Ψάχνουν σωσίβιο στον εσωτερικό τουρισμό

Σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 23/04/2020 - 15:18

 

Σε κινούμενη άμμο επιχειρούν να σταθούν όρθιοι  οι εμπλεκόμενοι με το ευαίσθητο προϊόν του τουρισμού και στα νησιά μας, το οποίο είναι από τα περισσότερο πληττόμενα από την πανδημία του κορωνοϊού, με αβέβαιο μέλλον και άγνωστες συνέπειες. Σανίδα σωτηρίας επιχειρούν να βρουν στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος όμως για να κινηθεί απαιτείται η συμβολή του κράτους, είτε υπό την μορφή επιδότησης των εισιτηρίων (ακτοπλοϊκών και αεροπορικών), είτε με την μείωση του ΦΠΑ και του Φόρου Διαμονής, ή με ενίσχυση διαφημιστικής προβολής των νησιών.

Το πρωί σε σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, αποτυπώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νησιά, από τη Λέσβο, μέχρι τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία και τη Λήμνο, με συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, που κατέληξαν στα παραπάνω.

“Η σύσκεψη είχε μικρή συμμετοχή, λόγω των ειδικών συνθηκών, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες με πιο διευρυμένη - εξ’ αποστάσεως- συμμετοχή”, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Νίκος Νύκτας.

Βέβαια, όπως είπε, είναι νωρίς ακόμα να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, αφού κανείς δεν γνωρίζει ούτε πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ούτε πότε και ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν, πως και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτά θα λειτουργήσουν, τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες κ.ο.κ.

Από  τα “χαρτιά” προσέλκυσης τουριστών που σκοπεύει να αξιοποιήσει η Περιφέρεια είναι η ασφάλεια στα νησιά, που μέχρι τώρα είναι αλώβητα από τον κορωνοϊό και που διαθέτουν χιλιόμετρα ακτογραμμής για να απολαύσουν οι επισκέπτες τα μπάνια τους χωρίς συνωστισμό, ενώ θα επιχειρήσει άνοιγμα στην εσωτερική αγορά ακόμα και μεταξύ των νησιών, ώστε ο Λέσβιος π.χ. να επιλέξει τη Χίο ή τη Σάμο για διακοπές και το αντίστροφο.

“Θα επικοινωνήσουμε με τις εταιρείες και τα αρμόδια υπουργεία να δούμε το ζήτημα της μείωσης των  τιμών των εισιτηρίων”, τόνισε ο κος Νύκτας, ο οποίος αναφερόμενος στον τουρισμό από την Τουρκία, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι δεδομένων των προβλημάτων στην γείτονα, λόγω και  της πανδημίας, το άνοιγμα ή μη της αγοράς θα ενταχθεί στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης εθνικής πολιτικής.

Στη σημερινή σύσκεψη από τη Χίο συμμετείχαν το Επιμελητήριο και ο Φορέας Τουρισμού, ενώ αν κάτι αξίζει να σημειωθεί ως κατακλείδα ήταν αυτό που ακούστηκε από συμμετέχοντα από την Σάμο, ότι καλύτερα θα ήταν να επικεντρωθούν στον τουρισμό του 2021 γιατί αυτός τους 2020 είναι χαμένος!

polla_ta_provlimata_-_klisi_stoys_omogeneis_na_episkefthoyn_ta_nisia

Σχετικά Άρθρα