Ο σωστός σχεδιασμός και η ωριμότητα έργων το "κλειδί" για το νέο ΠΕΠ Β. Αιγαίου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 17/09/2021 - 14:48

393 εκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να διαχειριστούν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και Δήμοι στους τρεις Νομούς της, από το πρόγραμμα της περιόδου 2021 - 2027, οι πρώτες προσκλήσεις για το οποίο θα βγουν από την διαχειριστική αρχή μέσα στο 2022.

Σήμερα στα πλαίσια της 2ης φάσης διαβούλευσης του σχεδιασμού του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία στρατηγικής ώστε το διάστημα που ακολουθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς να μπορέσουν να προετοιμαστούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος αναφερόμενος στις διαδικασίες κατάρτισης του προγράμματος τις χαρακτήρισε δημοκρατικές, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Σκάλκος, που μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν ώστε οι αυξημένοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πόροι να αντιστοιχηθούν με βασικά έργα, με βαρύτητα στις χωρικές επενδύσεις.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παναγιώτης Πανταζάτος αναφέρθηκε στην φιλοσοφία των προγραμμάτων και εστίασε στη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση των λυμάτων και του νερού.

Ο Γιώργος Πλακωτάρης Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος στην Π. Βορ. Αιγαίου αναφερόμενος στα βασικά σημεία στρατηγικής του επιχειρησιακού προγράμματος 2021 - 2027 τόνισε ότι εκτός της απορρόφησης πόρων πρέπει να υπάρχει χρηστή διαχείριση και αυτή να γίνεται με όρους που είναι γνωστοί από πριν, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα προσαρμογής των δικαιούχων, ενώ έδωσε έμφαση και στην ενεργοποίηση των πολιτών.

«Το πρόγραμμα είναι ιδιοκτησία του πολίτη γι'αυτό πρέπει οι κεραίες μας να είναι στημένες. Να ακούμε τους πολίτες και να απαντάμε στις ανάγκες τους. Τέτοιες απαντήσεις θα δοθούν με τα προγράμματος χωρικής ανάπτυξης», ανέφερε ο κος Πλακωτάρης.

Στις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να προχωρήσει όπως πρέπει, ενέταξε τον καλό σχεδιασμό του και την έναρξη υλοποίησής του με ώριμα έργα που θα αναλογούν στο 20 με 30% του συνόλου.

Από την πλευρά των ιδιωτών - επιχειρήσεων δικαιούχων τέτοιων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Μανδάλα, Διευθύνοντα Συμβούλου του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας και της MEDITERRA SA, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν από τα στελέχη των επιχειρήσεων να κατανοήσουν τη διαδικασία και την ορολογία των προκηρύξεων που γίνονται.

«Είναι αρκετά γραφειοκρατικό και πάντα η υλοποίηση μιας επένδυσης είναι πονοκέφαλος», σχολίασε ο Γιάννης Μανδάλας.

Εστιάζοντας στις ανάγκες των επιχειρήσεων στα νησιά σημείωσε ότι «χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν παρεμβάσεις ολιστικού χαρακτήρα και όχι μιας μόνο κατεύθυνσης», αναφέροντας ως παράδειγμα προγράμματος που "ταιριάζει στα νησιά μας" εκείνο του Leader.

dimokratikos_shediasmos_toy_pep_voreioy_aigaioy_2021_-_2027

Σχετικά Άρθρα