Ή αύξηση στα πάγια ή πρόβλημα στη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΧ

Το δίλημμα αυτό θέτει ο Πρόεδρός της Β. Μυριαγκός - "Πυρά" από συμβούλους της αντιπολίτευσης
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 16/12/2021 - 15:23

Θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΧ έθεσε ο Πρόεδρός της Βασίλης Μυριαγκός, αιτιολογώντας σε συνέντευξή του στην «Αλήθεια» την επιβολή αύξησης στα πάγια των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης που αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης, στα πλαίσια της συζήτησης της τιμολογιακής πολιτικής του 2022.

Πρακτικά, βάσει της απόφασης, κάθε λογαριασμός θα επιβαρυνθεί, τουλάχιστον, με 24 ευρώ, ετησίως, αφού προσαυξάνεται κατά 1 ευρώ / μήνα το πάγιο ύδρευσης και κατά 1 ευρώ / μήνα το πάγιο αποχέτευσης, με τον κύριοο Μυριαγκό να τονίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να καλυφθούν τα πρόσθετα έξοδα που καλείται να καλύψει η εταιρεία και λόγω της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η απόφαση που στηρίχθηκε στην πρόταση της υπηρεσίας, καταψηφίστηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης με τον Γιώργο Αμέντα από την «Συμμαχία Αξιών» να την χαρακτηρίζει άδικη, αφού αδιακρίτως οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης επέλεξε την «εύκολη λύση» «βάζοντας το χέρι στην τσέπη του δημότη».

Κατά τον ίδιο δεν εξετάστηκαν επαρκώς εναλλακτικές λύσεις, είτε με περικοπές δαπανών, αναφέροντας ως τέτοια τις αποζημιώσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Καταγγελτικός ήταν και ο λόγος του Γιάννη Καραβασίλη, από το συνδυασμό «Χίος Μπροστά», ο οποίος κατηγορεί τη διοίκηση της ΔΕΥΑΧ και τον πρόεδρό της για άστοχες αποφάσεις που προκάλεσαν οικονομική ζημιά (π.χ. διπλές μελέτες για Βιολογικούς Καταρράκτη και Βολισσού) και για αστοχίες στην πρόβλεψη της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα είχε η εταιρεία από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, λέγοντας και εκείνος ότι πριν την επιβολή αυξήσεων στους καταναλωτές θα έπρεπε να εξεταστεί η λύση των περικοπών, χωρίς να τις προσδιορίσει ο ίδιος, διότι -όπως είπε- δεν έχει στοιχεία.

Από την ΛΑΣ η δημοτική σύμβουλος Κλαίρη Κωστάλα επεσήμανε ότι θα έπρεπε να τηρηθεί στάση αναμονής μιας και πρόκειται για πανελλαδικό πρόβλημα, επιμένοντας ότι πρέπει να διεκδικηθεί λύση από την κυβέρνηση κεντρικά, χαρακτηρίζοντας και εκείνη ως “εύκολη λύση” την οριζόντια αύξηση.

Ανταπαντώντας στους συμβούλους της αντιπολίτευσης, μέσω του Ράδιο “Αλήθεια”, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, ήταν επικριτικός, λέγοντας ότι δεν αντιπροτείνουν συγκεκριμένες λύσεις σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που αφορά στην αύξηση των εξόδων, παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εξευρεθούν από αλλού πόροι (π.χ. χρηματοδότηση από το Δήμο).

Αστεία δε χαρακτήρισε την πρόταση Αμέντα να μηδενιστούν οι αποζημιώσεις του Δ.Σ. λέγοντας ότι «δεν έχουν πληρωθεί ούτε 5.000 ευρώ».

Τέλος ανέφερε ότι στην περίπτωση που κεντρικά δικαιωθούν οι ΔΕΥΑΧ και υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επανέλθει και να συζητήσει ξανά -εντός του έτους- την τιμολογιακή του πολιτική.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι δεν είναι ευχάριστο για την δημοτική αρχή να βάζει αυξήσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένες αυξήσεις να μην ισχύσουν αν η κυβέρνηση επιδοτήσει τις ΔΕΥΑ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

ayxisi_timologion_d.e.y.a.h._-_pyra_apo_symvoyloys_tis_antipoliteysis

Σχετικά Άρθρα