Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Συνάντηση Ν. Μηταράκη με τη Διοίκηση του Επιμελητήριου Χίου

Τετ, 30/10/2019 - 20:28

Συνάντηση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης με το Επιμελητήριο Χίου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου "Στη διάρκεια της συζήτησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με το φορολογικό, και τόνισε πως βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας, είναι η τόνωση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, μέσα από μια σειρά από φορολογικές μειώσεις και διευκολύνσεις που θα θέσουν και πάλι σε τροχιά την ανάπτυξη του τόπου.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως η Χίος έχει γυρίσει ήδη σελίδα έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόοδο βασικών έργων υποδομής τα οποία είναι κρίσιμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού, ενώ έγινε και ιδιαίτερη μνεία στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χίου για τη σημερινή μας συνάντηση και να τους εκφράσω την πρόθεσή μου να είμαι δίπλα τους και να δουλέψουμε μαζί για το καλό του τόπου. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, τόνισα πως η κυβέρνηση έχει θέσει σαν προτεραιότητα τη λήψη μιας σειράς μέτρων σε φορολογικό επίπεδο, που θα ανατρέψουν σταδιακά τη φοροκεντρική λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα τονώσουν την αγορά και θα στηρίξουν την επιχειρηματική κοινότητα.

Επιπλέον, τους ενημέρωσα για τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει αναφορικά με σημαντικά έργα υποδομής του νησιού, καθώς μέσα σε αυτούς τους τέσσερις σχεδόν μήνες διακυβέρνησης, επιλύσαμε ζητήματα που παρέμειναν στάσιμα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, με βασικότερο επίτευγμά μας, την πρόοδο στο ζήτημα του αεροδρομίου της Χίου.

Εν συνεχεία, συμφωνήσαμε στην ανάγκη επανεξέτασης του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού, έτσι ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον και η παράδοση, αλλά ταυτοχρόνως να προωθείται και η ανάπτυξη.

Τέλος, αναφορικά με το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, δήλωσα πως έχουμε πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και των συνεπειών που ενδεχομένως αυτή επιφέρει σε οικονομικό επίπεδο για την τοπική κοινωνία. Ήδη η κυβέρνηση έχει αναγγείλει μια σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των ακριτικών μας νησιών και της αυστηροποίησης της διαδικασίας ασύλου, ώστε να επιστρέφονται άμεσα όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ειδικά στη Χίο προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και η μεταφορά της εκτός αστικού ιστού.»

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 11/08/2020 - 15:01

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος μετά την συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, καθώς απέσπασε την δέσμευση του για επιπλέον χρηματοδότηση των παραγωγών της Χίου, που έμειναν εκτός από την λίστα που ανακοινώθηκε.

 «Βούληση και δέσμευση της Περιφερειακής αρχής όπως δηλώθηκε ξεκάθαρα είναι να ενταχθούν στα σχέδια όλοι όσοι συγκέντρωσαν βαθμολογία βάσης -για το σύνολο του προγράμματος- πάνω από 45, που για την Χίο αφορά επιπλέον 97 παραγωγούς.

Νομίζω ότι εφ όσον επιτευχθεί αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση του Πρωτογενούς τομέα της Χίου, και βρίσκει λύση ένα σημαντικό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΜΧ.

Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Τούμπος ήταν από τους πρώτους που διαμαρτυρήθηκε έντονα μόλις έγινε γνωστός ο πίνακας με την κατανομή των κονδυλίων της χρηματοδότησης επιχειρήσεων πρωτογενούς τομέα, λέγοντας ότι:

« Δεν είναι δυνατόν το 80% των κονδυλίων να αφορούν τον Νομό Λέσβου, την στιγμή που η Χίος αποτελεί τον Νόμο με την μεγαλύτερη αποτυπωμένη συμμετοχή κατά κεφαλήν εισοδήματος (Αγροτικών Εισοδημάτων) στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

ikanopoiisi_stin_emh_gia_entaxi_akomi_97_paragogon_gia_hrimatodotisi