Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

Νέα μονάδα στα σκαριά από την ΕΜΧ για τον καθαρισμό της μαστίχας!

Μέσω Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητεί πόρους για την κατασκευή της στις εγκαταστάσεις του πρώην συνεταιρισμού γάλακτος
Τετ, 13/11/2019 - 15:20

Τη δημιουργία μιας σύγχρονης μεταποιητικής μονάδας, στο παλιό εργοστάσιο γάλακτος στην Καρδαμάδα, όπου θα γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων ο καθαρισμός της μαστίχας, έχει εντάξει στον στρατηγικό της σχεδιασμό η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης πηγής χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του συνεταιρισμού και στελέχη της με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Χίο, λαμβάνοντας από μέρους του τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες είτε ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, πέρα από τις κοσκινίστρες στις οποίες θα γίνεται σε πρώτο στάδιο ο καθαρισμός στη μονάδα που θέλουν κατασκευάσουν ο μηχανικός διαλογέας  (για τον οποίο ήδη έχουν κάνει έρευνα) θα ξεχωρίζει, με τη χρήση αέρα, το καθαρό μαστίχι από τις προσμίξεις.

Όπως εξήγησε το όφελος από μια τέτοια γραμμή παραγωγής καθαρισμού της μαστίχας θα είναι τριπλό, αφού και ο παραγωγός θα διευκολύνεται εξοικονομώντας εργατοώρες και κίνητρο θα έχει να καλλιεργεί περισσότερα δέντρα και παράλληλα θα εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες νερού, που σήμερα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του προϊόντος από τους μαστιχοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΜΧ ήδη έχει συστήσει μια θυγατρική εταιρία, στην οποία έχει το 100%,  ώστε αυτή να αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας, όπως άλλωστε θα γίνει και με το Κέντρο Έρευνας για τη μαστίχα όπου έχει συσταθεί άλλη θυγατρική εταιρεία.

«Σταδιακά εξελισσόμαστε σε έναν όμιλο εταιριών», ανέφερε ο κος Τούμπος, λέγοντας ότι αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση το έργο (και με ίδια συμμετοχή της ΕΜΧ) θα γίνει εντός διετίας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα στελέχη της ΕΜΧ έθεσαν και το αίτημα μετατροπής της Ένωσης σε Α/βάθμιο από Β/βάθμιο συνεταιρισμό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 10/08/2020 - 17:25

Ενημερώνουμε ότι σε  συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της δράσης 4.1.1. του ΠΑΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με θλίψη διαπιστώσαμε την ύπαρξη έντεκα (11) δικαιούχων στο Δήμο Χίου, συνολικού προϋπολογισμού τετρακοσίων χιλιάδων (400.000,00) ευρώ, σε σύνολο πεντακοσίων είκοσι οχτώ (528) δικαιούχων προϋπολογισμού τριάντα ενός εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (31.500.000,00) ευρώ.

Αυτό αναφέρει ο Δήμος Χίου σε ανακοίνωση του, σημειώνοντας ακόμα:

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς η κάθε δράση που αφορά σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και η αξιολόγηση γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας και επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο.

Το γεγονός ότι ένα προϊόν κατεξοχήν εξαγώγιμο όπως είναι η μαστίχα Χίου με ιδιαίτερη δυναμική και διαρκή ανοδική πορεία δεν λαμβάνει την μοριοδότηση που θα έπρεπε λόγω διαφόρων επιλογών σε Περιφερειακό επίπεδο μας προκαλεί απογοήτευση.

Με βάση τα παραπάνω εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου ζητώντας άμεσα την αύξηση της χρηματοδότησης της δράσης 4.1.1. του ΠΑΑ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ώστε να τύχουν επιλεξιμότητας όλοι οι επιλαχόντες του Δήμου Χίου συνολικού π/υ επενδύσεων τεσσάρων εκατομμυρίων  (4.000.000,00) ευρώ και μεσοπρόθεσμα την αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης ώστε το μοναδικό παγκόσμιο προϊόν της μαστίχας Χίου να λαμβάνει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, για επενδύσεις που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την παραγόμενη ποσότητα του ώστε ως αναγνώριση της μοναδικότητας του.