Η παράδοση της μαστίχας ζωντανεύει με τη νέα συγκομιδή

Τρί, 30/09/2025 - 05:57

Στη Χίο άρχισε η συγκομιδή της μαστίχας, του πολύτιμου “λευκού χρυσού” του νησιού, μια διαδικασία που παραμένει παραδοσιακή και απαιτητική. Η συλλογή πραγματοποιείται σταδιακά, από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, έπειτα από το λεγόμενο “κέντημα”, δηλαδή το χάραγμα του σχίνου ώστε να “δακρύσει” και να στερεοποιηθεί η ρητίνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ertnews.gr η διαδικασία ξεκινά με τη συλλογή της χοντρής μαστίχας που έχει πέσει στο έδαφος, γνωστής και ως “πίτα”, και συνεχίζεται με τη συγκομιδή της μαστίχας που έχει πήξει στα κλαδιά, με ειδικά εργαλεία όπως το τιμητήρι.

Στη συνέχεια ακολουθεί το επίπονο καθάρισμα, όπου με μυτερά μαχαίρια αφαιρούνται ξένες ύλες και ακαθαρσίες.

Ο Δημήτρης Αγκάς, μαστιχοπαραγωγός και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δήλωσε πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά καλή, ενώ το πρώτο χάραγμα στο δέντρο αποδίδει τις μεγαλύτερες και πιο καθαρές σταγόνες.

Την ίδια ώρα, ο μαστιχοπαραγωγός Γιώργος Βασιλικός τόνισε τη σημασία της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας για την επιτυχημένη συγκομιδή: «Χρειάζεται δουλειά χρόνων για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα. Κάθε δέντρο δίνει κατά μέσο όρο από 150 έως 200 γραμμάρια μαστίχας».
 

Σχετικά Άρθρα