Με σύμμαχο την έρευνα η Mediterra επιδιώκει να ωθήσει σε νέα επιχειρηματικά πεδία τη μαστίχα της Χίου ενώ παράλληλα βάζει στο πεδίο δράσης και το Χιώτικο μανταρίνι, με στόχο οι παραγωγοί όχι μόνο να μην βλέπουν τον καρπό των κόπων τους να σαπίζει αδιάθετος στα περιβόλια, αλλά αντίθετα να αποκτήσει προστιθέμενη αξία παρέχοντας κίνητρο περισσότεροι να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με τη μελέτη και αξιολόγηση κόνεων μαστίχας και μανταρινιού Χίου που έχουν επεξεργαστεί με τη μέθοδο της κρυοξήρανσης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στις 15 Ιουνίου στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, από τη Mediterra ΑΕ και το Κέντρο Πρότυπων Αγροτικών Εφαρμογών ΙΚΕ.
Μιλώντας γι'αυτά στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Αντώνης Καλλίτσης Διευθυντής επενδύσεων της Mediterra και η Mαίρη Γιαννακάκη, υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης / νομοθεσίας Κέντρου Έρευνας σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η σκόνη μαστίχας και μανταρινιού έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα αρχικά συστατικά του προϊόντος και παράλληλα έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης διάρκειας ζωής και της μη αποθήκευσής της στο ψυγείο.
Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτείται κατά 75% από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος, ενώ επιδίωξη της Mediterra είναι να υπάρξει συνέχεια αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Καλλίτσης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος εξήχθησαν κι άλλα ερευνητικά αποτελέσματα, όπως τα χρήσιμα για τον οργανισμό συστατικά φλαβονοειδή και φαινολικά, που υπάρχουν στα εκχυλίσματα του μανταρινιού.
Πρόκειται για καινοτόμα προϊόντα που είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόνισε ο Διευθυντής Επενδύσεων της Μediterra, σημειώνοντας ότι η αγορά θα μας δείξει εάν θα υπάρξει ζήτηση ζήτηση. Χαρακτηριστική πάντως της δυναμικής που μπορεί να δημιουργηθεί ήταν η αναφορά του ότι "αν το ένα εκατομμυριοστό του ποσοστού της βανίλιας που χρησιμοποιείται χρησιμοποιηθεί η σκόνη μανταρινιού δεν θα φτάνει η παραγωγή της Χίου!"
Μέσω του ερευνητικού έργου Chios Power Foods, όπως εξήγησε η κα Γιαννακάκη, κατάφεραν μέσω της κρυοξήρανσης να κάνουν μία σκόνη μαστίχας υδατοδιασπειρόμενη.
"Όπως είναι γνωστό η μαστίχα δε διαλύεται στο νερό. Εμείς με τη μέθοδο αυτή καταφέραμε να κάνουμε την μαστίχα πιο φιλική προς το νερό με αποτέλεσμα να μπορούμε να ενσωματώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες μαστίχας σε προϊόντα που έχουν μια υδατική βάση. Με το μανταρίνι καταφέραμε να μπορούμε να έχουμε μία σκόνη μανταρινιού η οποία διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά που έχει και η φρέσκια φλούδα μανταρίνι και να την έχουμε στο ντουλάπι μας σε όλο το χρόνο", τόνισε η υπεύθυνη έρευνας της Mediterra.
Σύμφωνα με την ίδια, τα παραπάνω προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες ένα πολύ ευρύ φάσμα τροφίμων και καλλυντικών από την βιομηχανία. Ήδη η σκόνη υδατοδιασπειρόμενης μαστίχας περιέχεται σε ένα προϊόν, αναπλαστικό τζελ, που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εμπορικά και για το μανταρίνι εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η σκόνη μανταρινιού ως τελικό προϊόν αλλά και ως συστατικό άλλων προϊόντων.