Μόλις το 17% δήλωσε το ακίνητό του... αλλά η κτηματογράφηση για κατοίκους εσωτερικού τελειώνει στις 30 Σεπτέμβρη!

Δευ, 29/07/2019 - 16:01

Έχουν συγκεντρώσει το 17% των δηλώσεων ακινήτων που πρέπει να κτηματογραφηθούν στην Χίο, αλλά θέλουν να μας πείσουν ότι η διαδικασία κτηματογράφησης θα ολοκληρωθεί στις 30 του Σεπτέμβρη...

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Ομήρειο, τη σύνοψη της οποίας με δίνει, μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσε το Ν.Τ. Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου:

«Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σχετικά με τις διαδικασίες κτηματογράφησης και επαναπροσδιορισμού των ορίων στη ΔΕ Ιωνίας. Οι εκπρόσωποι του φορέα, κα Αρια Ιωαννίδη, διευθύντρια τομέα έργων και κος Γεώργιος Παπαδάκης, επιβλέπων, αφού ενημέρωσαν για την πορεία και τις διαδικασίες της κτηματογράφησης απάντησαν σε ερωτήσεις. Από την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε διευκρινίστηκαν αρκετά ζητήματα. Τα σημαντικότερα σημεία είναι:

  • Η συλλογή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού και οι ΟΤΑ έχουν προθεσμία μέχρι 14 Οκτωβρίου 2019.
  • Εξορθολογίστηκαν τα ζητήματα που αφορούσαν στις διαφορές μεταξύ του εμφαινόμενου εμβαδού στα συμβόλαια και στην πραγματική έκταση του ακινήτου. Πλέον απαιτούνται ο υφιστάμενος τίτλος και διορθωμένο Ε9 για την κατοχύρωση της έκτασης.
  • Το ποσοστό των συλλεγμένων δηλώσεων αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου του έργου.
  • Τα ποσοστά συμμετοχής στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των ορίων είναι αντίστοιχα χαμηλά, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την τεκμηρίωση και αποδοχή των διορθώσεων.
  • Οι διαδικασίες για την αξιολόγηση και άλλων περιοχών του λειτουργούντος κτηματολογίου πρέπει να ξεκινήσουν από το Δήμο Χίου.

Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης υποδεικνύουν ότι οι διαδικασίες κτηματογράφησης έχουν καθυστερήσει πολύ. Οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν στη διαδικασία ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία ένα από τα βασικότερα έργα υποδομής στον τόπο. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος διόρθωσης και κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας μετά το πέρας της κτηματογράφησης είναι δυσανάλογα υψηλό. Προς αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται η ενεργοποίηση των φορέων και ειδικά των οργάνων διοίκησης του νησιού (δήμοι, περιφέρεια) οι οποίοι με την παντελή απουσία τους από την εκδήλωση δείχνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία του έργου.

Για τη Ν.Ε. Χίου / ΤΕΕ τμ. ΒΑ Αιγαίου

-Ο-

Πρόεδρος

 

δρ. Εμ. Γ. Μισιρλής»

Σχετικά Άρθρα