Στις 2.660 μέχρι τώρα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης πληττόμεων από τον covid επιχειρήσεων στο Β. Αιγαίο

Θα μείνουν αρκετοί έξω, λέει ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γ. Πλακωτάρης
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 19/11/2020 - 15:13
Ηχητικό απόσπασμα: 

Διπλάσιος των δικαιούχων αναμένεται να είναι ο αριθμός των επιχειρηματιών που θα υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω covid 19, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος, Γιώργο Πλακωτάρη να δηλώνει σήμερα στο Ράδιο «Αλήθεια» ότι ήδη έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 2.660 αιτήσεις σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, που πλησιάζουν τα 60 με 63 εκατομμύρια ευρώ και να εκτιμά ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας το συνολικό διεκδικούμενο ποσό θα φτάσει στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ και τελικά με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, αυξάνεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρατάθηκε για 2η φορά η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων, με νέα  να λήγει στις 11 Δεκεμβρίου του 2020, γεγονός που σημαίνει ότι θα μετατεθεί και ο χρόνος που θα μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι.

Μέχρι τώρα, όπως είπε ο κος Πλακωτάρης, η πλειοψηφία των αιτούντων -8 στους 10- διεκδικεί επιχορήγηση της τάξεως των 17.000 με 20.000 ευρώ.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, δεν έχουμε υλοποιήσει παρόμοιο πρόγραμμα στο παρελθόν», ανέφερε ο Γιώργος Πλακωτάρης και σημείωσε ότι ο στόχος είναι  να διατηρηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις. Εκτιμά ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα υπάρχει εικόνα για το πως θα κινηθούν με την αξιολόγηση των προτάσεων και την οριστική χρηματοδότηση των δικαιούχων, αν και θεωρεί ότι ο αρχικός στόχος η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για να εκταμιεύονται τα ποσά στους δικαιούχους ίσως να μην είναι εφικτός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί και το 2019 όχι όμως εκείνες που ξεκίνησαν το 2020 γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μέτρο σύγκρισης της ζημιάς που υπέστησαν.

Σχετικά Άρθρα