Πριν το Πάσχα η επιδότηση σε μαστιχοπαραγωγούς, εσπεριδοκαλλιεργητές και ελαιοκαλλιεργητές

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τρί, 02/04/2024 - 10:52

Πριν το Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί οι επιδοτήσεις του τομέα φυτικής παραγωγής του προγράμματος των Μικρών Νησιών του Αιγαίου, που συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, 1,120 εκ. ευρώ θα διατεθούν στους μαστιχοπαραγωγούς για τη διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi, σημαντικότερη από αυτές τις επιδοτήσεις είναι εκείνη που αφορά τους ελαιώνες του Αιγαίου, κι είναι γνωστή στους ελαιοπαραγωγούς ως στρεμματική επιδότηση.

Μαζί με τις παραπάνω επιδοτήσεις αναμένεται να πληρωθούν και εκείνες που αφορούν:

Κριθάρι Λήμνου: Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ. Η ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.

Δαμάσκηνα Σκοπέλου: Tο συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ, με ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο τα 0,1 εκτάρια (10 στρέμματα), με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά εκτάριο τα 80 (8 ανά στρέμμα) και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια (0,5 στρέμματα).

Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι: Το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

Πατάτες: Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 395.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (1 στρέμμα).

Τοματάκι Σαντορίνης:  Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 22.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.

Αγκινάρα Τήνου: Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 6.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.

Εσπεριδοειδή: Η επιδότηση αυτή αφορά την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος και Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου και Ρόδου. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης είναι 255.000 ευρώ. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό διακόσια (200) δένδρα ανά εκτάριο και η ελάχιστη έκταση κάθε αγροτεμαχίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05 εκτάρια.

Σχετικά Άρθρα