Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Τροπολογία επιτρέπει διεθνώς αναγνωρισμένες συμβάσεις εργασίας σε πλοία με ελληνική σημαία.

"Αυξάνουμε τη δυνατότητα απασχόλησης" δηλώνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. "Επιβολή μισθών γαλέρας" καταγγέλλει το ΚΚΕ.
Πέμ, 30/07/2020 - 07:34

Διεθνώς αναγνωρισμένες συμβάσεις εργασίας στα πλοία με ελληνική σημαία επιτρέπουν διατάξεις σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας των ναυτικών και η εξασφάλιση των θέσεων απασχόλησης, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των διατάξεων που κατέθεσε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας. 

Με τις διατάξεις που εισήγαγε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέπεται ότι στα αμιγώς εμπορικά πλοία άνω των 3000 κοχ που έχουν νηολογηθεί υπό ελληνική σημαία η εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων και εκάστοτε ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατά την ελεύθερη κρίση του πλοιοκτήτη, εξαιρετικά και μόνο για ναυτολογήσεις ειδικοτήτων του κατωτέρου πληρώματος καθώς και των ειδικοτήτων του ανθυποπλοιάρχου και γ΄ Μηχανικού του εμπορικού ναυτικού.

«Αυξάνουμε τη δυνατότητα απασχόλησης κατωτέρων πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία, κάνουμε πιο ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου», ανέφερε, για την στόχευση της προωθούμενης διάταξης ο Γιάννης Πλακιωτάκης, που δεν παρέλειψε να σχολιάσει, ότι ενώ αυτό είναι ένα θέμα που συζητάμε δεκαετίες, «κανένας δεν είχε την πολιτική τόλμη να πάρει την συγκεκριμένη πολιτική απόφαση». 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε όλες τις πλευρές "να αναλογιστούν την πραγματικότητα": Ότι δηλαδή, ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη παγκόσμια ναυτική δύναμη διεθνώς και ενώ ελέγχει το 20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας, υπό ελληνική σημαία βρίσκονται μόλις 599 πλοία, δηλαδή μόνο το 12% του ελληνόκτητου στόλου.

Απαντώντας στην εναντίωση του ΚΚΕ, που καταγγέλλει ότι επιβάλλονται μισθοί γαλέρας στη ναυτιλία, ο υπουργός είπε ότι η παγκόσμια ναυτιλία δεν δίνει μισθούς γαλέρας αλλά πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις. Είπε ότι ο συνολικός μισθός του ναύτη με τα επιλέξιμα επιδόματα είναι 2.200 δολάρια. «Αν εσείς πιστεύετε ότι τα 2.200 δολάρια είναι μισθοί γαλέρας, να το πείτε στον άνεργο νέο που ψάχνει εργασία», είπε ο κ. Πλακιωτάκης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Στην αναμονή άλλα 13,5 εκατομμύρια για επιλαχόντες
Παρ, 07/08/2020 - 14:54

 540 επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο Βόρειο Αιγαίο, με δημόσια δαπάνη 32,5 εκατομμύρια ευρώ, τυγχάνουν χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους πίνακες αποτελεσμάτων που αναρτήθηκαν χθες, και αφορούν την έναξη υποψηφίων στο υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υποψήφιοι ήταν υπερδιπλάσιοι και συγκεκριμένα 1.249, όμως όπως ενημερώνει ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου από αυτούς 575 είναι επιλαχόντες και 134 απορρίφθηκαν, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση στο συγκεκριμένο μέτρο από το υπουργείο, για να μπορέσουν να ενταχθούν και άλλες προστάσεις.

Ακολουθεί η αναλυτική ενημέρωση της περιφέρειας:

 

  1. εγκρίθηκαν και επιλέγονται για ενίσχυση 540 αιτήσεις υποψήφιων του υπομέτρου 4.1. «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με συνολική δημόσια δαπάνη 32.517.886,39€

 

  1. εγκρίθηκαν αλλά δεν επιλέγονται για ενίσχυση (επιλαχόντες) 575 αιτήσεις υποψηφίων με συνολική δημόσια δαπάνη 33.201.447,58€ και έχουν δικαίωμα ενστάσεων  για επανεξέταση

 

  1. απορρίφθηκαν 134 αιτήσεις υποψηφίων

 

Από τα 45.122.197,00€ του υπομέτρου 4.1. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης»  που έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, σε αυτή τη φάση έχουν δεσμευθεί τα 13.556.001 € για την κάλυψη των υποψηφίων που θα δικαιωθούν κατά  την αξιολόγηση των ενστάσεων.

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει συνεχή  επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανεύρεση περισσότερων διαθέσιμων πόρων για την κάλυψη όλων των υποψηφίων.