Χίος, Παρασκευή 17 Αυγούστου

Καταρχήν Σχολείο Τουρισμού και έπεται συνέχεια

Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Χίου - Αποτίμηση της χθεσινή κλαδικής ημερίδας για τον τουρισμό
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 16/03/2018 - 14:42

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες η 2η συνάντηση της πρωτοβουλίας «μιλάμε» που αφορούσε τον κλάδο του τουρισμού αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συνέργειες με στόχο τη σταδιακή βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων με το τοπικό τουριστικό προϊόν οργανισμών. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κλαδική συνάντηση παρευρέθησαν και έκαναν παρεμβάσεις: ιδιοκτήτες και στελέχη ακτοπλοϊκών και αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και στελέχη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΙΝΣΕΤΕ.

Ακούσθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με τους τρόπους ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος από τους συμμετέχοντες (ενδεικτικά : εκπόνηση μελέτης city branding, αξιοποίηση πολιτιστικών πόρων, ανάπτυξη συνεργειών, αξιοποίηση παραδοσιακών προϊόντων και ενσωμάτωσή τους στη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δημιουργία ιδιωτικού φορέα Τουριστικής προβολής, αξιοποίηση Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατάρτιση επαγγελματιών που εμπλέκονται με τον τουρισμό ). Επισημάνθηκε τέλος ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος «ομπρέλα» που επηρεάζει ένα μεγάλο φάσμα της τοπικής οικονομίας και απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων με αυτόν.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης η κα Ζαμπέτογλου εκπρόσωπος του ΙΝΣΕΤΕ σύστησε στους παρευρισκόμενους το Σχολείο Τουρισμού OnTour XIOY ( σ.σ. θα γίνει στις 15 και 16 Μαϊου στη Χίο) το οποίο επιδιώκει μέσα από το πρίσμα της ενημέρωσης και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, να φέρει κοντά την τοπική κοινωνία και να ενισχύσει την υλοποίηση συνεργιών, αναδεικνύοντας τις αξίες του εθελοντισμού και του συναγωνισμού. To Σχολείο Τουρισμού απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που άμεσα ή έμμεσα, απασχολούνται και επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής του νησιού. Την διοργάνωση του Σχολείου Τουρισμού Χίου, έχει αναλάβει ο Δήμος Χίου & το Επιμελητήριο Χίου, ενώ Εθνικοί Υποστηρικτές είναι η Aegean, η Effect Communication, και η Ε-Survey.

Το Επιμελητήριο Χίου αφού κωδικοποιήσει τις επισημάνσεις που εκφράσθηκαν στην εκδήλωση, θα προγραμματίσει και θα υλοποιήσει σειρά δράσεων για τις οποίες θα υπάρξει διακριτή ενημέρωση.

 

 

*Η πρωτοβουλία “μιλάμε» του Επιμελητηρίου Χίου αφορά στη σύγκληση κλαδικών συναντήσεων με στόχο αφενός τη διερεύνηση των ειδικών προβλημάτων κάθε κλάδου και, αφετέρου, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διευθέτησή τους.

 

 

 

epimelitirio_hioy_simera_milame._gia_ton_toyrismo

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Τρί, 14/08/2018 - 19:09
Με εξαίρεση το 2016, από το 2012 μέχρι σήμερα η ακτοπλοϊκή κίνηση παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις

Στα επίπεδα των 185 – 190 χιλιάδων επιβατών τείνει να σταθεροποιηθεί τα τελευταία 5 χρόνια η ακτοπλοϊκή κίνηση στο νησί, όσον αφορά τους αφιχθέντες με τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές εσωτερικού, με προορισμό το λιμάνι της Χίου.

Αν εξαιρέσει κανείς τους αφιχθέντες του 2016, που ήταν κατά 10.000 λιγότεροι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσίασε στην «Α» η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, τα υπόλοιπα χρόνια η κίνηση των αφιχθέντων κυμάνθηκε στον αριθμό που προαναφέρθηκε με εξαίρεση τα έτη 2009 και 2010 που είχαμε τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας (149.918 επιβάτες) και την καλύτερη χρονιά (213.478 επιβάτες), αντίστοιχα.

Όπως εκτιμά η κα Αργύρη, κρίνοντας από τα δεδομένα της ακτοπλοϊκής κίνησης το πρώτο επτάμηνο του 2018 που καταγράφει 102.822 αφιχθέντες, φέτος, εκτός απροόπτου, ο αριθμός των αφιχθέντων θα κλείσει στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

Στα επίπεδα του 2015 επιστρέφουν τα δρομολόγια που εκτελούνται στις γραμμές εσωτερικού από και προς το λιμάνι της Χίου

 

Κι έρχεται για τη συνέχεια  της επεξεργασίας των δεδομένων το ερώτημα: τελικά τα δρομολόγια που μειώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιβατικού κοινού, ή η μείωση των επιβατών οδήγησε στη μείωση των δρομολογίων, με τις εταιρείες να βάζουν περισσότερα το καλοκαίρι και να περιορίζουν τους πλόες την υπόλοιπη περίοδο;

Μένοντας μόνο στην αλήθεια των αριθμών και επικεντρώνοντας στο 1ο εξάμηνο των ετών από το 2015 έως το 2018 εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι τα δρομολόγια των πλοίων φέτος έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2015, είναι μειωμένα -μέχρι και 12,9%- σε σχέση με το 2016 και 2017, όμως δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση επιβατών και μάλιστα σε σχέση με το 2016 το ’18 υπάρχει αύξηση κατά 1,2% (στα όρια του στατιστικού λάθους) στους αποβιβασθέντες.

Το «ακτοπλοϊκό τσουνάμι» των προσφύγων – μεταναστών

Η αναφορά στα στοιχεία επικεντρώθηκε κυρίως στους αφιχθέντες και όχι σε εκείνους που επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από το λιμάνι της Χίου, με δεδομένο ότι για το 2015 και το 2017 δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1ο εξάμηνο του 2016 έφυγαν 87.774 επιβάτες, αλλά το ίδιο διάστημα οι μετανάστες που αναχώρησαν από τη Χίο έφτασαν στον αριθμό των 34.966, ενώ και το 2015 μέσα στους 82.774 επιβάτες που έφυγαν από Χίο ήταν και 12.826 πρόσφυγες – μετανάστες! Αν αφαιρεθούν λοιπόν από το επιβατικό κοινό οι μεταφορές των προσφύγων, τότε, κατ’ εκτίμηση, όπως φαίνεται στα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ειρήνη Αργύρη, το 2018 έχουμε μείωση επιβιβασθέντων κατά 2,2% σε σχέση με το ’17, κατά 6,3% σε σχέση με το 2015, και αύξηση 24% συγκριτικά με το 2016!