Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Το υπουργείο Οικονομικών οικοπεδοποιεί τον Κάμπο!!!

Εκλογές 2019 περιφερειακές πάνω 766x105

Εκλογές 2019 δημοτικές πάνω 766x105

Τετ, 21/03/2018 - 15:31
φωτο αρχείου

 Με αφορμή και την σημερινή συνάντηση Καμπούσων, προκειμένου να ενημερωθούν για γνωστές παλαβωμάρες του υπουργείου Οικονομικών ο Σύλλογος "Οι Φίλοι του Κάμπου της Χίου" Πάρνηθος 35Α,154 52 Π.Ψυχικό, έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την παρακάτω επιστολή:                                             

Θέμα: Αλλαγή χρήσης των περιβολιών - αγροκτημάτων στον Κάμπο της Χίου

Πληροφορηθήκαμε ότι η ΔΟΥ Χίου καλεί τους ιδιοκτήτες αγροτικής γης στον Κάμπο της Χίου να αλλάξουν των χαρακτηρισμό των ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ - ΚΤΗΜΑΤΩΝ τους από ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ σε ΟΙΚΟΠΕΔΟ δηλαδή αστικό ακίνητο.

Εμείς σαν Σύλλογος που σκοπό έχει την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων του Κάμπου και τη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του καθώς και την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την επιβαλλομένη αλλαγή του χαρακτηρισμού της περιοχής από αγροτική-οικιστική-που αναφέρεται στο αιτιολογικό του ΠΔ από 23-12-1991Α/ΦΕΚ 33Δ/17-1-1992 κήρυξης του Κάμπου Χίου ως "Παραδοσιακού Οικισμού"- μόνον σε οικιστική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με το παραπάνω αναφερόμενο ΠΔ ορίζονται και οι όροι όπως η αρτιότητα (σε 8.000τ.μ.), η δόμηση (στα 8.000τ.μ. είναι 400τ.μ.) κ.ά. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι όροι δόμησης που έχουν «επιβληθεί» στον Κάμπο είναι δυσμενέστεροι από αυτούς των αγροτεμαχίων σε εκτός σχεδίου περιοχές (αρτιότητα 4.000τ.μ. και δόμηση 400τ.μ.) Δηλαδή η δόμηση στα "Οικόπεδα" του Κάμπου είναι η μισή από την δόμηση των αγροτεμαχίων.

Εντός του αγροτικού-οικιστικού ιστού του Κάμπου, ευρίσκονται κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα -είτε με μεμονωμένες αποφάσεις είτε συνολικά- ήτοι κτήρια με θεσπισμένη ακτίνα προστασίας,

Η περιοχή έχει επίσης κηρυχθεί "Ιστορικός Τόπος" με την υπ' αρ. ΥΠΠΟ /ΔΙΛΑΠ /Γ/ 2492/33922/ 10-8-1990 /ΦΕΚ 578Β/ 6-9-1990 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και προστατεύεται από τις ισχύουσες διατάξεις του Νόμου Περί Αρχαιοτήτων και θα έπρεπε να εφαρμόζεται η Σύμβαση της Γρανάδας την οποία προσυπέγραψε η Ελλάδα το 1992 (ΦΕΚ 13/ 04/1992) και αφορά στην προστασία της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, και τις υποχρεώσεις όχι μόνο των πολιτών-που γίνεται σήμερα- αλλά και της Πολιτείας.

Λόγω του πολιτιστικού, ιστορικού, παραδοσιακού κλπ χαρακτήρα της περιοχής του Κάμπου Χίου, υφίστανται πάμπολλες απαγορεύσεις και περιορισμοί όχι μόνο στη δόμηση αλλά και σε οιαδήποτε παρέμβαση, όπως μια απλή επισκευή μανδρότοιχου ή κατοικίας (ειδική άδεια από την αρμόδια εφορεία του Υπουργείου Πολιτισμού, από Αρχιτεκτονική Επιτροπή κλπ).

Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι η περιοχή του Κάμπου περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των 7 υπό απειλή μνημείων της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς του έτους 2015 της Europa Nostra! Το Μνημείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς μπορεί να είναι "άυλο", όπως στην περίπτωση του Κάμπου και δεν είναι μόνο τα υλικά όπως τα κτήρια ή τα χωράφια. Είναι ο ιδιαίτερος αγροτικός χαρακτήρας του, η ιστορία του, η ατμόσφαιρά του, τα χρώματά του, οι μυρωδιές κ.λπ.)

Η περιοχή του Κάμπου διατηρεί και σήμερα τον αγροτικό της χαρακτήρα-που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη των περιβολιών με εσπεριδοειδή και τα πέτρινα κτίσματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους (μανδρότοιχοι και κτήρια, που συχνά βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση)-παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις λανθασμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί διαχρονικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ο Κάμπος δοκιμάζεται και απειλείται,τόσο λόγω των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες αγοράς των εσπεριδοειδών, όσο και λόγω άλλων σοβαρών προβλημάτων των τελευταίων δεκαετιών (λειψυδρία, υφάλμυρα ύδατα, πλημμυρικά φαινόμενα, ακατάλληλες καλλιέργειες, κ.ά.)

Είναι προφανές ότι η συντήρηση των περιβολιών και των κτισμάτων-όπου υπάρχουν-είναι προβληματική για τους κατοίκους του Κάμπου πράγμα που σημαίνει την αδυναμία διατήρησής των, και την πλήρη παρακμή και καταστροφή της περιοχής. Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιδεινώνεται έτι περαιτέρω, εφόσον με την αλλαγή χαρακτηρισμού στο Ε9 των περιβολιών του Κάμπου από αγροτεμάχια σε οικόπεδα, θα προκύψει αβάστακτα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των κατοίκων του που θα τεθούν υπό διωγμό, χωρίς προφανές, συνολικά, δημόσιο όφελος.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική, δηλαδή τα αγροκτήματα-περιβόλια να θεωρούνται οικόπεδα και όχι αγροτικά γη (αγροτεμάχια), τότε έχουμε στον Κάμπο αγρότες κατά κύριο επάγγελμα χωρίς αγροτική γη. Οι αγρότες λοιπόν αυτοί που είναι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν όπως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων, αφού δεν είναι δυνατή η κατάτμηση σε μικρότερα από 8.000 τ.μ. και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνηθισμένη έπιφάνεια των κτημάτων-περιβολιών ήταν ανέκαθεν 15.000 τ.μ., τότε σε αυτήν την έκταση δεν μπορούν να υπάρξουν κτίσματα μεγαλύτερου από 400 τ.μ. συνολικού εμβαδού. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να πωληθούν παρά μόνο σε άτομα μεγάλης οικονομικής εμβέλειας, αφού κανένας αγρότης - καλλιεργητής ΔΕΝ μπορεί να αντέξει την συντήρησή τους.

Ο νομοθέτης όμως ήθελε τον Κάμπο αγροτική-οικιστική περιοχή. Προκειμένου λοιπόν να γίνει πράξη το γράμμα του νόμου θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει αγροτική και οικιστική έκταση. Με το ίδιο διάταγμα τα ΟΙΚΟΠΕΔΑ των 250 τ.μ. (όπου υπήρχαν) κτίζουν 250 τ.μ. Δηλαδή έχουν ΣΔ 1. Με αυτό σαν δεδομένο και το γεγονός ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ33Δ, η μεγαλύτερη κάλυψη που μπορεί να υπάρξει ανά κτήμα εμβαδού μέχρι 15.999 τ.μ. είναι 400 τ.μ., τα πρώτα 400 τ.μ. κάθε κτήματος να είναι το οικόπεδο (400ΧΣΔ1 = 400 τ.μ. δόμηση) με την ανάλογη φορολογία και τα υπόλοιπα τ.μ. θα πρέπει να διατηρήσουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους.

Σας καλούμε λοιπόν να αναστείλετε τις ενέργειες που απειλούν την ύπαρξη του Κάμπου και καταδικάζουν τους εργάτες της γης να τον εγκαταλείψουν και συγχρόνως να αναθεωρήσετε τις σχετικές αποφάσεις, προβαίνοντας στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με τον τρόπο αυτό η συντεταγμένη Πολιτεία θα συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση του Κάμπου (εφαρμόζοντας τις σχετικές με τα μνημεία διατάξεις) αλλά και στην αναζωογόνησή του με τις αναγκαίες δράσεις και ο Κάμπος της Χίου θα αποτελέσει και πάλι μία παραγωγική περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά γεμάτη ζωή που θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ο Πρόεδρος                                                                                          Η Γεν.Γραμματεύς

 

Γιάννης Βορριάς                                                                                    Φανή Βρούζη

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 17:16

Παρά τις πολλές και σύνθετες τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν, ο τομέας αποζημιώσεων της INTERAMERICAN ολοκλήρωσε και συμφώνησε την αποτίμηση των ζημιών που υπέστη το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα στο Νέο Βουτζά Αττικής (ιδρυτής ο Οινούσσιος εφοπλιστής Μάρκος Λύρας) από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018, καταβάλλοντας πρόσφατα, στις 31 Ιουλίου το ποσόν των 1.920.000 ευρώ. Το ιδιαίτερο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας ήταν ένας ισχυρός λόγος για να κλείσει κάθε εκκρεμότητα, ώστε να υποστηριχθούν οι απαιτούμενες εργασίες για την αποκατάσταση των 10 κτηρίων του Ιδρύματος, που έχουν υποστεί ζημιές.

 

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN επωμίστηκε σημαντικό οικονομικό βάρος σε αποζημιώσεις εξ αιτίας της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, κυρίως για κατοικίες αλλά και για οχήματα, με το συνολικό ποσόν να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της αποζημίωσης του Λυρείου.

 

Ο οικισμός του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος λειτουργεί ως ένα πρότυπο «Ορθόδοξο Χωριό», φιλοξενώντας αγόρια και κορίτσια από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και παρέχοντας φροντίδα και ανατροφή οικογενειακού περιβάλλοντος για το μεγάλωμα και την εκπαίδευσή τους, μέχρι να ενηλικιωθούν και να ενταχθούν στην κοινωνία. Το Λύρειο ιδρύθηκε το 1967 από μοναχές της κοινοβιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, διοικείται από Δ.Σ. στο οποίο προεδρεύει ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Κύριλλος με αντιπρόεδρο την Ηγουμένη της Μονής, Μαρία, ενώ ελέγχεται από τα Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Το Ίδρυμα επισκέφθηκαν, για την καταβολή της αποζημίωσης, ο Γιώργος Σπαντιδάκης, διευθυντής του τομέα των αποζημιώσεων, από τον τομέα εταιρικών υποθέσεων και υπευθυνότητας ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής και ο Νικόλας Αγγελόπουλος, ενώ παρευρέθηκε και η Κωνσταντίνα Μαθιούδη, συντονίστρια του Γραφείου Πωλήσεων που έχει ασφαλίσει το Ίδρυμα (στη φωτογραφία, με την Ηγουμένη Μαρία).

 

Αληθινά-πάνω-αρχική

Πολιτική-πάνω-αρχική

Κοινωνία-πάνω-αρχική

Κοινωνία-κάτω-αρχική

Οικονομία-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-κάτω-αρχική

Πολιτισμός-πάνω-αρχική

Αθλητισμός-πάνω-αρχική

Απόψεις-πάνω-αρχική

Παιδεία-πάνω-αρχική

Τεχνολογία-πάνω-αρχική

Ομογένεια πάνω αρχική

Όμορφη πατρίδα πάνω αρχική