Χίος, Σάββατο 11 Ιουλίου

Ο "Άλλος δρόμος" για την τουριστική προβολή

Παρ, 29/05/2020 - 19:52

Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 27/5, εγκρίθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού τουριστικής προβολής του Βορείου Αιγαίου, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, με μεγάλη πλειοψηφία. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση μετριόμαστε στα δάκτυλα του ενός χεριού. Παρά τη «σύμπνοια» λοιπών περιφερειακών παρατάξεων που μοιράζονται την αγωνία της περιφερειακής αρχής και την στηρίζουν, είναι βασικό να αναδείξουμε τα προβλήματα αυτής της πρότασης γιατί φοβάμαι ότι τελικά θα δοθούν χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο: 1. Ο σχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας υπακούει στην αρχή «αυτά έχουμε αυτά προβάλλουμε» ή «δουλειά να γίνεται». Καμία πρόταση για ποιοτική διαφοροποίηση, διαφορετική στόχευση, αλλαγές. Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, ο Τουρισμός στο Βόρειο Αιγαίου σε αριθμό διανυκτερεύσεων, στατιστικά είναι μόνο το 2% του συνόλου της χώρας; Μήπως να αναρωτηθούμε αν είναι πραγματικά «στραβός ο γιαλός που αρμενίζουμε»; 2. Ακόμα και όσοι αναγνωρίζουν το παραπάνω, ρίχνουν εύκολα το φταίξιμο «στους βαρβάρους». Όμως, πάλι με μια προσεκτική ματιά στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι στην περιφέρειά μας είχαμε αύξηση των διανυκτερεύσεων, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης κατά 4,9%. Άρα τις ευθύνες για το ότι είμαστε ουραγοί του τουριστικού προϊόντος, μήπως πρέπει να τις διακρίνουμε αφού δούμε πρώτα τον εαυτό μας σε έναν καθρέπτη; 3. Ας είμαστε ειλικρινείς και ας προσέξουμε αναλυτικά τις δαπάνες. Δεν δίνονται μισό εκατομμύριο ευρώ στον παραγωγικό κλάδο του τουρισμού αλλά κυρίως στον παραγωγικό κλάδο των τοπικών ΜΜΕ (ηλεκτρονικών, τηλεοπτικών, έντυπων) και σε εταιρίες συμβούλων και διαφήμισης. Καταλαβαίνω την ανάγκη της περιφερειακής αρχής και λοιπών περιφερειακών παρατάξεων να στηρίξουν οικονομικά και αυτό τον κλάδο. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με διαφάνεια και αντικειμενικότητα. 4. Όταν αναφέρουμε ότι «τροποποιούμε τον προϋπολογισμό λόγω επιπτώσεων της πανδημίας» και μας ρωτάει η αντιπολίτευση «ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις που επικαλείστε – έχετε κάνει μελέτη για να τις δούμε ακριβώς όπως κάθε αγαστή διοίκηση οφείλει να κάνει;», να μην απαντάμε «όχι δεν έχουμε κάνει- αν δεν θέλετε μην το ψηφίζετε». 

 

Στράτος Γεωργούλας Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Β. Αιγαίου, «ο Άλλος Δρόμος»  

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/07/2020 - 20:12

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το InvestGR Forum φέρνει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. H INTERAMERICAN είναι και φέτος μεταξύ των χορηγών, ενώ ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, θα συμμετάσχει σε πάνελ συνομιλητών με θέμα το ψηφιακό άλμα της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την επενδυτική εστίαση του οργανισμού, παράλληλα, στην καινοτομία της ψηφιακής τεχνολογίας και σε ανθρώπινους πόρους με νέες, ψηφιακές δεξιότητες. Είναι τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της εταιρικής στρατηγικής και της υλοποίησης του ψηφιακού και οργανωτικού - δομικού μετασχηματισμού της INTERAMERICAN, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αναπτυξιακά λειτουργικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη δημόσια υγεία, το 3rd InvestGR Forum 2020: «Greece in the Pole Position - η Ελλάδα σε προνομιακή θέση αφετηρίας για τις ξένες επενδύσεις» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και σε δύο περιόδους, στις 15-16 Ιουλίου και στις 8-9 Οκτωβρίου 2020. Στα τέσσερα πάνελ συζήτησης του Ιουλίου θα συμμετάσχουν πολιτικοί, CEOs εταιρειών, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα όπως η ελκυστικότητα της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού, το ψηφιακό άλμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελληνική καινοτομία και η έννοια του Σκοπού (Purpose) για το κράτος και τις εταιρείες. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΕΥ Ελλάδος και του InvestGR Forum, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2020». Στην έρευνα αναμένεται να αποτυπωθούν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN, με τη συμμετοχή της και φέτος στο ιδιαίτερου χαρακτήρα διαδικτυακό συνέδριο, δημιουργεί μια παράδοση συνεχούς παρουσίας στο κέντρο του προβληματισμού για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο περυσινό InvestGR, ο κ. Καντώρος είχε υπογραμμίσει την υποσχόμενη δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «προσφέρεται για μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position οργανώνεται από την PUBLIC AFFAIRS AND NETWORKS και πραγματοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ, ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι χορηγοί Επικοινωνίας. Στρατηγικοί εταίροι του InvestGR Forum 2020 είναι οι EY Greece και JTI.

Για την παρακολούθηση του 3rd InvestGR Forum 2020, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: http://investgr.eu/en/home-conference-en