Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Ραντεβού το Σεπτέμβρη στο ΣτΕ για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ: Όπου αυξήθηκαν οι συντελεστές, μειώθηκε η κατανάλωση κι αυξήθηκε η φοροδιαφυγή
Τετ, 20/07/2016 - 15:35

«Ραντεβού το Σεπτέμβριο» έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «καυτό» ζήτημα της επιβολής των ενιαίων συντελεστών ΦΠΑ  και στα νησιά, καθώς υποβλήθηκε νέο «μπαράζ» προσφυγών από πολλούς φορείς και κατοίκους των δύο πρώτων θιγόμενων νησιωτικών ομάδων. Σ’αυτές τις προσφυγές προστέθηκε και εκείνη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), που εδρεύει στη Χίο, ο Πρόεδρος του οποίου, Θράσος Καλογρίδης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» επισήμανε ότι στόχος είναι όλες αυτές οι προσφυγές να εκδικαστούν στην ημερομηνία της 16ης Σεπτεμβρίου που έχει οριστεί ήδη για τις προηγούμενες.

«Αυτό που έχει αποδειχθεί από την πρώτη ομάδα των νησιών που εφαρμόστηκαν οι αυξημένοι συντελεστές από τις 15 Οκτωβρίου του 2015, είναι ότι δεν υπήρξαν τα επιθυμητά για τους κυβερνώντες αποτελέσματα: Και η κατανάλωση μειώθηκε και η φοροδιαφυγή ήταν εκτεταμένη. Μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε τα αποτελέσματα και για τη δεύτερη ομάδα των νησιών που η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου.», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ.

«Οι μειωμένοι συντελεστές πρέπει να διατηρηθούν στα νησιά», τόνισε ο κ. Καλογρίδης λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά νομικά επιχειρήματα που στοιχειοθετούν τη θέση του ΕΟΑΕΝ, ενώ υπάρχει και η γνώση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν σε άλλα νησιά της Ευρώπης (π.χ. Αζόρες, Κορσική).

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/04/2020 - 16:32

                          Η μείωση μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, λόγω κορωνοϊού, θα τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Χίου, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη,  κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, διά περιφοράς- την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 6 μ.μ.

Όπως διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις του στην «Αλήθεια» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Χάρης Μπουρνιάς, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις μισθώσεις με μείωση κατά 40% των ενοικίων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που υπάρχει για μείωση των ενοικίων κατά 8% - σε ετήσια βάση- μετά από αίτημα του ενοικιαστή.

Όσον αφορά τις μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο, λόγω κορωνοϊού, ο αντιδήμαρχος Χίου, Χάρης Μπουρνιάς, επίσης παρέπεμψε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κεντρικά σημειώνοντας ότι δεν θα εισπραχθούν για όσο διάστημα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, σημειώνοντας ότι για πρακτικούς λόγους θα περιμένουν να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και μετά θα εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις.

Με τις υπηρεσίες του Δήμου να υπολειτουργούν, λόγω της πανδημίας και με δεδομένες τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο οικονομικό γίγνεσθαι όλη αυτή η κατάσταση, τονωτική ένεση αποτελούν δύο χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν από το Δήμο και γνωστοποιήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο, Χάρη Μπουρνιά.

Πρόκειται για την έγκριση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και για ποσό 879.000 ευρώ που θα αποδοθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας και εσόδων.

 

Με τις υπ

den_tha_plirosoyn_antapodotika_gia_oso_ehoyn_loyketo_ta_katastimata