Ναυτικοί και ικανοποίηση από τις συνθήκες εν πλω: Τα τελευταία δεδομένα

Παρ, 05/05/2023 - 18:07

Πτώση στο επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών από την καθημερινότητά τους εν πλω καταγράφηκε το α’ τρίμηνο, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα Seafarers Happiness Index, μια πρωτοβουλία της ΜΚΟ Mission to Seafarers.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης υποχώρησε στο 7,1 το α’ τρίμηνο έναντι 7,69 το δ’ τρίμηνο του 2022. Καλύπτοντας δέκα πτυχές της ζωής στη θάλασσα, η έρευνα αναγνωρίζει τις σημαντικότερες προκλήσεις που υπογραμμίζουν οι ναυτικοί και σχετίζονται με την πρόσβαση στη στεριά και τις υπηρεσίες ενίσχυσης της ευημερίας τους.

Οι αντίστοιχοι δείκτες υποχώρησαν στο 6,23 (από 6,76) και στο 6,49 (από 7,41). Πτώση επίσης καταγράφει το επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών σε ό,τι αφορά τις απολαβές τους, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 7,32 έναντι 7,71. Μάλιστα πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι οι απολαβές στο ναυτικό επάγγελμα έχουν παγώσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 2000.

Σημαντική πτώση κατέγραψε και ο δείκτης για τη διατροφή των ναυτικών στα πλοία από το 8,09 στο 7,02. Ενδεικτικά, από την έρευνα προκύπτει ότι το budget των εταιρειών για τη διατροφή των ναυτικών είναι κατά μέσο όρο στα $10/άτομο, αριθμός που δεν επαρκεί για τις ανάγκες τους, σημειώνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ναυτικοί. Από την άλλη, στα θετικά είναι η άνοδος του δείκτη αναφορικά με τη συνδεσιμότητα εν πλω, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,56 από το 7,4 το δ’ τρίμηνο του 2022.

Τέλος, σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι δείκτες ικανοποίησης/ευτυχίας αναφορικά με την αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη πληρώματος, τη δυνατότητα εκπαίδευσης και τον φόρτο εργασίας.

Πηγή: naftikachronika.gr

Σχετικά Άρθρα