Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Το υπουργείο Οικονομικών οικοπεδοποιεί τον Κάμπο!!!

Τετ, 21/03/2018 - 15:31
φωτο αρχείου

 Με αφορμή και την σημερινή συνάντηση Καμπούσων, προκειμένου να ενημερωθούν για γνωστές παλαβωμάρες του υπουργείου Οικονομικών ο Σύλλογος "Οι Φίλοι του Κάμπου της Χίου" Πάρνηθος 35Α,154 52 Π.Ψυχικό, έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την παρακάτω επιστολή:                                             

Θέμα: Αλλαγή χρήσης των περιβολιών - αγροκτημάτων στον Κάμπο της Χίου

Πληροφορηθήκαμε ότι η ΔΟΥ Χίου καλεί τους ιδιοκτήτες αγροτικής γης στον Κάμπο της Χίου να αλλάξουν των χαρακτηρισμό των ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ - ΚΤΗΜΑΤΩΝ τους από ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ σε ΟΙΚΟΠΕΔΟ δηλαδή αστικό ακίνητο.

Εμείς σαν Σύλλογος που σκοπό έχει την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Κάμπου και τη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του καθώς και την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την επιβαλλομένη αλλαγή του χαρακτηρισμού της περιοχής από αγροτική-οικιστική-που αναφέρεται στο αιτιολογικό του ΠΔ από 23-12-1991Α/ΦΕΚ 33Δ/17-1-1992 κήρυξης του Κάμπου Χίου ως "Παραδοσιακού Οικισμού"- μόνον σε οικιστική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με το παραπάνω αναφερόμενο ΠΔ ορίζονται και οι όροι όπως η αρτιότητα (σε 8.000τ.μ.), η δόμηση (στα 8.000τ.μ. είναι 400τ.μ.) κ.ά. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι όροι δόμησης που έχουν «επιβληθεί» στον Κάμπο είναι δυσμενέστεροι από αυτούς των αγροτεμαχίων σε εκτός σχεδίου περιοχές (αρτιότητα 4.000τ.μ. και δόμηση 400τ.μ.) Δηλαδή η δόμηση στα "Οικόπεδα" του Κάμπου είναι η μισή από την δόμηση των αγροτεμαχίων.

Εντός του αγροτικού-οικιστικού ιστού του Κάμπου, ευρίσκονται κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα -είτε με μεμονωμένες αποφάσεις είτε συνολικά- ήτοι κτήρια με θεσπισμένη ακτίνα προστασίας,

Η περιοχή έχει επίσης κηρυχθεί "Ιστορικός Τόπος" με την υπ' αρ. ΥΠΠΟ /ΔΙΛΑΠ /Γ/ 2492/33922/ 10-8-1990 /ΦΕΚ 578Β/ 6-9-1990 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και προστατεύεται από τις ισχύουσες διατάξεις του Νόμου Περί Αρχαιοτήτων και θα έπρεπε να εφαρμόζεται η Σύμβαση της Γρανάδας την οποία προσυπέγραψε η Ελλάδα το 1992 (ΦΕΚ 13/ 04/1992) και αφορά στην προστασία της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, και τις υποχρεώσεις όχι μόνο των πολιτών-που γίνεται σήμερα- αλλά και της Πολιτείας.

Λόγω του πολιτιστικού, ιστορικού, παραδοσιακού κλπ χαρακτήρα της περιοχής του Κάμπου Χίου, υφίστανται πάμπολλες απαγορεύσεις και περιορισμοί όχι μόνο στη δόμηση αλλά και σε οιαδήποτε παρέμβαση, όπως μια απλή επισκευή μανδρότοιχου ή κατοικίας (ειδική άδεια από την αρμόδια εφορεία του Υπουργείου Πολιτισμού, από Αρχιτεκτονική Επιτροπή κλπ).

Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι η περιοχή του Κάμπου περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των 7 υπό απειλή μνημείων της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς του έτους 2015 της Europa Nostra! Το Μνημείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς μπορεί να είναι "άυλο", όπως στην περίπτωση του Κάμπου και δεν είναι μόνο τα υλικά όπως τα κτήρια ή τα χωράφια. Είναι ο ιδιαίτερος αγροτικός χαρακτήρας του, η ιστορία του, η ατμόσφαιρά του, τα χρώματά του, οι μυρωδιές κ.λπ.)

Η περιοχή του Κάμπου διατηρεί και σήμερα τον αγροτικό της χαρακτήρα-που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη των περιβολιών με εσπεριδοειδή και τα πέτρινα κτίσματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους (μανδρότοιχοι και κτήρια, που συχνά βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση)-παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις λανθασμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί διαχρονικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ο Κάμπος δοκιμάζεται και απειλείται,τόσο λόγω των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες αγοράς των εσπεριδοειδών, όσο και λόγω άλλων σοβαρών προβλημάτων των τελευταίων δεκαετιών (λειψυδρία, υφάλμυρα ύδατα, πλημμυρικά φαινόμενα, ακατάλληλες καλλιέργειες, κ.ά.)

Είναι προφανές ότι η συντήρηση των περιβολιών και των κτισμάτων-όπου υπάρχουν-είναι προβληματική για τους κατοίκους του Κάμπου πράγμα που σημαίνει την αδυναμία διατήρησής των, και την πλήρη παρακμή και καταστροφή της περιοχής. Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιδεινώνεται έτι περαιτέρω, εφόσον με την αλλαγή χαρακτηρισμού στο Ε9 των περιβολιών του Κάμπου από αγροτεμάχια σε οικόπεδα, θα προκύψει αβάστακτα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των κατοίκων του που θα τεθούν υπό διωγμό, χωρίς προφανές, συνολικά, δημόσιο όφελος.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική, δηλαδή τα αγροκτήματα-περιβόλια να θεωρούνται οικόπεδα και όχι αγροτικά γη (αγροτεμάχια), τότε έχουμε στον Κάμπο αγρότες κατά κύριο επάγγελμα χωρίς αγροτική γη. Οι αγρότες λοιπόν αυτοί που είναι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν όπως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων, αφού δεν είναι δυνατή η κατάτμηση σε μικρότερα από 8.000 τ.μ. και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνηθισμένη έπιφάνεια των κτημάτων-περιβολιών ήταν ανέκαθεν 15.000 τ.μ., τότε σε αυτήν την έκταση δεν μπορούν να υπάρξουν κτίσματα μεγαλύτερου από 400 τ.μ. συνολικού εμβαδού. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να πωληθούν παρά μόνο σε άτομα μεγάλης οικονομικής εμβέλειας, αφού κανένας αγρότης - καλλιεργητής ΔΕΝ μπορεί να αντέξει την συντήρησή τους.

Ο νομοθέτης όμως ήθελε τον Κάμπο αγροτική-οικιστική περιοχή. Προκειμένου λοιπόν να γίνει πράξη το γράμμα του νόμου θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει αγροτική και οικιστική έκταση. Με το ίδιο διάταγμα τα ΟΙΚΟΠΕΔΑ των 250 τ.μ. (όπου υπήρχαν) κτίζουν 250 τ.μ. Δηλαδή έχουν ΣΔ 1. Με αυτό σαν δεδομένο και το γεγονός ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ33Δ, η μεγαλύτερη κάλυψη που μπορεί να υπάρξει ανά κτήμα εμβαδού μέχρι 15.999 τ.μ. είναι 400 τ.μ., τα πρώτα 400 τ.μ. κάθε κτήματος να είναι το οικόπεδο (400ΧΣΔ1 = 400 τ.μ. δόμηση) με την ανάλογη φορολογία και τα υπόλοιπα τ.μ. θα πρέπει να διατηρήσουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

Σας καλούμε λοιπόν να αναστείλετε τις ενέργειες που απειλούν την ύπαρξη του Κάμπου και καταδικάζουν τους εργάτες της γης να τον εγκαταλείψουν και συγχρόνως να αναθεωρήσετε τις σχετικές αποφάσεις, προβαίνοντας στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με τον τρόπο αυτό η συντεταγμένη Πολιτεία θα συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση του Κάμπου (εφαρμόζοντας τις σχετικές με τα μνημεία διατάξεις) αλλά και στην αναζωογόνησή του με τις αναγκαίες δράσεις και ο Κάμπος της Χίου θα αποτελέσει και πάλι μία παραγωγική περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά γεμάτη ζωή που θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ο Πρόεδρος                                                                                          Η Γεν.Γραμματεύς

 

Γιάννης Βορριάς                                                                                    Φανή Βρούζη

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ετήσιο Εμπορικό Συνέδριο REVOIL 2020
Δευ, 20/01/2020 - 19:17

Με μεγάλη επιτυχία και την ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζομένων υλοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά το Ετήσιο Εμπορικό Συνέδριο της REVOIL το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Ιανουαρίου 2020.

 

Τους συμμετέχοντες υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της εταιρείας, κος Ευάγγελος Ρούσσος, η ομιλία του οποίου όρισε την έναρξη του συνεδρίου. Ο κος Ευάγγελος Ρούσσος δίνοντας έμφαση στον σπουδαιότερο παράγοντα επιτυχίας για την REVOIL, που είναι οι άνθρωποί της, ευχαρίστησε τους εργαζομένους και τους κάλεσε να ανταποκριθούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη νέα απαιτητική χρονιά, έχοντας ως γνώμονα την ομαδικότητα και την εστίαση στο αποτέλεσμα.  

 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι συμμετέχοντες είχαν τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με σπουδαίους Έλληνες αθλητές, αλλά και συντελεστές του αθλητισμού, που μοιράστηκαν πολύτιμες προσωπικές εμπειρίες τους, οι οποίες βρίσκουν καθημερινή εφαρμογή στις απαιτητικές συνθήκες των επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών, τιμητική ήταν η παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή Αντώνη Φώτση, του προέδρου του Αθλητικού Ομίλου Μαρκόπουλου κου Πάρη Ευαγγελίου και του τεχνικού διευθυντή του Ηλυσιακού & προπονητή του Παναθηναϊκού κου Θανάση Θωμόπουλου.

 

Στα πλαίσια του συνεδρίου, έλαβε χώρα και η παραδοσιακή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία ακολούθησε δεξίωση και διασκέδαση για όλους τους εργαζομένους.