Προτεραιότητα η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα

Πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Βορείου Αιγαίου
Τρί, 15/04/2014 - 10:44

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού συμβουλίου στη Μυτιλήνη, η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, υπό την Προεδρία του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Θεολόγου Πατερέλη.
Ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Πατερέλης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μίλησαν για το όλο εγχείρημα που επιχειρείται με την δημιουργία αυτής της σύμπραξης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης και υποστήριξης του σημαντικού για τα νησιά μας αγροδιατροφικού τομέα, ενώ τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν την πρώτη συνεδρίαση, ήταν μεταξύ άλλων και τα εξής:
1)                  Ενημέρωση για τους άμεσους στόχους της εταιρίας και εξουσιοδότηση για την επεξεργασία πρότασης για την υλοποίηση Προγράμματος Προώθησης για τα τυριά, το ελαιόλαδο, το μέλι τη μαστίχα και το κρασί.
2)                  Ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν για την προώθηση της πιστοποίησης της «Κουζίνας του Αιγαίου».
3)                  Ενημέρωση για τις δυνατότητες αξιοποίησης νέων προγραμμάτων για πραγματοποίηση εμπορικών αποστολών και επαφών σε νέες αγορές (π.χ. Πρόγραμμα Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας) και για νέες ευκαιρίες προώθησης των προϊόντων μας στην αγορά της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της εταιρίας είναι εννιαμελές, και απαρτίζεται από τους κ.κ. Νικόλαο Μάρκου, Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Μερούση, Περιφερειακό σύμβουλο, Παναγιώτη Καλλονιάτη, Περιφερειακό Σύμβουλο και τους εκπροσώπους των ιδιωτών που συμμετέχουν στην σύμπραξη, Νικόλαο Μόλβαλη, Βασίλειο Κοκκινοφόρο, Μιχάλη Χρυσάφη, Νικόλαο Καραβοκυρό και Μιχάλη Μονιούκα.
Στην συνεδρίαση του πρώτου Δ.Σ. της εταιρίας, παρευρέθηκαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παναγιώτης Καπάρας, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλης Τεντόμας και τα μέλη της εταιρίας κ.κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Ευστάθιος Βαρβαγιάννης.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, εντείνει της προσπάθειές της για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στα νησιά μας, με σκοπό να δημιουργήσει μέσω αυτής ένα πρότυπο υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, «θωρακίζοντας» και προωθώντας τα αγροδιατροφικά προϊόντα αλλά και αναπτύσσοντας συνέργειες με την εστίαση και τον τουρισμό.
 
Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ανέπτυξε τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για την ενίσχυση και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα:
«Το ζήτημα της στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι για εμάς βασική προτεραιότητα στη νέα προγραμματική περίοδο. Στόχος μας είναι η στήριξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη προσέλκυσης επιχειρηματικών επενδύσεων, εστιάζοντας στην αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων όπου κυριαρχεί ο αγροδιατροφικός τομέας.
Θέλουμε επομένως να στηρίξουμε και θα δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση για να πετύχουμε:
Α) Την διατήρηση και την ενδυνάμωση του παραγωγικού κλάδου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και παράλληλα να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε το προσωπικό των επιχειρήσεων. Στόχος μας πρέπει να είναι η διεύρυνση της παρουσίας στην εσωτερική και διεθνή αγορά μέσα από προγράμματα, όπως η έξυπνη εξειδίκευση, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης.
Β) Να συνδέσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με την τουριστική δραστηριότητα και να επιδιώξουμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού κλάδου με συγκεκριμένα προγράμματα που ήδη έχουν προβλεφθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
Γ) Να συνδέσουμε τη έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία με τις επιχειρήσεις και με τους παραγωγικούς κλάδους. Σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να είναι παρούσα. Οι οικονομίες στο μέλλον θα λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες και δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία. Στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε προβλέψει συγκεκριμένα προγράμματα που προωθούν την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και προωθούν την έρευνα και την τεχνολογική αναβάθμιση.
Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θα επιβιώσουν όσοι καταφέρουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό και καινούργιο σε όλα τα επίπεδα.
Δ) Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον σε όποιον πολίτη επιδιώξει πρόσβαση στην Περιφέρεια για διοικητικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες. Η μάχη με την γραφειοκρατία ήταν και θα είναι καθημερινή. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ξεπεραστεί η δυσκαμψία του κρατικού μηχανισμού και αν στην χώρα δεν υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που θέτει εξαρχής τους όρους του παιχνιδιού για όλους.
Ε) Θέλουμε οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για όλες τις δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια αλλά και για τα προγράμματα που υλοποιεί. Γι΄ αυτό υλοποιούμε προγράμματα που αναβαθμίζουν τον τομέα της πληροφόρησης των πολιτών και έχουν προβλεφθεί και νέες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε όποιος έχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θέλει τώρα να ξεκινήσει, να γνωρίζει με ποιους τρόπους η Περιφέρεια μπορεί να τον βοηθήσει σε κάθε στάδιο της προσπάθειάς του.
Η ενημέρωση και η πληροφόρηση για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται καθημερινά, αποτελεί βασικό στοιχείο επιτυχίας για όποιον επιδιώκει να δημιουργήσει αυτήν την εποχή.
Όλα αυτά θα συμβάλλουν στο να πετύχουμε τον στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που είναι να πετύχουμε θετική αναπτυξιακή πορεία των νησιών της Περιφέρειας και να επιδιώξουμε πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με τις αναπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά Άρθρα