Γίνε παιδί μου.... Μαστιχοπαραγωγός

Ενημέρωση για την μαστιχοκαλλιέργεια από την ΕΜΧ
Τετ, 13/12/2023 - 06:19

Ενημέρωση για την μαστιχοκαλλιέργεια δίνει η ΕΜΧ την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Ομήρειο. Σ' αυτήν θα παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Μαστιχοπαραγωγών σε συνεργασία με το Generation Ag Greece και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά θα υπάρχει ενημέρωση για τις τάσεις και προοπτικές της Μαστιχοκαλλιέργειας απο τον Ηλία Σμυρνιούδη, Γενικό Διευθυντή και Υπεύθυνο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Ανάπτυξη του θέματος "Επενδύοντας στην γνώση και καινοτομία. Η συνεργασία του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης" από την Καλλιόπη Καραμποϊκη, Capacity Building Manager του 0ργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Επίση ανάπτυξη των θεμάτων «Αναδρομή στο επιτυχημένο πρόγραμμα: Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας (2021 – 2023) και παρουσίαση του νέου καινοτόμου προγράμματος: Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο (2023 – 2025)» απο τον Στέφανο Χατζηλαζάρου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και

«Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και στη μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου» από τον Δρ. Δημήτρη Βολουδάκη, Γεωπόνο, Διευθυντή Capacity Building Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Επιστημονικό Συνεργάτη Ακαδημίας Αθηνών.

Δηλώσεις συμμετοχής στο παρακάτω link: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSe0qbIhgO6Lr5.../viewform

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Εκδήλωσης:

 

18:30 -19:00

Προσέλευση

 

 

19:00 -19.05

Χαιρετισμός κ. Γιώργου Τούμπου, Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

 

19:05 -19.15

Τάσεις και προοπτικές της Μαστιχοκαλλιέργειας

κ. Ηλίας Σμυρνιούδης, Γενικός Διευθυντής και Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

 

19.15 - 19.25

Επενδύοντας στην γνώση και καινοτομία. Η συνεργασία του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

κα. Καλλιόπη Καραμποϊκη, Capacity Building Manager του 0ργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

 

19.25-19.45

«Αναδρομή στο επιτυχημένο πρόγραμμα: Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας (2021 – 2023)  και παρουσίαση του νέου καινοτόμου προγράμματος: Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος - Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο (2023 – 2025)».

κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

19.45 - 20.30

«Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και στη μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου»

Δρ. Δημήτρης Βολουδάκης, Γεωπόνος, Διευθυντής Capacity Building Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Επιστημονικός Συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών

 

20.30 – 21.00

Ερωτήσεις - Συζήτηση

Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος - Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», η οποία έχει στόχο, μέσω της επιμόρφωσης 20 επιλεγμένων μαστιχοπαραγωγών και της προσέγγισης, στη συνέχεια, όλων των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών μαστίχας, να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς, τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από τον παραγωγό προς τον παραγωγό (peer to peer).

 

Το δίκτυο αυτό θα ωφελήσει κάθε ενδιαφερόμενο/η μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Καθόλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιμορφωθούν με διαδραστικό τρόπο πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιηθεί μέσω ομάδων μεταφοράς που θα δημιουργηθούν ανά συστάδα χωριών, με σημείο αναφοράς τους 20 ειδικά καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς.

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

 

Η δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από πλειάδα έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, συντονιστής των οποίων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου.

Σχετικά Άρθρα