώσαμε την ύπαρξη έντεκα (11) δικαιούχων στο Δήμο Χίου, συνολικού προϋπολογισμού τετρακοσίων χιλιάδων (400.000,00) ευρώ, σε σύνολο πεντακοσίων είκοσι οχτώ (528) δικαιούχων προϋπολογισμού τριάντα ενός εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (31.500.000,00) ευρώ.

Αυτό αναφέρει ο Δήμος Χίου σε ανακοίνωση του, σημειώνοντας ακόμα:

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς η κάθε δράση που αφορά σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και η αξιολόγηση γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας και επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο.

Το γεγονός ότι ένα προϊόν κατεξοχήν εξαγώγιμο όπως είναι η μαστίχα Χίου με ιδιαίτερη δυναμική και διαρκή ανοδική πορεία δεν λαμβάνει την μοριοδότηση που θα έπρεπε λόγω διαφόρων επιλογών σε Περιφερειακό επίπεδο μας προκαλεί απογοήτευση.

Με βάση τα παραπάνω εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου ζητώντας άμεσα την αύξηση της χρηματοδότησης της δράσης 4.1.1. του ΠΑΑ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ώστε να τύχουν επιλεξιμότητας όλοι οι επιλαχόντες του Δήμου Χίου συνολικού π/υ επενδύσεων τεσσάρων εκατομμυρίων  (4.000.000,00) ευρώ και μεσοπρόθεσμα την αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης ώστε το μοναδικό παγκόσμιο προϊόν της μαστίχας Χίου να λαμβάνει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, για επενδύσεις που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την παραγόμενη ποσότητα του ώστε ως αναγνώριση της μοναδικότητας του.