Τρεις έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, τρέχουν αυτή την περίοδο. Αφορούν τη στοματική υγιεινή (κλινική μελέτη). την υπέρταση (κλινική μελέτη που γίνεται από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και την Ιατρική Σχολή Αθηνών) καθώς και δύο ακόμη κλινικές μελέτες για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του μαστιχελαίου.
Παράλληλα υπάρχουν και διάφορες άλλες μελέτες που είναι στο γεωπονικό κομμάτι, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Α" ο Διευθυντής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Ηλίας Σμυρνιούδης, μετά και το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" που εστιάζει στις μελέτες που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση της μαστίχας στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.
Εκτός των ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται εντός Ελλάδας, με συνεργαζόμενους φορείς, τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές άλλες έρευνες εκτελούνται εκτός συνόρων, αφού πλέον μεγάλες αγορές της μαστίχας ασχολούνται αποκλειστικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης του προϊόντος στην φαρμακευτική.
Ως τέτοιες ο κος Σμυρνιούδης ανέφερε τις αγορές της Κορέας, της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ιταλίας, που ενδιαφέρονται για την μαστίχα σε μορφή κάψουλας και ταμπλέτας, ενώ και παραδοσιακές αγορές, όπως αυτές της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και του Πακιστάν συνεχίζουν τη χρήση της ως παραδοσιακό φάρμακο (π.χ. στην παραδοσιακή ιατρική της Ayurveda).
Στις νέες αγορές της μαστίχας λόγω των ιδιοτήτων της που την κατατάσουν στα super foods, προστίθεται και η Βραζιλία.