Χίος, Τετάρτη 26 Ιουνίου

"Γέφυρα" Επιμελητηρίου για τις μεταφορικές στο λιμάνι Μεστών

Καταρχήν οικονομική καταγραφή της επιβάρυνσής τους και μετά βλέπουμε
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 07/02/2019 - 15:07

Συνάντηση με τις μεταφορικές εταιρείες πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, μετά την επιστολή που είχαν στείλει οι ιδιοκτήτες τους στο Λιμενικό ταμείο και στην οποία ανέφεραν ότι δεν στηρίζουν το δρομολόγιο στο Λιμάνι Μεστών.

«Μου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, κυρίως λόγω χιλιομετρικής απόστασης, που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας του, λόγω εργατικών καυσίμων και φθορές στα οχήματα», ανέφερε ο κ.Λεγάτος.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου συμφώνησε με τις μεταφορικές εταιρείες να προσκομίσουν στοιχεία, ώστε σε οικονομικό επίπεδο να αποτυπώνεται η επιβάρυνση που ισχυρίζονται ότι έχουν,  από την χρήση του Λιμένα Μεστών.

«Οφείλουμε να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν στους επαγγελματίες, αποτυπωμένα σε μια μελέτη και μετά να αναζητήσουμε λύσεις», τόνισε ο κ.Λεγάτος, συμπληρώνοντας ότι το Επιμελητήριο στηρίζει την λειτουργία του Λιμένα Μεστών «υπό προϋποθέσεις».

Βέβαια οικονομοτεχνικά η χρησιμότητα, καθώς και τα όποια προβλήματα από τη χρήση του λιμένα Μεστών αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο άλλης μελέτης, για την οποία έχουν συμφωνήσει οι τοπικοί φορείς με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ωστόσο από τότε που ανακοινώθηκε το πλάνο μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες και ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της καταρχήν πρώτης εκτίμησης του κόστους της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 26/06/2019 - 11:09
Στη συνέχεια η τσίχλα συσκευάζεται

Σημαντικές επενδύσεις, που αφορούν τόσο τον εκσυγχρονισμό/επέκταση των παραγωγικών τους μονάδων όσο και τη δημιουργία νέων προϊόντων, περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια 18 εταιρειών από τον αγροδιατροφικό τομέα, ανάμεσα στα οποία και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής τσίχλας Χίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου προϋπολογισμού 745.122 ευρώ. 

Οι επενδύσεις   έλαβαν το «πράσινο φως» και εντάχθηκαν στο Μέτρο 4.2.2 «Μεταποίηση με τελικό μη γεωργικό προϊόν» του ΠΑΑ 2014-2020.

Όπως σχολιάζει ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος "Νέες επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και η ΕΜΧ δεν θα μπορούσε να λείπει."

Σύμφωνα με το businessnews.gr ανάμεσα στις δράσεις - έργα που χρηματοδοτούνται  βρίσκονται η ίδρυση ενός αποσταγματοποιείου από το Κατώγι Αβέρωφ στο νομό Ημαθίας, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, η επένδυση ύψους 1,19 εκατ. ευρώ από την Αμβροσία ΕΠΕ, η οποία θα ενισχύσει τον τομέα του έτοιμου παραδοσιακού φαγητού, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση μονάδας παραγωγής αλκοολούχων αποσταγμάτων της Οινοποιίας -Ποτοποιίας Θράκης ΑΒΕΕ στη ΒΙ-ΠΕ Κομοτηνής, προϋπολογισμού 678.686 ευρώ, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του αποστακτηρίου τσίπουρου της Β. Βασδαβάνος και Σία Ο.Ε. (το Δεκαράκι),προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, ο εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής τσίχλας Χίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ΣυνΠΕ, προϋπολογισμού 745.122 ευρώ, η ίδρυση αποθηκευτικού χώρου και ψυκτικών εγκαταστάσεων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της μονάδας παραγωγήςμουστάρδας-κέτσαπ-μαγιονέζας της Condito, προϋπολογισμού 2,66 εκατ. ευρώ, η μετεγκατάσταση με εκσυγχρονισμό παραγωγικής μονάδας της Κουφετοποιίας Χατζηγιαννάκη Α.Ε., προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής προϊόντων με βάση το αλεύρι από τη Ν.Κουκλινός και Σία Ο.Ε., προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, η παραγωγή μπίρας από την Ικαριακή Ζυθοποιία, προϋπολογισμού 1,21 εκατ. ευρώ, η ίδρυση μικρής μονάδας παραγωγής ζύθου (ζυθοποιίας) από τη Ζυθοποιία Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 1,17 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση υφιστάμενης μεταποιητικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα η επεξεργασία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων της ΑRI ΑΕ.Ε., προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ