Χίος, Παρασκευή 10 Ιουλίου

Η εμπορική ναυτιλία μας διακρίνεται στα δύσκολα

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 28/05/2020 - 07:50

Τις πιο κρίσιμες εποχές, οι Ελληνες πάντα αντλούσαν δύναμη από τη ναυτοσύνη τους. Δεν είναι μόνον η οικονομική στήριξη, οι δωρεές και τα κοινωφελή έργα μεγάλης κλίμακας, όσο οι ίδιες οι αρετές που καλλιέργησαν οι άνθρωποι της ναυτιλίας ως επιτυχημένο πρότυπο επιβίωσης: προνοητικότητα, ομοψυχία, πίστη στις δυνατότητες, σεβασμός στην παράδοση αλλά με το βλέμμα στις επόμενες γενιές. «Η ελληνική εμπορική ναυτιλία, στη σημερινή πρόκληση της πανδημίας δίνει μαθήματα επιχειρηματικότητας στο ρευστό και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον», λέει ο διευθυντής σύνταξης του ιστορικού περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά», Ηλίας Γ. Μπίσιας.

«Σε σχέση με άλλα πεδία, όπως οι αερομεταφορές, η εμπορική ναυτιλία δεν αντιμετώπισε τα ίδια εμπόδια και, όπως πάντα, δεν απαίτησε καμία κρατική στήριξη. Δυστυχώς, όμως, αυτοί που πραγματικά πέρασαν πολύ δύσκολα ήταν οι απανταχού ναυτολογημένοι ναυτικοί που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία του κόσμου, εξαιτίας της καραντίνας και των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις. Αν και η Ελλάδα επιδίωξε άμεσες λύσεις για τους ναυτικούς της, άλλες μεγάλες δυνάμεις διαφαίνεται ότι τελικά δεν έδειξαν την ίδια έγνοια. Και εδώ, πάλι, οι Ελληνες πλοιοκτήτες φάνηκαν υποστηρικτικοί απέναντι στους εργαζομένους τους, μεριμνώντας για τις ανάγκες τους».

Για τον δημοσιογράφο, που ειδικεύεται στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής, η δοκιμασία της πανδημίας αύξησε την ήδη υπάρχουσα επαγρύπνηση του Ελληνα θαλασσινού επιχειρηματία: «Ηδη από τη δεκαετία του 1970, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Οι Ελληνες εφοπλιστές καλούνται να προσαρμόζονται κάθε τόσο σε νέες, απρόσμενες, συνθήκες. Ως εκ τούτου, έχουν μάθει να παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα. Η επένδυση, εδώ και δεκαετίες, στην ποιοτική ναυτιλία, με σύγχρονα πλοία, και η διατήρηση των δεσμών με τους ναυτικούς τους, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στη διεθνή διάκριση και στη διατήρηση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος».

Τους δύο τελευταίους μήνες είδαμε σπουδαίες δωρεές προς το ΕΣΥ, είτε ατομικά είτε, κυρίως, μέσω της «ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ», της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ενώσεων Ελλήνων Εφοπλιστών. «Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση, συλλογική. Βλέπουμε παράλληλα πως συμβάλλουν και σε έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Αθήνας και την καθημερινότητα των πολιτών, από το ΚΠΙΣΝ έως το Μουσείο Γουλανδρή, την πλατεία Ομονοίας, τα νέα έργα στην Ακρόπολη από το Ιδρυμα Ωνάση», τονίζει ο Ηλίας Μπίσιας. Οι πλοιοκτήτες έχουν γνώση ότι στα δύσκολα εκείνοι θα κληθούν να βοηθήσουν τη χώρα. Οπως έλεγε ο αείμνηστος Αντώνης Χανδρής τη δεκαετία του 1970, «Τα ξύλινα τείχη θα σώσουν και πάλι την Ελλάδα».

Μαργαρίτα Πουρνάρα, Καθημερινή

 «Ναυτικά Χρονικά», Ηλίας Γ. Μπίσιας.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/07/2020 - 20:12

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το InvestGR Forum φέρνει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. H INTERAMERICAN είναι και φέτος μεταξύ των χορηγών, ενώ ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, θα συμμετάσχει σε πάνελ συνομιλητών με θέμα το ψηφιακό άλμα της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την επενδυτική εστίαση του οργανισμού, παράλληλα, στην καινοτομία της ψηφιακής τεχνολογίας και σε ανθρώπινους πόρους με νέες, ψηφιακές δεξιότητες. Είναι τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της εταιρικής στρατηγικής και της υλοποίησης του ψηφιακού και οργανωτικού - δομικού μετασχηματισμού της INTERAMERICAN, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αναπτυξιακά λειτουργικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη δημόσια υγεία, το 3rd InvestGR Forum 2020: «Greece in the Pole Position - η Ελλάδα σε προνομιακή θέση αφετηρίας για τις ξένες επενδύσεις» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και σε δύο περιόδους, στις 15-16 Ιουλίου και στις 8-9 Οκτωβρίου 2020. Στα τέσσερα πάνελ συζήτησης του Ιουλίου θα συμμετάσχουν πολιτικοί, CEOs εταιρειών, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα όπως η ελκυστικότητα της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού, το ψηφιακό άλμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελληνική καινοτομία και η έννοια του Σκοπού (Purpose) για το κράτος και τις εταιρείες. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΕΥ Ελλάδος και του InvestGR Forum, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2020». Στην έρευνα αναμένεται να αποτυπωθούν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN, με τη συμμετοχή της και φέτος στο ιδιαίτερου χαρακτήρα διαδικτυακό συνέδριο, δημιουργεί μια παράδοση συνεχούς παρουσίας στο κέντρο του προβληματισμού για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο περυσινό InvestGR, ο κ. Καντώρος είχε υπογραμμίσει την υποσχόμενη δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «προσφέρεται για μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position οργανώνεται από την PUBLIC AFFAIRS AND NETWORKS και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ, ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι χορηγοί Επικοινωνίας. Στρατηγικοί εταίροι του InvestGR Forum 2020 είναι οι EY Greece και JTI.

Για την παρακολούθηση του 3rd InvestGR Forum 2020, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://investgr.eu/en/home-conference-en