Νέος Γολγοθάς για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν για την βίζα
Πέμ, 09/02/2017 - 15:56

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτηρίζει  ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θράσος Καλογρίδης το περιεχόμενο της επιστολής  του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Κατρούγκαλου προς τους Βουλευτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο τερματίζεται το ευεργετικό πιλοτικό πρόγραμμα θεώρησης διαβατηρίων για υπηκόους τρίτων χωρών στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται πλέον την πρακτική αυτή.

 

Σ’ επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Υπουργό την οποία κοινοποιεί  στην Υπουργό Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτ. Πολιτικής,  Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησ. Πολιτικής, κ. Γ. Γιαννέλη, τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Βουλευτές Αιγαίου καθώς και τα Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών τονίζει,  αναφορικά με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα παρακάτω: «Η τουριστική δραστηριότητα στα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το αποκορύφωμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το έτος 2015, στηριζόταν αποκλειστικά στην θεαματική αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, σε ποσοστό 40% έως 70%, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις αφίξεις ξένων τουριστών με charters και κρουαζιερόπλοια, καθώς και των Ελλήνων τουριστών. Επομένως η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της θεώρησης στα λιμάνια των νησιών, θέτει πολλαπλά εμπόδια στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας και μοιραία θα αναδειχθεί σε ταφόπλακα για την τουριστική τους δραστηριότητα».

 

Παράλληλα εκφράζει την απορία «πως είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποφάσεις της  να καταδικάζει σε αφανισμό  τον τουρισμό, βασικό πυλώνα  οικονομικής δραστηριότητας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».

 

Επίσης επισημαίνει ότι «τα μέτρα που αναφέρετε ότι λήφθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης,  όπως η ενίσχυση του προσωπικού των Προξενείων μας στην Τουρκία, καθώς και η βελτίωση των  διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τις απώλειες από την μείωση των τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας, δεδομένου ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων στα λιμάνια των νησιών διευκόλυνε τους Τούρκους τουρίστες που ήταν επισκέπτες της τελευταίας στιγμής και με τον τρόπο αυτό απέφευγαν την γραφειοκρατία στα ελληνικά Προξενεία και το σημαντικότερο κατέβαλαν ως παράβολο στο τελωνείο το ήμισυ του ποσού που θα καταβάλουν στο Προξενείο».   

 

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.ΕΝ ζητά από τον Υπουργό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναθεώρηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί η επανέναρξη του προγράμματος.

 

 

Σχετικά Άρθρα