Στον προθάλαμο της αγοράς εργασίας οι πρώτοι πτυχιούχοι του Τμ. Τουρισμού

Συνέντευξη του Θ. Σταυρινούδη, Προέδρου του Τμήματος, που έχει πλέον 250 ενεργούς φοιτητές, στο Ράδιο "Α"
Πέμ, 16/09/2021 - 15:14

Το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά το πρώτο ουσιαστικό και δύσκολο βήμα της ίδρυσής του, είναι έτοιμο πλέον να βγάλει στην αγορά εργασίας του πρώτους πτυχιούχους του.

Ο Θεόδωρος Σταυρινούδης, Πρόεδρος του Τμήματος, σε συνέντευξή του στο Ράδιο “Αλήθεια” επισήμανε ότι στη Χίο έχουμε την πρώτη  πανεπιστημιακά ολοκληρωμένη δομή στον τουρισμό στην Ελλάδα, αφού ήδη μετρά 23 χρόνια δράσης το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, 20 χρόνια το εργαστήριο τουρισμού και συμπληρώνει 4 χρόνια το προπτυχιακό τμήμα, που έχει 250 ενεργούς φοιτητές, παρουσιάζοντας μάλιστα εξαιρετικά ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα  σ’αυτά το ότι η 1η εισακτέα φέτος συγκέντρωσε 18.500 μόρια, η βάση  εισαγωγής αυξήθηκε κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ από το σύνολο των επιτυχόντων, το 61% δήλωσαν το Τμήμα ως πρώτη επιλογή, το 18,5% ως δεύτερη και το 6,5% ως τρίτη επιλογή.

Μάλιστα σε αντίθεση με άλλα τμήματα πανελλαδικά - κυρίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια- το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Παν. Αιγαίου υπερκάλυψε τη φετινή χρονιά τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων του.

Ο κος Σταυρινούδης εστίασε στις δυνατότητες εύρεσης εργασίας που έχουν οι απόφοιτοί τους, ως στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων ή ως στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα τουριστικής πολιτικής, ανάπτυξης, σχεδιασμού, προώθησης και στρατηγικής, σημειώνοντας παράλληλα το πόσο μπορεί αυτή η πρώτη “δεξαμενή” αποφοίτων -ανάμεσά τους και αρκετοί Χιώτες- να συμβάλλει στην πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο με κατηρτισμένο προσωπικό.

“Αυτό είναι ένα πρώτο όφελος”, ανέφερε ο καθηγητής ο οποίος φυσικά ρωτήθηκε και για το αυτονόητο: πως γίνεται σε ένα νησί που υστερεί τόσο πολύ τουριστικά να υπάρχει μέσω της συγκεκριμένης πανεπιστημιακής δομής ώθηση.

Αφού θεώρησε ως προϋπόθεση να “ριζώσει στον τόπο” η δομή ώστε να μπορεί να είναι παραγωγική, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αναπτυχθούν διάλογος και συνέργειες με τους φορείς και τις επιχειρήσεις, κάτι που θα επιδιώξουν περισσότερο από το πανεπιστήμιο.

“Πρέπει να δούμε πως το πανεπιστήμιο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες φορέων και των επιχειρήσεων του νησιού και τι ανάγκες έχει το τμήμα από την τοπική οικονομία και κοινωνία”, κατέληξε σημειώνοντας ότι “αν δεν το πετύχουμε αυτό θα χάσει και το τμήμα και το νησί μας”.

Σχετικά Άρθρα