Απεβίωσε ο ευπατρίδης επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ηγέτης Νικόλαος Μιχαλιός

Παρ, 05/08/2022 - 16:41

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης επιχειρηματίας, ο φιλάνθρωπος, ο ηγέτης και ευεργέτης της Χιακής Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», Νικόλαος Μιχαλιός δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 3 Αυγούστου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών έχοντας στο πλευρό του την πολυαγαπημένη σύζυγό του Αικατερίνη, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ο αδελφός του Δημήτριος Μιχαλιός λίγο μετά την εκδημία του επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» προκειμένου να μοιραστεί μαζί μας και με το ευρύτερο αναγνωστικό μας κοινό την θλιβερή είδηση και συνάμα να τονίσει ότι ο Νικόλαος ξεκίνησε ήδη το μεγάλο ταξίδι για τον κόσμο των Αγγέλων όπου τον αναμένουν με ανοιχτές τις αγκάλες του οι γονείς τους Γεώργιος και Παρασκευή, ο αδελφός του Κώστας και οι πεθεροί του.

Στο στιγμιότυπο από την απονομή του 40ού Ομήρειου Βραβείου στις 16 Νοεμβρίου 2019 διακρίνονται ο τιμώμενος Νικόλαος Μιχαλιός με τον Ιωάννη Κοντολιό και τους πρώην προέδρους Ευάγγελο Καββάδα, Σταύρο Χαβιάρα, Μάρκο Μαρινάκη, Γιώργο Μαλαφή και Γιώργο Αλμυρούδη. Φωτογραφία: Αρχείο Αναμνήσεων.

Οι συγγενείς, οι φίλοι, καθώς επίσης και οι συντοπίτες και οι συναγωνιστές του το απόγευμα της Τρίτης, 9 Αυγούστου 2022 από τις 3.00 – 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στη διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Queens, NY 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Το πρωί της Τετάρτης, 10 Αυγούστου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. θα προσέλθουν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22-30 33rd St, Queens, NY 11105 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery», 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst, NY 11370 για να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό και να του απευθύνουν το στερνό αντίο.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Αικατερίνη το γένος Γεωργιάδου, τα παιδιά Παρασκευή και Μιχάλη Χαραλάμπους, Γιώργο Μιχαλιό και Στρατηγούλα (Τζούλη) το γένος Ανδρεάκου, τα εγγόνια Κατερίνα και Νικόλ Χαραλάμπους, Βασιλική και Αικατερίνη Μιχαλιού, τα αδέλφια Γιάννη και Ειρήνη Μιχαλιού, Δημήτρη και Λιλιάννα Μιχαλιού, τα γυναικαδέλφια Θεοδώρα Γεωργιάδου, Ηρώ και Αλέκο Κουτσουμπή, Κώστα Γεωργιάδη, η βαφτισιμιά Αγγελική και ο σύζυγός της Στήβεν Μακρινός, τους συμπέθερους, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός τα πρώτα χρόνια του Αμερικανικού Ονείρου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Από τα Καμπιά στο αμερικανικό όνειρο

Ο Νικόλαος Μιχαλιός γεννήθηκε στα Καμπιά της Χίου, στις αρχές του 1937 και ήταν ο πρωτότοκος γιος των αειμνήστων Γεωργίου Μιχαλιού και Παρασκευής το γένος Ψαριανού. Οι γονείς του έφεραν στον κόσμο και τρία άλλα αγόρια, τον Γιάννη (1941), τον αείμνηστο Κώστα (1947-1952) και τον Δημήτρη (1948).

Τον Μάιο του 1955 οι γονείς του αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. αγκυροβόλησαν στη Νέα Υόρκη, αλλά τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν. Εργάστηκαν σκληρά – μονοιασμένοι και αγαπημένοι- και κατάφεραν σε σύντομο διάστημα να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Το 1980 ο αείμνηστος ίδρυσε τη δική του εταιρεία «Malba Estates Inc.», η οποία ασχολήθηκε με την ανέγερση νέων κατοικιών και μέχρι το 2005 κατάφερε να ανεγείρει πάνω 120 διπλοκατοικίες.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός με τον γιο του Γιώργο. Ο αείμνηστος Νικόλαος Μιχαλιός. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά και κυρίως η απόφασή του να συμμετάσχει στο Συνέδριο της AHEPA στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1965 άλλαξαν άρδην τα δεδομένα διότι εκεί γνώρισε την Αικατερίνη το γένος Γεωργιάδου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1965, χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και το Νοέμβριο του 1965 ήρθαν στην Αμερική, όπου απέκτησαν τα δύο τους τέκνα, την Παρασκευή το 1966 και τον Γιώργο το 1970 και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Η Παρασκευή ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της και σπούδασε αρχιτεκτονική. Είναι παντρεμένη με τον κυπριακής καταγωγής, Μιχάλη Χαραλάμπους, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Κατερίνα και την Νικόλ.

Ο Γιώργος Μιχαλιός είναι δικηγόρος και διατηρεί το δικό του δικηγορικό γραφείο στην Αστόρια. Είναι νυμφευμένος με την Στρατηγούλα (Τζούλη) το γένος Ανδρεάκου με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Βασιλική και την Αικατερίνη.

Μισός αιώνας προσφοράς

Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον» ήταν ο πρώτος φορέας με τον οποίο η οικογένεια Μιχαλιού ήρθε σε επαφή λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στη Νέα Υόρκη και τον οποίο τον υπηρέτησαν με πάθος τόσο ο πατέρας του όσο και ο Νικόλαος.  Το 1970 ο Νικόλαος έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε ταμίας του Συλλόγου, ενώ το 1975 εκλέχτηκε πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, το 1974 και λίγες εβδομάδες πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης έλαβε ένα γράμμα από την Χίο σχετικά με το «Σεισμίκ» και κάλεσε όλα τα σωματεία σε συνεδρίαση στην αίθουσα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα.

Στο στιγμιότυπο από τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Καμπουσίων “Παναγία η Δέσποινα” από αριστερά διακρίνονται οι Νικήτας Βλάχος, Ιωάννης Γ. Μιχαλιός, Ειρήνη Μιχαλιού, Αικατερίνη Μιχαλιού, Νικόλαος Γ. Μιχαλιός, Δημήτριος Γ. Μιχαλιός (τιμώμενος), Λίλιαν Μιχαλιού, Τέρυ Βλάχος και Δέσποινα Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκείνο το βράδυ γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του πρώτου φορέα και συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τον Νίκο Ψαρρό (πρόεδρο του Κοραή, ως πρόεδρο), τον Νικόλαο Μιχαλιό ταμία, τον Σπύρο Βάρρα, γραμματέα, τον Θεόδωρο Καλαμοτουσάκη, αντιπρόεδρο και τον Χρήστο Στρατάκη, νομικό σύμβουλο.

Όλοι προέρχονταν από τον «Κοραή» και μόνον ο Νικόλαος Μιχαλιός από το «Πελιναίον». Την επιτροπή την ονόμασαν «Concerned Chians for the Preservation of Peace in the Aegean» και διοργάνωναν μέχρι και συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον.

Την περίοδο εκείνη γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση της Χιακής Ομοσπονδίας. «Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αείμνηστος Γεώργιος Λιβανός εξέφρασε την προθυμία του να συνεισφέρει. Το 1976 έγιναν οι εκλογές. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γεώργιος Λιβανός, και εκτελεστικός αντιπρόεδρος ο Παντελής Σγουρός, ο οποίος ήταν αξιόλογο στέλεχος και ένας από τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας, μαχητής και συνεργάσιμος.  Ιδρυτές ήταν, επίσης, ο Νίκος Ψαρρός, ο Νίκος Μαρινάκης και αρκετοί άλλοι.

Από αριστερά οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Νικόλαος και Αικατερίνη Μιχαλιού και Μάρκος Μαρινάκης. Φωτογραφία: Αρχείο Αναμνήσεων.

Ο κ. Μιχαλιός ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής κτιρίου και κατάφερε να καλλιεργήσει την ιδέα της αγοράς του κτιρίου. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και μάλιστα, έγιναν και οι πρώτες υποσχέσεις συνολικής αξίας $80.000.

Λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Νισυριακό Σπίτι πληροφορήθηκε ότι είχε τεθεί προς πώληση το κτίριο στη συμβολή της 44ης Οδού και της Λεωφόρου Μπρόντγούει στην Αστόρια.

Το κτίριο εκείνο το είχαν οι Γερμανοί και ζητούσαν $250.000. Επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Λιβανό, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη προσφέρθηκε να δώσει εκατό χιλιάδες δολάρια. Κατάφεραν να μειώσουν την τιμή στα $230.000 και τον Οκτώβριο του 1977 αξιώθηκαν να το αγοράσουν. Το κτίριο ήταν σε άθλια κατάσταση.

Το πρώτο έργο ήταν να ανακαινίσουν τις τουαλέτες, να αγοράσουν καρέκλες και τραπέζια. Το 1979 ο Νικόλαος Μιχαλιός εκλέχτηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και αργότερα πρόεδρος και επί της δικής του προεδρίας έγινε η μεγάλη ανακαίνιση του κτιρίου με τη σημερινή μορφή.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής παιδείας. Από αριστερά διακρίνονται οι Νικόλαος ΜΙχαλιός (πρόεδρος του Ομήρειου την εποχή εκείνη, Αθηνά Κρομμύδα, διευθύντρια του “Βασίλειος Σπυρόπουλος” και αποδέκτρι του Ομήρειου Βραβείου, Σταύρος Χαβιάρας, πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας την εποχή εκείνη και π. Παύλος Παλαιστίδης.

Την περίοδο εκείνη θεσπίστηκε το Ομήρειο Βραβείο το οποίο απονέμεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα και θεωρείται ένα από τα αξιόλογα βραβεία της Ομογένειας με το οποίο έχουν τιμηθεί ομογενείς και φιλέλληνες πολιτικοί και μεγάλοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος Κάρτερ και ο πρόεδρος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το Νοέμβριο του 2019 η Χιακή Ομοσπονδία απένειμε το «Ομήρειο Βραβείο» στον Νικόλαο Μιχαλιό και κατά κοινή ομολογία η βράβευσή του ήταν μια από τις πιο συγκινητικές της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη (αριστερά) και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά τίμησαν τον Νικόλαο Μιχαλιό.

Προσκυνητάρι Αγίας Μαρκέλλας

Ο Νικόλαος Μιχαλιός το 1978 βλέποντας την ανοδική πορεία του Συλλόγου Βορειοχωριτών συνέλαβε και έθεσε επί τάπητος την ιδέα της αγοράς ενός οικοπέδου στα Κάτσκιλς συνολικού εμβαδόντος 35 έκρων και με 7 έκρες λίμνη.

Το αγόρασαν έναντι $62.000, με προκαταβολή $30.000 και τα υπόλοιπα με τη σύναψη δανείων και έκαναν σχέδια για την ανέγερση του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας.

Η είδηση για την αγορά του οικοπέδου προκάλεσε τον ενθουσιασμό όλων των Βορειοχωριτών και τον Μάρτιο του 1979 προέβησαν στη θεμελίωση του παρεκκλησίου. Τον Ιούλιο του 1979 έγινε η πρώτη λειτουργία με τον Επίσκοπο Μελόης, κ. Φιλόθεο.

Και οι Χιώτες δεν αρκέστηκαν μόνο με το παρεκκλήσιο, αλλά προχώρησαν στην ανέγερση της κουζίνας και του μεγάλου υπόστεγου, στο οποίο κάθε χρόνο διοργανώνουν την πασχαλινή εκδρομή και το πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Α. Γωνιάς, Αγγελική και Στυλιανός Ζερβούδης, Σταύρος και Βιβή Χαβιάρα, Νικάλαος και Αικατερίνη Μιχαλιού. Φωτογραφία: Αρχείο Αναμνήσεων.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός υπηρέτησε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση και τη μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και για δύο θητείες συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο.

Η Χιακή Ομοσπονδία, ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», η μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και κατ’ επέκταση η Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλοι ομογενειακοί φορείς που έχουν ευεργετηθεί από την πολυσχιδή δράση και τη γενναιοδωρία του Νικολάου Μιχαλιού και έχουν αναγνωρίσει και επιβραβεύσει το έργο του.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

Αναμνήσεις

Σχετικά Άρθρα