Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Μείωση ζήτησης και τιμής στα αμνοερίφια

Ο Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Χίου ζητά μέτρα στήριξης του κλάδου τους
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 07/04/2020 - 14:47
Ηχητικό απόσπασμα: 

 

Πάσχα πατροπαράδοτο χωρίς αμνό στο τραπέζι δε νοείται αλλά όπως και πολλά άλλα, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, κι αυτό δεν αποτελεί πια δεδομένο. .Η μέχρι τώρα ως τάση της αγοράς αποτυπώνει χαμηλή ζήτηση στην βάση της παραγωγής, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου, Γιάννη Γεωργούλη, να σημειώνει ότι η ζήτηση σε επίπεδο χονδρεμπορίου έχει πέσει κατά 60% κι αυτό έχει οδηγήσει και στη μείωση της τιμής. Έτσι ενώ πέρσι οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν στον χονδρέμπορο προς 4,30 με 4,50 ευρώ/ κιλό το κατσίκι, φέτος η ανώτερη τιμή διάθεσης είναι τα 3,50 ευρώ/ κιλό.

Ο κος Γεωργούλης επισημαίνει ότι και στα υποπροϊόντα που παράγουν (γάλα και τυρί), ως κρίκος της αλυσίδας επισιτισμού, φοβούνται ότι θα υποστούν τις συνέπειες της κλειστής αγοράς και επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης του κλάδου τους, ζήτημα που έχει θέσει και η πανελλήνια ομοσπονδία τους.

Προέτρεψε δε τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά και κατέληξε λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα από το κράτος, καλύπτοντας μέρος της ζημιάς τους , μπορεί φέτος να συζητάμε για τα αδιάθετα αμνοερίφια αλλά τους χρόνου δεν θα υπάρχουν προς διάθεση, γιατί κάποιοι θα αναγκαστούν να παύσουν τη δραστηριότητά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Και ο δημοτικός χώρος που θα λειτουργήσει θα έχει αντίστοιχες χρεώσεις με τον ιδιωτικό
Πέμ, 04/06/2020 - 15:59

Κλειστός υπό την απειλή προστίμων, μιας και ακόμη δεν έχει αδειοδοτηθεί πλήρως παραμένει ο υπό διαμόρφωση χώρος για την εναπόθεση μπάζων του Δήμου Χίου, στο πρώην λατομείο Βαλασάκη. 

Στο θέμα επανήλθε από το Ράδιο "Αλήθεια" ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πάνος Αναγνώστου, ο οποίος ξεκαθάρισε στους επαγγελματίες ότι η δωρεάν εναπόθεση μπάζων... τελείωσε και όταν δοθεί προς χρήση ο δημοτικός χώρος, ο οποίος αφού αδειοδοτηθεί θα παραχωρηθεί στη ΔΙΑΝΟΧ και δεν αποκλείεται - όπως είπε- να ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία του, η παραλαβή αδρανών υλικών θα γίνεται με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, που καθορίζεται από το Υπουργείο. 

"Ότι γίνεται με την ΑΝΑΚΕΜ θα γίνεται στο νέο χώρο. Διαφορετική τιμή θα έχουν τα υλικά στα οποία έχει γίνει διαλογή, άλλη αυτά που είναι ανάμεικτα με σκουπίδια κ.ο.κ.", σημείωσε ο κος Αναγνώστου και γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν με εκπροσώπους της εταιρείας για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση των αδρανών υλικών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το λατομείο Βαλασάκη, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει ο νέος χώρος για τα στερεά απόβλητα, είχε χρησιμοποιηθεί, όπως είπε ο κος Αναγνώστου, παρόλο που είχε κλειστεί από το Δήμο, από το τέλος Ιανουαρίου. Κάποιοι - είπε-   έριξαν μπάζα και σκουπίδια  τα οποία μάζεψε ο δήμος και στη συνέχεια τοποθέτησε μεγάλες πέτρες στην είσοδο αποκλείοντας ξανά την πρόσβαση το χώρο.

"Έχουν ήδη γίνει καταγγελίες στο υπουργείο κατά του δήμου. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε την επιβολή προστίμων και μάλιστα υψηλών, όπως αυτά που αφορούν περιβαλλοντικές παραβάσεις, τα οποία σε τελική ανάλυση θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες", ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι εκείνο που υπολείπεται για την αδειοδότηση του χώρου είναι η οριοθέτησή του με πασσάλους και η τελική έγκριση της εγκατάστασης από το Δασαρχείο.

ohi_mpaza_sto_latomeio_valasaki_-_se_adiexodo_oi_epaggelmaties