
Αφού κατέλαβε τις πεδιάδες των νοτιοχώρων η μαστιχοκαλλιέργεια παίρνει τα... βουνά, σε πιλοτικό - σε πρώτη φάση επίπεδο- με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όχι μόνο αναζητώντας νέους χώρους ανάπτυξης αλλά και επιχειρώντας να διερευνήσει αντοχές σε δυσκολότερες μεταξύ άλλων και κλιματολογικές- συνθήκες.
Πρόκειται για το νέο σχέδιο, που ξεκίνησε να υλοποιεί η Mediterra, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός μαστιχώνα, 60 στρεμμάτων, μεταξύ Πυργίου και Ελάτας .
Όπως εξήγησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Δ/νων Σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιάννης Μανδάλας, στις αναβαθμίδες που κατασκευάστηκαν, στην ορεινή έκταση που έχει εξασφαλιστεί, έχουν ήδη φυτευτεί τα πρώτα 1.000 δέντρα τα οποία θα καλλιεργούνται βιολογικά.
Εκεί σε συνθήκες, πιο δύσκολες από την πεδιάδα, θα φυτευτούν όλες οι ποικιλίες μαστιχόδεντρων. Από την παρακολούθηση της ανάπτυξής τους, εφαρμόζοντας νέες πρακτικές και τεχνικές, σε συνεργασία και με το κέντρο έρευνας μαστίχας, στόχος είναι να προκύψουν αποτελέσματα που θα αφορούν το κόστος παραγωγής αλλά και τις αποδόσεις της καλλιέργειας, στις συγκεκριμένες συνθήκες.
Η έρευνα σ’ αυτό το πεδίο γίνεται και δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επιδιώκοντας να θωρακιστεί η μαστιχοκαλλιέργεια κατά το δυνατόν περισσότερο.
«Θα φυτέψουμε και θα περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανδάλας, αφού πρόκειται για μια επένδυση μεγάλου χρονικού ορίζοντα τον οποίο προσδιόρισε σε βάθος 15ετίας.
Παράλληλα, ενημέρωσε και για την ενασχόληση της Mediterra με το Χιώτικο Πρόβατο με την εταιρεία να συνεχίζει την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια η φάρμα Παφυλίδα.
Ήδη αγοράστηκαν τα πρώτα 25 χιώτικα πρόβατα και στόχος είναι σε πρώτη φάση να φτάσουν σε ένα πληθυσμό προβάτων 70 με 80.
Μέσα στην τριετία, είπε, θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν την παραγωγή ή αν θα κρατήσουν τη μονάδα ως φάρμα επίδειξης .







































