Βραβεία AMVER 2021: Πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας

Ελληνικά πλοία διέσωσαν 505 ναυτικούς - Σε ποιους εφοπλιστές ανήκουν
Τετ, 15/12/2021 - 17:41

Τιμήθηκαν με Special Rescue Awards 17 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και 22 πλοία τους προχώρησαν σε διασώσεις 505 ατόμων που κινδύνευαν στη θάλασσα

Με μία ξεχωριστή πρωτιά έκλεισε το 2021 για την ελληνόκτητη ναυτιλία. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι η χώρα που έλαβε περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό Σύστημα Automated Mutual Assistance Vessel Rescue το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1958 από την Αμερικανική Ακτοφυλακή και είναι διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να παρέχουν βοήθεια στη θάλασσα, σώζοντας ζωές και περιουσίες.

Στα φετινά AMVER Awards τα οποία διοργάνωσε το Propeller Club Port of Piraeus, τιμήθηκαν 251 ελληνικές εταιρίες και τα 2.081 πλοία τους που συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Επίσης, τιμήθηκαν με Special Rescue Awards 17 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και 22 πλοία τους προχώρησαν σε διασώσεις 505 ατόμων που κινδύνευαν στη θάλασσα .

Ανάμεσά τους βραβεύτηκαν: Όμιλος Λάτση, Όμιλος Τσάκου, Όμιλος Βαγγέλη Μαρινάκη, Όμιλος Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, Όμιλος Λασκαρίδη, Όμιλος Πέτρου Παππά, Όμιλος Λου Κολάκη, Όμιλος της οικογένειας Λαιμού-Πατίτσα, Ευάγγελος Πιστιόλης, οικ. Λεμονίδη.

Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες κατά σειρά βράβευσης: Starbulk, Optimum Group, Seastar Maritime Management, Tsakos Group of Companies, Euronav Ship Management, Element Ship Management, Costamare Shipping, Procduct Shipping and Trading Sa, Oceanbulk International SA. Seamar Management, M/Maritime Corp, Laskaridis Shipping Company, Capital Ship Management Corp., Central Mare, Chartworld Shipping Corpopration, Atlas Maritime Ltd, Latsco Marine Management INC.

Fidelity Awards

Επίσης, η συνεχής παρουσία τριών ελληνικών εταιρειών την τελευταία δεκαετία με τα περισσότερα πλοία στο σύστημα ΑMVER τιμήθηκε με τα Fidelity Awards.

Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν είναι οι -Angelicoussis Group of Companies – 896 πλοία

Tsakos Group of Companies – 599 πλοία

Thenamaris (Ships Management) Inc. Του Νικόλα Μαρτίνου – 546 πλοία

Ειδική βράβευση έγινε γαι εννέα από αυτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με περισσότερα από 50 πλοία, βραβεύθηκαν και επί σκηνής:

• Angelicoussis Group of Companies (113)

• TMS Group of Companies (106)

• Technomar Shipping Inc (81)

• Tsakos Group of Companies (79)

• Thenamaris (Ships Management) Inc (71)

• Minerva Marine Inc (56)

• Starbulk SA (55)

• Capital Ship Management Corp (50)

• Euronav Ship Management (Hellas) Ltd (50)

«Τα φετινά AMVER Awards είναι τα πρώτα του νέου, ανανεωμένου και εξαιρετικού Διοικητικού μας Συμβουλίου. Μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι και για εμένα το ξεκίνημα της 2ης θητείας μου ως Πρόεδρος του Propeller Club και θα μπορούσα να πω πως, η μεγάλη αποδοχή που έτυχα από το εκλογικό σώμα, μου δίνει δύναμη και έμπνευση να συνεχίσω το σημαντικό έργο που ξεκινήσαμε το 2019. 

Θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω πως το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε μια σημαντική ανανέωση του Club μας, με μια αύξηση της τάξης του 50% στα μέλη μας, ενώ παράλληλα αυξήσαμε τις δωρεές και τις υποτροφίες που προσφέρουμε κατά 60%. Οι δε Επιτροπές μας αυξήθηκαν από 5 σε 11 ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν σε αυτές και 40 μέλη μας ,τα οποία ευχαριστώ και συγχαίρω» δήλωσε ο πρόεδρος του Propeller Club Port of Piraeus, Κωστής Φραγκούλης:

«Εξέχουσα θέση στις πρωτοβουλίες μας ήταν το δωρεάν διαδραστικό, διαδικτυακό πρόγραμμα ψυχολογικής συμβουλευτικής και υποστήριξης που προσφέραμε στους ναυτικούς που ταξιδεύουν με πλοία ελληνικών συμφερόντων. Και ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες δυσκολίες της πανδημίας, καταφέραμε να κρατήσουμε τα μέλη μας κοντά διοργανώνοντας πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές μηνιαίες διαδικτυακές συναντήσεις και ομιλίες από σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων. 

Και βεβαίως, διοργανώσαμε με εξαιρετική επιτυχία το THE NEXT FORUM 2021 με τίτλο SYMBIOSIS IN THE MARITIME SECTORΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ – ΠΑΡΕΛΘΟΝ / ΠΑΡΟΝ / ΜΕΛΛΟΝ. Ήταν το πρώτο μιας σειράς Forum που θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε. Ήταν ένα διαδικτυακό Forum που παρακολούθησαν ζωντανά 450 άτομα από Ελλάδα και Αμερική, ενώ το replay έχει ξεπεράσει τα 12.000 views στο κανάλι μας στο Youtube». 

Και προσέθεσε «Θεωρώ πως το Forum αυτό αντιπροσωπεύει πλήρως το motto μαςNext, working for the Future, καθώς το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρόοδο και την εξέλιξη της Ναυτιλίας και του μεγάλου οικοσυστήματος γύρω από αυτήν, στη χώρα μας και κατ’ επέκταση παγκοσμίως. 

Να αναφέρω εδώ πως κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Propeller Club τον περασμένο Οκτώβριο μας ανατέθηκε το επόμενο παγκόσμιο Συνέδριο που θα διοργανώσουμε στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Θα μπορούσα να πως πως το φετεινό Παγκόσμιο Συνέδριο του Οκτωβρίου είχε Ελληνικό αέρα, καθώς το Propeller Club Πειραιά διακρίθηκε ανάμεσα σε 72 άλλα Club, ως το Propeller Club της χρονιάς, ενώ το μέλος μας Δημήτρης Φαφαλιός τιμήθηκε ως Propeller Μέλος της χρονιάςΜια διπλή διεθνής διάκριση για το Club μας. Επιπλέον, είχα την τιμή να εκλεγώ ως ένας εκ των Αντιπροέδρων του Παγκόσμιου Διοικητικού Συμβουλίου του International Propeller Club ενώ ο Κυβερνήτης μας Μιχάλης Δαλακούρας διορίστηκε ως Περιφερειακός Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης και Αφρικής.»

Και κατέληξε, «Αυτή είναι μία σημαντική χρονιά για το Propeller Club Port of Piraeus. Τιμήθηκε ως το “Port of the Year’ ανάμεσα σε 72 clubs από όλο τον κόσμο. Αποτελεί τιμή για το Club, το ΔΣ και τα μέλη μας».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε υπερήφανος που υποστηρίζει ένα τόσο υπέροχο πρόγραμμα που επισημαίνει την ισχυρή παράδοση της συνεργασίας μεταξύ Η.Π.Α. και στον τομέα της ναυτιλίας.

Σήμερα, περισσότερα από 22.000 πλοία από περισσότερες από 100 χώρες λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα AMVER και περισσότερα από 8.500 πλοία δηλώνουν καθημερινά τη θέση τους στο σύστημα.

Από το έτος 2000, περισσότερες από 3.000 ζωές έχουν σωθεί από πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER. Η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία των πλοίων, των εταιρειών διαχείρισης πλοίων, των Αρχών Έρευνας και Διάσωσης, των παρόχων επικοινωνιακών υπηρεσιών και των κυβερνήσεων για την υποστήριξη αυτού του διεθνούς ανθρωπιστικού προγράμματος.

Το 1971 η Αμερικανή Ακτοφυλακή θέσπισε τα ετήσια AMVER AWARDS για να αναγνωρίσει και να τιμήσει τα συμμετέχοντα πλοία που παραμένουν ενεργά στο πρόγραμμα για τουλάχιστον 128 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Ο θεσμός των βραβείων συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της συμμετοχής και της αφοσίωσης στο σύστημα AMVER.

Τα AMVER AWARDS είναι αφιερωμένα στα πληρώματα, τη διοίκηση και τους ιδιοκτήτες του πλοίων και τιμούν την αφοσίωσή τους που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας του προγράμματος.

 

Πηγή: newmoney.gr

Μηνάς Τσαμόπουλος

Σχετικά Άρθρα