Η ΛΑΣ βάζει το θέμα της επιδότησης δάσωσης σχίνων στο Περ. Συμβούλιο

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 08/12/2020 - 19:49

Το θέμα της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης της κατάργησης της επιδότησης σχίνων βάζει ως θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΛΑΣ με την παρακάτω αναφορά:

Προς: Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου                                                             

Κοιν: Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χίου κ. Παντελή  Μπουγδάνο

Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Κουφέλο

Θέμα: «Τοποθέτηση του Π.Σ. Β. Αιγαίου, για την κατάργηση της επιδότησης για την ανασχίνωση των καμένων περιοχών μετά τις πυρκαγιές του 2012 και 2016 και Μέτρα στήριξης – Διεκδίκησης της ενίσχυσης των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου»

 

Κύριε Πρόεδρε, σας είναι γνωστό ότι η Χίος, κατά τα έτη 2012 και 2016 επλήγη από μεγάλες πυρκαγιές, που κατέστρεψαν στα χωριά της νότιας Χίου σημαντικό μέρος των μαστιχόδεντρων, του μοναδικού στον κόσμο φυτού που παράγει τη χιώτικη μαστίχα. 

Κρίθηκε -τότε- ως επιτακτική η ανάγκη της ανασχίνωσης των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιπτώσεις, αφενός στην παραγωγή και την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής, αφετέρου στο μοναδικό, για την πλειοψηφία των παραγωγών, εισόδημα.

Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στον ευρωπαικό κανονισμό 2080/92, που προβλέπει τη «διάσωση γεωργικών γαιών» οδήγησε στην  ένταξη του μαστιχόδεντρου στα επιδοτούμενα δέντρα.

Η εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλε στην μετατροπή   των καμένων περιοχών, αλλά και  των άγονων και χέρσων εκτάσεων σε μαστιχώνες ενώ παράλληλα, πολλαπλασίασε το φυτικό κεφάλαιο και αύξησε την ετήσια παραγωγή, βελτιώνοντας κατά συνέπεια, σημαντικά, το εισόδημα του παραγωγού.

Η κατάργηση του προγράμματος αυτού για την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη οικονομικά και υγειονομικά περίοδο λόγω της πανδημίας, θεωρούμε ότι θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές, στην παραγωγή του μοναδικού αυτού προιόντος. 

Ζητάμε, την άμεση τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ολόθυμη διεκδίκηση της επαναφοράς και της συνέχισης του ευεργετικού αυτού μέτρου για  τη στήριξη - ενίσχυση των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η παραγωγή της μαστίχας δεν καλύπτει τη ζήτηση.

 

to_thema_tis_dasosis_sto_perifereiako_symvoylio

Σχετικά Άρθρα