Χίος, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

Θετικό το μεταφορικό ισοδύναμο.. όταν το δούμε, αλλά την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ δεν την καλύπτει

Δήλωσε στην "Α" ο Πρόεδρος του ΣΦΟ, Γ. Δανιήλ
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 11/07/2018 - 15:19
Ηχητικό απόσπασμα: 

Η ζημιά που έγινε με την αύξηση του ΦΠΑ δεν μπορεί να καλυφθεί, αλλά για τα νησιά είναι ένα θετικό μέτρο, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι Οινουσσών", Γιώργος Δανιήλ, αναφερόμενος στο Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Επισήμανε ωστόσο ότι από το 2007 οι Αιγνουσιώτες, όπως και οι κάτοικοι των υπολοίπων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 ατόμων, μεταφέρονται δωρεάν.

Ο ΣΦΟ έχοντας το πλοίο "Οινούσσες ΙΙΙ", είπε ο κ. Δανιήλ, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που ζητά το Υπουργείο για την έκδοση εισιτηρίων, μιας και θα πρέπει να καταγράφεται και ο μοναδικός αριθμός νησιώτη για να μπορούν οι δικαιούχοι του πιλοτικού προγράμματος να αναμένουν την επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν.

Το πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα, πότε θα τα πάρουν και άλλες λεπτομέρειες, είναι ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας, εξήγησε ο κ. Δανιήλ,  με την επισήμανση ότι πρέπει η διαδικασία που αφορά τους ωφελούμενους νησιώτες να είναι απλή για να μην χρειαστεί να καταφύγουν σε λογιστές, με το όποιο κόστος.

Τέλος ανέφερε ότι από τα βασικότερα για την επιτυχία του μέτρου θα είναι να τροφοδοτείται ο λογαριασμός που θα το χρηματοδοτεί, ώστε να υπάρξει κάλυψη των δικαισούχων και διάρκεια στην εφαρμογή του (προς το παρόν έχουν εξασφαλιστεί 50 εκ. ευρώ μέχρι και το τέλος του έτους).

 

 

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στο Ράδιο "Α" του Προέδρου της ΕΜΧ, που απαντά και για τη... μαστίχα Αγρινίου!
Τετ, 23/01/2019 - 14:29

Μαστιχόδεντρα υπάρχουν κι αλλού, μαστίχα Χίου, κατοχυρωμένη ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι μόνο μία, διευκρινίζει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Χ., Γιώργος Τούμπος, με αφορμή τα δημοσιεύματα για… μαστίχα Αγρινίου.

 «Ο οποιοσδήποτε  μπορεί να εφαρμόζει όποια τεχνογνωσία θέλει στο φυτικό του κεφάλαιο. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, αν είμαστε αντάξιοι των συνθηκών που διαμορφώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τούμπος και επικέντρωσε στις προσπάθειες της ΕΜΧ λέγοντας ότι επιτέλους ξεκόλλησε η κατασκευή του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας (υπήρχε εμπλοκή λόγω δασικών χαρτών) και επίκεινται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

«Ηδη γκρεμίσαμε το παλιό κτήριο και προσεχώς θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου στην Καλλιμασιά, δίπλα στα γραφεία της Mediterra, σε ιδιόκτητο οικόπεδο της Ε.Μ.Χ.», ανέφερε και εκτίμησε ότι σε 24 μήνες το κέντρο θα είναι έτοιμο. Θυμίζουμε ότι το ποσό που απαιτείται για την κατασκευή του είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,25 εκ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα  από το ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου).

Ο κ. Τούμπος, δεν απέκλεισε το γεγονός όσο η μαστίχα αποκτά προστιθέμενη αξία μέσω της χρήσης της στην φαρμακευτική ή μέσω άλλων εφαρμογών που προκρίνει η Ένωση κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας ή γειτονικές χώρες να προσπαθήσουν να πάρουν μερίδιο αυτών των κερδών.

«Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς», τόνισε  και πρόσθεσε ότι «για  τη μαστίχα Χίου έχουν επενδυθεί πολύς χρόνος και πάρα πολλά χρήματα για να κατοχυρώσουμε και να αποδείξουμε το τι κάνει» και η προσπάθεια συνεχίζεται και θα διευρυνθεί μέσω του Κέντρου Έρευνας.

«Το μαστιχόδεντρο φύεται σε όλη τη Μεσόγειο, δεν είναι μυστικό. Το θέμα είναι ότι τα παραγωγικά μαστιχόδεντρα έχει ένα πλεονέκτημα η Χίος και φύεται μόνο εδώ.

Εμείς εδώ έχουμε μια παράδοση 1.000 και πλέον ετών πάνω στην καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου, κι αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να έχουμε καταρχήν την τεχνογνωσία της καλλιέργειας, να έχουμε αναπτύξει ένα φυτικό κεφάλαιο το οποίο είναι απόλυτα συμβατό στις καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια έχουμε πιστοποιήσει και έχουμε εκμεταλλευτεί εμπορικά αυτό το προϊόν.»

Ωστόσο ο κ. Τούμπος απευθυνόμενος στους παραγωγούς τόνισε ότι και εκείνοι πρέπει να σκέφτονται πιο επαγγελματικά.

« Δεν  μπορούν να φεύγουν φυτά και μοσχεύματα από τη Χίο για διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έτσι χωρίς λόγο», σχολίασε, λέγοντας ότι η ΕΜΧ εκείνο που κάνει και θα συνεχίσει να κάνει είναι να εφαρμόζει  το νόμο, θυμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις για το τι μπορεί να φεύγει από το νησί και τι όχι.