Ο Τουρισμός στο Β. Αιγαίο την επόμενη μέρα

Τετ, 22/04/2020 - 14:08

Με την επιστολή του στις 2 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νύκτας ενημερώνει τους τουριστικούς φορείς των νησιών για τις προτάσεις τους που κατέθεσε στο Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο του συντονισμού της δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία (συνημμένα η επιστολή).

Οι προτάσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά το σχέδιο δράσης που θα καταρτίσει το Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο της δράσης της Κυβέρνησης και αφορά κυρίως οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και δράσεις ενίσχυσης της ζήτησης (προβολή, κοινωνικός τουρισμός). Προτάσεις που πρέπει να εξειδικευτούν ειδικά ως προς το σκέλος της προβολής αλλά και της στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να λάβουν υπόψη και τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, αλλά και τις άλλες ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας.

Αντίθετα δεν φαίνεται η Περιφέρεια να έχει εκπονήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα πρέπει να υλοποιήσει για τον τουρισμό αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει η ίδια είτε από εθνικούς πόρους, είτε από πόρους του ΕΣΠΑ με δεδομένες τις ανακατατάξεις που έχουν δρομολογηθεί στα υλοποιούμενα προγράμματα και αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της όποιας οριζόντιας εθνικής πολιτικής. Ένα σχέδιο που θα πρέπει να εστιάσει στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών της και να στηρίξει την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας στο νέο περιβάλλον που όλοι προβλέπουν ότι θα έχει δημιουργηθεί μετά την πανδημία και την νέα οικονομική κρίση που προκαλεί το lockdown. Στόχος θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού κομματιού από την πίτα της αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό για το 2020, αλλά κυρίως για τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο τον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των προορισμών ώστε να κάνουν το ίδιο. Μια αγορά που προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη για τα 2-3 επόμενα χρόνια λόγω της ανασφάλειας που έχει κυριαρχήσει ειδικά για αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Το σχέδιο αυτό προτείνεται να περιλαμβάνει:

 •  ένα σχέδιο προβολής των προορισμών με στόχο τη προώθηση μιας νέας εικόνας των νησιών απέναντι στην ασφυκτική πίεση που ασκούν ήδη ΤΟ, πλατφόρμες κρατήσεων και αεροπορικές εταιρείες για προσφορές ώστε να εξισορροπήσουν τις φετινές τους απώλειες.
 • Παρέμβαση στη βελτίωση των επιμέρους στοιχείων της προσφοράς έτσι ώστε η εικόνα αυτή να μπορεί να υποστηριχθεί από αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες.

 

Η πρόταση έχει τους παρακάτω άξονες:

 • Δημιουργία της τουριστικής εικόνας κάθε προορισμού που να βασίζεται στην ενίσχυση της «εναλλακτικής και βιώσιμης τουριστικής προοπτικής» του συνόλου της Περιφέρειας (Alternative Aegean, a Natural and Safe Choice) και την υποστήριξη της μέσα από δράσεις που θα συναποφασιστούν.
 • Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και στήριξη των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ή προσπαθούν να δημιουργήσουν ιδιώτες και φορείς εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού εμπειριών αξιοποιώντας τοπικούς πόρους και ενισχύοντας την διαφορετικότητα των νησιών της Περιφέρειας.
 • Παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις με στόχο σε συνδυασμό με τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση- να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους
 • Δικτύωση επιχειρήσεων και φορέων για την παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων με παράλληλη μείωση των εξόδων προώθησης
 • Παρεμβάσεις για κατάρτιση μόνιμων και εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό με προτεραιότητα όσων η θέση βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και ατόμων που θέλουν να ειδικευτούν σε νέες δραστηριότητες ενεργοποιώντας την ΕΛΟΡΙΣ (πρώην ΚΕΚΑΠΕΛ), το ΚΑΕΚΤ Σάμου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 • Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών (δημόσιοι χώροι, παραλίες και πρόσβαση, μονοπάτια, πρόσβαση σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δίκτυο δημόσιων μεταφορών κλπ).
 • Δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας προβολής ανά νησίπροορισμό με ενίσχυση της ψηφιακής προώθησης (digital marketing) με στόχο κυρίως τη δημιουργία «προσωπικής» πελατείας και της υποστήριξης της για εξατομικευμένες κρατήσεις μέσα από ειδικές πλατφόρμες ανά νησί με στόχο να υπάρξει μερική απεξάρτηση από τους ΤΟ.
 • Δημιουργία ομάδας για τη συνεχή διαχείριση της εικόνας των προορισμών στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης Εικόνας και Κρίσεων που θα πρέπει να έχει η Περιφέρεια στο πλαίσιο του όποιου φορέα σχεδιασμού.
 • Δημιουργία ενός σταθερού πλαισίουοργάνου και διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Περιφέρειας με ταυτόχρονη εξειδίκευση ανά προορισμό, με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων, ενεργοποιώντας άμεσα το πρόγραμμα δημιουργίας DMMO που οφείλει να υλοποιήσει η ΕΛΟΡΙΣ.

 

Με βάση τις διάσπαρτες συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί αλλά και τις δράσεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη στα διάφορα νησιά χωρίς συντονισμό, ικανοποιητική χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη, τρεις φαίνεται είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους φαίνεται ότι μπορούν οι προορισμοί του Β.Αιγαίου να προσελκύσουν τουρίστες (απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο να ταξιδέψει ένας τουρίστας σε έναν προορισμό) αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες τους, τα αφηγήματα του τόπου τους και εν τέλει την εικόνα τους, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση και των άλλων πόρων:

 • Τουρισμός της θάλασσας πέρα από τις ξαπλώστρες με δράσεις που ξεκινούν από το γιώτιγκ, την ιστιοπλοΐα και τα θαλάσσια σπορ φτάνοντας μέχρι την παρατήρηση της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας, τις καταδύσεις, τον αλιευτικό τουρισμό (ειδικά στους ψαρότοπους των Φούρνων, των Ψαρών, του Άι Στράτη) συνδέοντας τα και με την διαφορετική ναυτική παράδοση των νησιών (πχ. καραβομαραγκοί και παραδοσιακά σκάφη σε Πλωμάρι Λέσβου και Ηραίο Σάμου, έμποροι, πλοιοκτήτες και ναυτικοί στη Χίο, στις Οινούσσες, στα Ψαρά κ.λπ.), την κουζίνα που βασίζεται στα θαλάσσια προϊόντα, τα ήθη και τα έθιμα (π.χ. καραβάκια Χίου). Αυτής της μορφής ο τουρισμός αποτελεί ειδικά το συγκριτικό και ίσως το μοναδικό πλεονέκτημα των πέντε μικρών νησιών της Περιφέρειας που διαθέτουν περιορισμένους χερσαίους πόρους.
 • Τουρισμός θερμαλισμού και ευεξίας αξιοποιώντας τα σημαντικά ιαματικά νερά στα πέντε μεγάλα νησιά συνδέοντας τα με δραστηριότητες ευεξίας, με αθλητικές δραστηριότητες (περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο αλλά και το αρχαίο πένταθλο στη Λήμνο ή αγώνες αεροπλοΐας στην Ικαρία), για την ανακάλυψη της μοναδικής φύσης (πχ. Γεωπάρκο και Απολιθωμένο Δάσος, Aristotle Lagoon στη Λέσβο, σημεία παρατήρησης πουλιών σε Σάμο, Λέσβο, Λήμνο) αλλά και των πολιτιστικών μνημείων των νησιών. Τέλος τη γαστρονομία βασισμένη στα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα (που οφείλουν να πιστοποιηθούν) και ποτά (ούζο, κρασί) των νησιών που αποτελεί τμήμα της διαφορετικής καθημερινότητας των νησιών.
 • Τουρισμός πολιτιστικών δραστηριοτήτων με βάση τις διαφορετικές διαδρομές των νησιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πχ. μουσικής και λυρικής ποίησης στη Λέσβο (Σαπφώ, Αρίων, Αλκαίος), του Πυθαγόρα και της τεχνολογίας στη Σάμο (Πυθαγόρειο, Ευπαλίνειο, Ηραίο κλπ), του Ομήρου αλλά και της έντονης βυζαντινής παρουσίας στη Χίο (με κάστρα, πύργους, εκκλησίες, Μαόναμαστίχα). Αξιοποιώντας μύθους, ιστορικά γεγονότα, παραδόσεις και μνημεία δημιουργούνται θεματικά «φεστιβάλ» με διαφορετικών τύπων ποιοτικές εκδηλώσεις κυρίως εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου με στόχο να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά (ειδικούς, ευρύ κοινό, νέους, παιδιά).

 

Τα επόμενα βήματα: ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τους ενδιαφερόμενους εταίρους και προώθηση του στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού που θα αναλάβει προχωρήσει τις διαδικασίες έγκρισης.

 

 

 

 

Θέμα: Λήψη αποφάσεων με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας.

 

Λαμβάνοντας υπόψη:

Α) την απόφαση του ΠΣ για τη σύσταση Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας

Β) το πρακτικό της 1η συνεδρίασης της Επιτροπής (συνημμένο)

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας εισηγείται τα παρακάτω:

 

Α). την τροποποίηση – συμπλήρωση της απόφασης σύστασης της Επιτροπής σε τέσσερα σημεία. Συγκεκριμένα:

- Τη διόρθωση της λανθασμένης αναγραφής ότι οι κ.κ. Μανωλλέλης και Σταμπουλής εμφανίζεται ότι εκπροσωπούν το Σωματείο Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θέρμων Ικαρίας αντί του ορθού Σωματείο Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου

- Την αναγκαιότητα για τον καθορισμό γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής από υπηρεσιακό παράγοντα προερχόμενο από την Δ/νση Τουρισμού, η οποία πρότεινε , την κα Τσιλίμη Μαρία από το Τμήμα Χίου.

- Την χρησιμότητα της προσθήκης της ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων ως κοινωνικό εταίρο, δεδομένου ότι έχει ρόλο υποστήριξης της λειτουργίας της αντίστοιχης ιαματικής πηγής όπως οι Σύλλογοι Θερμών Ικαρίας και Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου. Την ΚΟΙΝΣΕΠ προτείνεται να εκπροσωπήσουν οι κυρίες Ελένη Κατσαρού ως τακτικό μέλος και Ελένη Καραφώτη ως αναπληρωματικό

- Την προσθήκη του Α. Χατζηδιαμαντή ως αναπληρωτή του κ. Αγγελίδη Ζ. με βάση την εμπειρία του σχετικά με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών και ιδιαίτερα για τη μελέτη που έχει εκπονήσει πρόσφατα με το αντικείμενο αυτό για το Β. Αιγαίο.

Β) Την ένταξη στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος που θα γίνει στο ΠΣ της Τετάρτης 18/12 της χρηματοδότησης του τοπογραφικού διαγράμματος για το Σάρλιτζα με εκτιμώμενη δαπάνη 8000€ (το τελικό κόστος θα προκύψει μετά από περαιτέρω διερεύνηση της Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών)

Γ) την σύγκλιση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Συμφωνίας για την Αξιοποίηση του Σάρλιτζα ώστε να ενημερωθεί η Επιτροπή μας για τη πρόοδο των ενεργειών και να συμβάλει στην επιτάχυνση τους.

Δ) την έγκριση των μετακινήσεων του Προέδρου της Επιτροπής σε Λήμνο, Σάμο και Ικαρία για επιτόπου συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

 

Γ. Σπιλάνης

Πρόεδρος της Επιτροπής

 

 

 

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Νο 02

Δημόσιας Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Σάμος 31 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30

[ Πρόσκληση Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου 3924/24-01-2020 και μετά την αριθ. 125/18-12-2019 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για αλλαγή έδρας συνεδρίασης.].

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 1. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έτους 2020.
 2. Έγκριση πρόσληψης Έκτακτου Προσωπικού Ειδικότητας Κτηνιάτρων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 3. Έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού ενός (1) ατόμου ειδικότητας Κτηνιάτρου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με βάση το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα εξωτικά νοσήματα.
 4. Έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού ενός (1) ατόμου ειδικότητας Κτηνιάτρου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας με βάση το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα εξωτικά νοσήματα.
 5. Έγκριση εξαίρεσης ειδικού συμβούλου κ. Πολυκράτη Κωνσταντινίδη του Κωνσταντίνου για την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος
 6. Έγκριση εξαίρεσης ειδικού συμβούλου κ. Λουκά Λουκά του Δημητρίου-Σταματίου για την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος.
 7. Ορισμός Μελών για συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Ν. 2734/99.
 8. Ορισμός εκπρόσωπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ανάπτυξης Απασχόλησης Επαγγελματικής Κατάρτισης & Τεχνολογίας Νομού Σάμου Α.Ε. (Κ.Α.Α.Ε.Κ.Τ. Σάμου)
 9. Ορισμός εκπρόσωπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος LEADER Σάμου.
 10. Ορισμός εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.
 11. Ορισμός εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη συγκρότηση Επιτροπής χαρακτηρισμού των παραλιακών χώρων ως πολυσύχναστων ή μη στις Περιφερειακές Ενότητες Χίου & Λήμνου.
 12. Γνωμοδότηση για την εκτέλεση έργου « Ανακατασκευή υφιστάμενου λιθόκτιστου τοίχου αντιστήριξης, σε ιδιοκτησία της εταιρείας Σαμιακαί Τουριστικαί Επιχειρήσεις Α.Ε., στον οικισμό ‘Ποσειδώνιο’ Δήμου Σάμου Ν. Σάμου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου » λόγω διάβρωσης.
 13. Έγκριση τροποποίησης – συμπλήρωσης της απόφασης σύστασης της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού & Τουρισμού Ευεξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 1. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου « ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ.

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

 1. Κωνσταντίνος   ΑΡΩΝΗΣ                                Πρόεδρος Π.Σ.
 2. Παντελής            ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ                    Αντιπρόεδρος Π.Σ.
 3. Μαγδαληνή        ΤΟΥΦΟΥ                               Γραμματέας Π.Σ.
 4. Αριστείδης         ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ                  Μέλος Π.Σ
 5. Παντελής            ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΣ                                      =/=
 6. Βασίλειος           ΠΑΝΟΥΡΑΚΗΣ                                      =/=
 7. Άγγελος              ΒΛΑΤΤΑΣ-ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ                    =/=
 8. Αναστασία          ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ                                          =/=
 9. Παντελής            ΒΡΟΥΛΗΣ                                                =/=
 10. Δημήτριος          ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑΣ                                  =/=
 11. Νικόλαος            ΝΥΚΤΑΣ                                                   =/=
 12. Χριστιάνα          ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ                                          =/=
 13. Θεόδωρος          ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ                                        =/=
 14. Καλλιόπη            ΓΟΜΟΥ-ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ                 =/=
 15. Λεωνίδας            ΑΘΗΝΑΔΗΣ                                             =/=
 16. Γεώργιος            ΝΟΜΙΚΟΣ                                                =/=
 17. Παρασκευάς      ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ                                  =/=
 18. Γεώργιος            ΚΥΡΙΑΖΗΣ                                              =/=
 19. Σουλτάνα           ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ                                           =/=
 20. Κωνσταντίνος   ΑΔΑΜΙΔΗΣ                                              =/=
 21. Παναγιώτης       ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ                                           =/=
 22. Νικόλαος            ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ                                       =/=
 23. Παντελέων         ΒΕΡΡΗΣ                                                    =/=
 24. Χριστόφορος    ΚΡΙΜΙΖΗΣ                                               =/=
 25. Στυλιανός          ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ                                        =/=
 26. Νικόλαος            ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ                               =/=
 27. Σταύρος             ΤΑΣΣΟΣ                                                   =/=
 28. Γεώργιος            ΑΜΠΑΖΗΣ                                               =/=
 29. Σταμάτιος          ΦΙΛΙΠΠΗΣ                                              =/=
 30. Στυλιανός          ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ                                         =/=
 31. Μαρία                 ΝΙΚΟΛΑΡΑ                                              =/=
 32. Αγλαΐα                 ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ                                           =/=
 33. Εμμανουήλ         ΚΑΡΛΑΣ                                                   =/=
 34. Νικόλαος            ΜΑΝΑΒΗΣ                                               =/=

 

ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

1) Παναγιώτης          ΚΟΥΦΕΛΟΣ                                                  2) Ευστράτιος    ΚΥΡΑΤΖΗΣ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

3) Παντελεήμων        ΛΕΓΑΤΟΣ                                                       4) Παναγιώτης   ΓΕΝΟΥΖΟΣ

5) Παναγιώτης          ΠΡΟΒΕΤΖΑΣ                                                6) Ιωάννης           ΣΠΙΛΑΝΗΣ

7) Ευστράτιος           ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

Ο Πρόεδρος διαπιστώνει ότι υπάρχει απαρτία και κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης παρισταμένου του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Ι. Μουτζούρη.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται και ο υπάλληλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Θεόδωρος Σαμίου για την τήρηση των πρακτικών.

Εκτός των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Θεόδωρου Βαλσαμίδη, Καλλιόπης Γόμου-Πρωτογεράκη, Πανταλέοντα Βερρή, Μαρίας Νικολάρα, Ευστράτιου Γεωργούλα της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, Παντελή Μπουγδάνο, Γεώργιου Νομικού, Χριστόφορου Κριμιζή, Αγλαΐας Αργυρούδη Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Στυλιανού Σταμούλου Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας από την οποία έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κ.κ. Παντελής Βρουλής και Νικόλαος Νύκτας, που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, οι υπόλοιποι παρόντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι πήραν μέρος στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με παρουσία τους από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Επί του δέκατου τρίτου θέματος της ημερήσιας διάταξης η αναπληρώτρια του Προέδρου της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αγλαΐα Αργυρούδη αφού πήρε το λόγο έθεσε υπόψη του Σώματος την παρακάτω εισήγηση και ζήτησε την κατά Νόμο έγκριση τροποποίησης – συμπλήρωσης της αριθ. 108 Πρακτικού Νο 17/31-1-2019 απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με την οποία συστάθηκε η Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού & Τουρισμού Ευεξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως εξής:

Α). την τροποποίηση – συμπλήρωση της απόφασης σύστασης της Επιτροπής σε τέσσερα σημεία. Συγκεκριμένα:

Τη διόρθωση της λανθασμένης αναγραφής ότι οι κκ Μανωλλέλης και Σταμπουλής εμφανίζεται ότι εκπροσωπούν το Σωματείο Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θέρμων Ικαρίας αντί του ορθού Σωματείο Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου

Την αναγκαιότητα για τον καθορισμό γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής από υπηρεσιακό παράγοντα προερχόμενο από την Δ/νση Τουρισμού, η οποία πρότεινε , την κα Τσιλίμη Μαρία από το Τμήμα Χίου.

Την χρησιμότητα της προσθήκης της ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων ως κοινωνικό εταίρο, δεδομένου ότι έχει ρόλο υποστήριξης της λειτουργίας της αντίστοιχης ιαματικής πηγής όπως οι Σύλλογοι Θερμών Ικαρίας και Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου. Την ΚΟΙΝΣΕΠ προτείνεται να εκπροσωπήσουν οι κυρίες Ελένη Κατσαρού ως τακτικό μέλος και Ελένη Καραφώτη ως αναπληρωματικό

Την προσθήκη του Α.Χατζηδιαμαντή ως αναπληρωτή του κ. Αγγελίδη Ζ. με βάση την εμπειρία του σχετικά με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών και ιδιαίτερα για τη μελέτη που έχει εκπονήσει πρόσφατα με το αντικείμενο αυτό για το Β.Αιγαίο.

Β) Την ένταξη στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος που θα γίνει στο ΠΣ της Τετάρτης 18/12 της χρηματοδότησης του τοπογραφικού διαγράμματος για το Σάρλιτζα με εκτιμώμενη δαπάνη 8000€ (το τελικό κόστος  που προέκυψε τελικά κι εγκρίθηκε  μετά από περαιτέρω διερεύνηση της Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών είναι 5.500 euro)

Γ) την σύγκλιση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Συμφωνίας για την Αξιοποίηση του Σάρλιτζα ώστε να ενημερωθεί η Επιτροπή μας για τη πρόοδο των ενεργειών και να συμβάλει στην επιτάχυνση τους. (Εν τέλει συστήθηκε υπό τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κον Παντελή Βρουλή)

Δ) την έγκριση των μετακινήσεων του Προέδρου της Επιτροπής σε Λήμνο, Σάμο και Ικαρία για επιτόπου συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μετά από διαλογική συζήτηση η οποία περιλαμβάνεται στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά, αφού έλαβε υπόψη του, την παραπάνω εισήγηση, τις σχετικές διατάξεις, καθώς και τις διατάξεις του Ν.3852/2010:

Με ψήφους:

                33 ΥΠΕΡ

                04 ΛΕΥΚΟ ( Π.Σ. κ. Σ.Τάσσος,Γ.Αμπαζής,Σ.Φιλιππής,Ν.Μανάβης.).

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι 

Εγκρίνει την τροποποίηση – συμπλήρωση της αριθ. 108 Πρακτικού Νο 17/31-1-2019 απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με την οποία συστάθηκε η Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού & Τουρισμού Ευεξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως εξής:

Εγκρίνει τη διόρθωση της λανθασμένης αναγραφής ότι οι κκ Μανωλλέλης και Σταμπουλής εμφανίζεται ότι εκπροσωπούν το Σωματείο Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θέρμων Ικαρίας αντί του ορθού Σωματείο Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου

Εγκρίνει τη Γραμματειακή Υποστήριξη της Επιτροπής από υπηρεσιακό παράγοντα προερχόμενο από την Διεύθυνση Τουρισμού, η οποία πρότεινε, την κ. Ροδοπούλου Βασιλική από το Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

Εγκρίνει την προσθήκη της ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων ως κοινωνικό εταίρο, δεδομένου ότι έχει ρόλο υποστήριξης της λειτουργίας της αντίστοιχης ιαματικής πηγής όπως οι Σύλλογοι Θερμών Ικαρίας και Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου. Την ΚΟΙΝΣΕΠ προτείνεται να εκπροσωπήσουν οι κυρίες Ελένη Κατσαρού ως τακτικό μέλος και Ελένη Καραφώτη ως αναπληρωματικό

Εγκρίνει την προσθήκη του Α.Χατζηδιαμαντή ως αναπληρωτή του κ. Αγγελίδη Ζ. με βάση την εμπειρία του σχετικά με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών και ιδιαίτερα για τη μελέτη που έχει εκπονήσει πρόσφατα με το αντικείμενο αυτό για το Βόρειο Αιγαίο.

Εγκρίνει την ένταξη στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της χρηματοδότησης του τοπογραφικού διαγράμματος για το Σάρλιτζα με εκτιμώμενη δαπάνη 8.000,00€ (το τελικό κόστος  που προέκυψε τελικά κι εγκρίθηκε  μετά από περαιτέρω διερεύνηση της Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών είναι 5.500,00 €)

Εγκρίνει τη σύγκλιση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Συμφωνίας για την Αξιοποίηση του Σάρλιτζα ώστε να ενημερωθεί η Επιτροπή μας για τη πρόοδο των ενεργειών και να συμβάλει στην επιτάχυνση τους.

Εγκρίνει τις μετακινήσεις του Προέδρου της Επιτροπής σε Λήμνο, Σάμο και Ικαρία για επιτόπου συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

Κατά τα άλλα εξακολουθεί να ισχύει η αριθ. 108 Πρακτικού Νο 17/31-1-2019 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 16

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             ΤΑ ΜΕΛΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΩΝΗΣ                  ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΟΥΦΟΥ                      ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ακριβές Αντίγραφο

Εντολή Προέδρου

Θεόδωρος Σαμίου

Σχετικά Άρθρα