Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Νέα μονάδα στα σκαριά από την ΕΜΧ για τον καθαρισμό της μαστίχας!

Μέσω Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητεί πόρους για την κατασκευή της στις εγκαταστάσεις του πρώην συνεταιρισμού γάλακτος
Τετ, 13/11/2019 - 15:20

Τη δημιουργία μιας σύγχρονης μεταποιητικής μονάδας, στο παλιό εργοστάσιο γάλακτος στην Καρδαμάδα, όπου θα γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων ο καθαρισμός της μαστίχας, έχει εντάξει στον στρατηγικό της σχεδιασμό η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης πηγής χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του συνεταιρισμού και στελέχη της με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Χίο, λαμβάνοντας από μέρους του τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες είτε ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, πέρα από τις κοσκινίστρες στις οποίες θα γίνεται σε πρώτο στάδιο ο καθαρισμός στη μονάδα που θέλουν κατασκευάσουν ο μηχανικός διαλογέας  (για τον οποίο ήδη έχουν κάνει έρευνα) θα ξεχωρίζει, με τη χρήση αέρα, το καθαρό μαστίχι από τις προσμίξεις.

Όπως εξήγησε το όφελος από μια τέτοια γραμμή παραγωγής καθαρισμού της μαστίχας θα είναι τριπλό, αφού και ο παραγωγός θα διευκολύνεται εξοικονομώντας εργατοώρες και κίνητρο θα έχει να καλλιεργεί περισσότερα δέντρα και παράλληλα θα εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες νερού, που σήμερα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του προϊόντος από τους μαστιχοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΜΧ ήδη έχει συστήσει μια θυγατρική εταιρία, στην οποία έχει το 100%,  ώστε αυτή να αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας, όπως άλλωστε θα γίνει και με το Κέντρο Έρευνας για τη μαστίχα όπου έχει συσταθεί άλλη θυγατρική εταιρεία.

«Σταδιακά εξελισσόμαστε σε έναν όμιλο εταιριών», ανέφερε ο κος Τούμπος, λέγοντας ότι αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση το έργο (και με ίδια συμμετοχή της ΕΜΧ) θα γίνει εντός διετίας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα στελέχη της ΕΜΧ έθεσαν και το αίτημα μετατροπής της Ένωσης σε Α/βάθμιο από Β/βάθμιο συνεταιρισμό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 17/01/2020 - 20:53

 

Η INTERAMERICAN για ακόμα μια χρονιά υποστήριξε το πρωτοχρονιάτικο γεύμα του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ. Η εταιρεία πρoσέφερε το καθιερωμένο γεύμα αλληλεγγύης σε 1.300, περίπου, άστεγους και άπορους πολίτες. Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου (ΚΥΑΔΑ), Γρηγόρης Λέων, πέρα από τις ευχές, διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να ενισχύει τα ωφελούμενα άτομα, που φθάνουν τα 26.000.

Το ΚΥΑΔΑ είναι ένας φορέας που προσφέρει ουσιαστική στήριξη στους άστεγους και άπορους κατοίκους της πόλης, παρέχοντας βοήθεια ως προς τη σίτιση, τη στέγαση και την κοινωνική επανένταξη. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2005 και σήμερα, υποστηρίζει σε καθημερινή βάση χιλιάδες άτομα. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που το ΚΥΑΔΑ υλοποιεί, περιλαμβάνεται και η διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι, με την ειδική ομάδα «Δράση στον δρόμο». Η ομάδα πραγματοποιεί προσεγγίσεις στους δρόμους της Αθήνας προσπαθώντας να κινητοποιήσει, να ενημερώσει και -όπου μπορεί- να εντάξει άστεγους σε δομές φιλοξενίας, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, νερό, ζεστά ροφήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χυμούς, ρούχα, κλινοσκεπάσματα). Στις δομές του ΚΥΑΔΑ φιλοξενούνται, σήμερα, περί τα 200 άτομα.

Η INTERAMERICAN είναι αρωγός του έργου του ΚΥΑΔΑ από το 2012, με τακτική χορηγία των εορταστικών γευμάτων του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς και με προσφορά, κατά την περίοδο της κρίσης, σημαντικών ποσοτήτων τροφίμων από την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων και συνεργατών της.

Αναφερόμενος στην υποστηρικτική συνεργασία της INTERAMERICAN, ο κ. Λέων υπογραμμίζει πως η αλληλεγγύη είναι μια συλλογική υπόθεση και η σταθερή συνεισφορά της εταιρείας συμβάλλει στην ποιότητα του κοινωνικού πολιτισμού στην Αθήνα. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την INTERAMERICAN, που στάθηκε για μια ακόμη φορά αρωγός μας, ως χορηγός του πρωτοχρονιάτικου γεύματος για συνανθρώπους μας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να χαρίσει σε αυτούς τους ανθρώπους την αίσθηση της ζεστασιάς και της οικογενειακής θαλπωρής κατά τις γιορτινές ημέρες, είναι για εμάς σημαντική»
τονίζει ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.