Κυρίως στην κλιματική αλλαγή αλλά και σε άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν ακόμη και με τον τρόπο και τον χρόνο καλλιέργειας των μαστιχόδεντρων, αλλά και με την αύξηση της αξίας της μαστίχας που έχει ως αποτέλεσμα να «φύεται» και το παραεμπόριο, απέδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος τη μείωση της παραγωγής μαστιχιού 2023 – 2024 κατά 13,317 τόνους, σε σχέση με πέρσι (-6,3%).
Φέτος, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» παραδόθηκαν, μέχρι τώρα, στην ΕΜΧ 197,618 τόνοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα Μεστά και το Πυργί, σε όλα τα υπόλοιπα μαστιχοχώρια υπήρξε μείωση παραγωγής με τη σημαντικότερη να σημειώνεται στα Νένητα (- 4,5 τόνους) και στο Βουνό (- 2,138 τόνους).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2024 προβλέπεται μείωση του τζίρου, σε μια περίοδο που η ζήτηση της μαστίχας αυξάνεται σημαντικά και από νέες αγορές, όπως η Ινδία.
Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ εστίασε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - για το παρεμπόριο τόνισε ότι δεν τους φοβίζει- λέγοντας ότι ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης των παραγωγών (όπως τα σεμινάρια στους νέους), ενώ στηρίζεται και την έρευνα για το πώς τα φυτά θα γίνουν πιο ανθεκτικά.
Ζήτησε δε από τους παραγωγούς να σεβαστούν τα δέντρα, επεσήμανε ότι την περίοδο του καύσωνα είναι απαγορευτικό να κεντάει κανείς, λέγοντας ότι με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια η καλλιεργητική περίοδος έχει μετατοπιστεί προς τον Σεπτέμβριο.
«Πρέπει να γίνουμε πιο επαγγελματίες στις καλλιεργητικές μας τακτικές, έτσι ώστε να συνεχίσουμε αυτή την καλλιέργεια, η οποία και προσοδοφόρα είναι, αλλά και έχει πολύ μεγάλες προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.