Μείωση ανταποδοτικών φέρνουν οι 35.168 αιτήσεις για "διόρθωση" τ.μ. στο Δ. Χίου

Συνέντευξη στο Ράδιο "Α" του Αντιδημάρχου, Χάρ. Μπουρνιά
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 06/10/2020 - 14:39

35.168 αιτήσεις για αδήλωτα τετραγωνικά υποβλήθηκαν στο Δήμο Χίου, για ηλετροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που σε πρώτη φάση – ακόμη κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους- επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή την μείωση των ανταποδοτικών τελών για το 2021!

Αυτό προανήγγειλε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χάρης Μπουρνιάς, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» επισημαίνοντας ότι τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, καταγράφοντας ως ειλημμένη την πρόθεση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο Χίου ακολούθησαν τον γενικό κανόνα και όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, «διόρθωσαν» τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που έληξε και η τελευταία παράταση που είχε δοθεί. Πρακτικά αυτό  σημαίνει ότι οι Δήμοι θα έχουν να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Γενάρη του 2020, αφού στα μεν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας όπως και ο ΤΑΠ υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα ενώ τα μη ηλεκτροδοτούμενα επιβαρύνονται μόνο με ΤΑΠ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο εκτιμούν ότι περί τις 15.000 αιτήσεις από το σύνολο 35 χιλιάδων και πλέον αφορούν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε ο κος Μπουρνιάς θα πρέπει να γίνει διασύνδεση του Δήμου με την ΚΕΔΕ, ώστε τα δεδομένα με τις διορθώσεις που έγιναν στην πλατφόρμα της να περιέλθουν στο δήμο και να ακολουθήσει η επεξεργασία τους από την οποία θα προκύψει και αριθμός των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων που δηλώθηκαν. Για το συγκεκριμένο έργο το Υπουργείο Εσωτερικών επιτρέπει στους δήμους να προσλάβουν προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις Π.Ε και Τ.Ε, διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στο Δήμο Χίου με την πρόσληψη – σε πρώτη φάση- 10 εργαζομένων.

Ο Αντιδήμαρχος ωστόσο εκτιμά ότι η επεξεργασία των στοιχείων δεν θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

Ο ίδιος προανήγγειλε και την επόμενη κίνηση της δημοτικής αρχής που αφορά στην περαιτέρω οργάνωση της οικονομικής υπηρεσίας με την προμήθεια λογισμικού το οποίο θα επιτρέψει σε κάθε δημότη να γνωρίζει τι οφείλει στο δήμο, 

"Θα γίνει ψηφιοποίηση των στοιχείων και πλέον θα υπάρχει καρτέλα για κάθε δημότη", κατέληξε εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα τρέξει μέσα στο 2021

meiosi_antapodotikon_fernoyn_oi_35_aitiseis_gia_diorthosi_tetragonikon_metron_sto_dimo_hioy

Σχετικά Άρθρα